Τρίτη διαδοχική πτώση για τον δείκτη τιμών του FAO


Γράφει η Ταγκαλάκη Έλενα - http://www.agronews.gr
Για τρίτο διαδοχικό μήνα, ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO υποχώρησε σε ποσοστό 1,8% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβρη του 2010.
Ο δείκτης βρίσκεται πλέον στις 201 μονάδες από τις 205 που ήταν τον Μάιο. Οι μέσες τιμές σε όλες τις κατηγορίες εμπορευμάτων στο δείκτη ήταν κάτω από τα επίπεδα του Μαΐου με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφουν τα έλαια και τα λίπη.
Η συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα και γενικά η επάρκεια στα τρόφιμα κράτησαν το δείκτη σε χαμηλά επίπεδα αν και οι αυξανόμενες ανησυχίες για ξηρασία ώθησαν προς τα πάνω κάποιες από τις τιμές αγροτικών εμπορευμάτων προς το τέλος του μήνα.


Οι τιμές των τροφίμων ξεκίνησαν και πάλι ανοδική πορεία κυρίως λόγω δυσμενών συνθηκών και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη τον δείκτη των τιμών των τροφίμων τον Ιούλιο.
Ο FAO αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών του 2012 κατά 23 εκατ. τόνους από τον Μάιο το οποίο είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μικρότερη συσσώρευση των παγκοσμίων αποθεμάτων μέχρι το τέλος της σεζόν το 2013. Η νέα πρόβλεψη εκτιμάται στους 2.396 εκατ. τόνους, ένα επίπεδο ρεκόρ όπως και να το δει κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου