Αρώνια : Η εναλλακτική καλλιέργεια με φαρμακευτικές ιδιότητες!


Πόσοι γνωρίζουν ότι η αρώνια η μελανόκαρπη (Aronia melanocarpa), που ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών αποτελεί ένα πολύτιμο φαρμακευτικό είδος? Η καλλιέργεια της αρώνιας ενδείκνυται για την Ελλάδα, καθώς οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και το κόστος καλλιέργειας χαμηλό. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Σπανός -τακτικός ερευνητής στο ΕΘΙΑΓΕ- η αρώνια αναμένεται να αποτελέσει μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες, με ενισχυτική για το εισόδημά τους προοπτική.

Ο καρπός της αρώνιας, σύμφωνα με τον κ. Σπανό, είναι βρώσιμος και εύγευστος (ιδιαίτερα κατόπιν επεξεργασίας) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες και σε χημικά εργαστήρια, διότι περιέχει μία πολύτιμη ουσία, την πεκτίνη.  Eπίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει και βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια). 

"Η καλλιέργεια της αρώνιας θα αποτελέσει μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες κα θα αυξήσει το εισόδημα, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα μαστίζεται από τη διεθνή και ευρωπαϊκή κρίση, και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων σταδιακά ελαττώνονται", καταλήγει ο κ. Σπανός.


Το είδος είναι σημαντικό και ως προς τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα εκχυλίσματα των φύλλων και καρπών της αρώνιας έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεραπεύουν πολλές ασθένειες, όπως φλεγμονές, καρδιοπάθειες και διαβήτης, διότι εμπεριέχουν χρήσιμες θεραπευτικές ουσίες (ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, ταννίνες, ισταμίνες, σεροτονίνες, κ.λπ.). 

Πηγή : http://www.amna.gr

1 σχόλιο:

  1. Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερες πληροφορίες ας επισκεφθεί το site:

    http://www.aronia.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή