Πώς επηρεάζει η βρεφική διατροφή την εγκεφαλική ανάπτυξη

 <<Η διατροφή των πρώτων εβδομάδων της ζωής του ατόμου μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στον τρόπο ανάπτυξης του εγκεφάλου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatric Research>>.

Ερευνητές του Νοσοκομείου Great Ormond Street και του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού του UCL με επικεφαλής την Δρ Ελίζαμπεθ Aϊσαακς, διαπίστωσαν ότι τα πρόωρα νεογνά που σιτίστηκαν με μια εμπλουτισμένη μορφή γάλακτος τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους είχαν συνεχώς καλύτερες επιδόσεις στα τεστ ευφυΐας από τα άλλα πρόωρα.


 Επίσης παρατήρησαν ότι ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου είχε αναπτυχθεί καλύτερα στα βρέφη που είχαν σιτιστεί με εμπλουτισμένο γάλα. Ενώ η διατροφή έχει σχετιστεί με τη συμπεριφορά, τα ευρήματα της παρούσας έρευνας είναι από τα πρώτα που δείχνουν πως η πρώιμη σίτιση μπορεί να τροποποιήσει τις εγκεφαλικές δομές.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν σχετίζεται με τα πρόωρα νεογνά, που αντιμετωπίζουν πολύ συγκεκριμένα αναπτυξιακά θέματα. Αλλά προφανώς ένα επόμενο ερώτημα πως διερεύνηση είναι αν υπάρχουν πιο διερευνημένες εφαρμογές, πέραν των πρώτων εβδομάδων ζωής και για βρέφη που έχουν γεννηθεί κανονικά μετά την ολοκλήρωση της κυοφορίας.

Τα νεογνά του δείγματος σιτίστηκαν είτε με το σύνηθες γάλα ή μια εκδοχή του εμπλουτισμένη με πρωτεΐνη, λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και αρκετά άλλα μικρο-ιχνοστοιχεία. Μια άλλη ομάδα βρεφών σιτίστηκαν από τράπεζα μητρικού γάλακτος όχι από τις μητέρες τους ενώ άλλα τράφησαν με ένα μείγμα μητρικού γάλακτος από τράπεζα και τεχνητό γάλα. Ανεξαρτήτως του συνδυασμού, το παιδί που σιτίστηκε με εμπλουτισμένο γάλα είχε καλύτερες επιδόσεις.

Σε ηλικία επτά ή οκτώ ετών, οι διαφορά ήταν ιδιαίτερα εμφανής στα αγόρια: αυτά που είχαν τραφεί με φυσιολογική διατροφή είχαν λεκτικό σκορ ευφυΐας 12,2 χαμηλότερο κατά μέσο όρο από αυτά που είχαν πάρει εμπλουτισμένο γάλα.

Στην τελευταία ανάλυση που έγινε όταν τα βρέφη είχαν συμπληρώσει πια το 16ο έτος ζωής, καταγράφηκε μεγαλύτερο κενό (εννέα βαθμών) μεταξύ των κοριτσιών που είχαν καταναλώσει κανονικό γάλα και αυτών που είχαν πιει εμπλουτισμένο γάλα, συγκριτικά με το κενό μεταξύ των αγοριών που είχε μειωθεί στους εφτά βαθμούς.

Επιπρόσθετα με τα τεστ νοημοσύνης, οι ερευνητές είχαν διενεργήσει και απεικονίσεις των παιδικών εγκεφάλων σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τις διακυμάνσεις. Εντόπισαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων στο μέγεθος του κερκοφόρου πυρήνα (τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση). Εικάζουν ότι αυτό μπορεί να αναλογεί στις παρατηρούμενες διαφορές, δεδομένου ότι δεν παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες παραλλαγές σε άλλες σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου, μεταξύ των ομάδων.

   Σήμερα, πολλά πρόωρα νεογνά σιτίζονται με υψηλού εμπλουτισμού γάλα. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν ένα στοιχείο ή ο συνδυασμός πολλών θρεπτικών συστατικών, αναλογούν στις αναπτυξιακές διαφορές μεταξύ των πρόωρων βρεφών.

www.paidiatros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου