Βιολογικά : ΕΕ & Κίνα σε συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Dacian Ciolos και ο κινέζος Διαχειριστής Ποιότητας και Ελέγχου Zhi Shuping συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της αμοιβαίας αναγνώρισης της νομοθεσίας που διέπει τη βιολογική γεωργία και τα προϊόντας της.

Στη συνάντηση διαμορφώθηκε ένα χρονοδιάγραμμα, στη βάση του οποίου θα εξετασθούν τα στάνταρντ και οι μηχανισμοί ελέγχου μεταξύ των δύο πλευρών, θα ανταλλαγούν τεχνικές πληροφορίες και εμπειρίες, ώστε να διαμορφωθεί το πεδίο για την τελική μελλοντική συμφωνία για ισότιμη αναγνώριση και εμπορία βιολογικών προϊόντων. 

Ο ίδιος τύπος συμφωνίας υλοποιήθηκε με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ελβετία και την Ιαπωνία. Η εξαγωγή βιολογικών προϊόντων από την ΕΕ προς την Κίνα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια και αντίστοιχα αύξηση παρουσιάζουν τα προϊόντα από την Κίνα, με προορισμό την ΕΕ.

Υπολογίζεται ότι η έκταση των βιολογικών καλλιεργειών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 10% στην ΕΕ και κατά 30% στην Κίνα. Η βιολογική επιφάνεια στην ΕΕ ανέρχεται σε 9,2 εκατ. έικρ (1 έικρ ισούται με 4,047 m2 (περίπου τέσσερα στρέμματα) και 2 εκατ. έικρ (acre) αντίστοιχα για την Κίνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου