ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ Κ ΔΙΑΘΕΣΗ

Είναι γεγονός ότι όταν στερούμαστε ορισμένες θρεπτικές ουσίες, υπάρχει περίπτωση να έχουμε διακυμάνσεις στη διάθεσή μας. Αυτό συμβαίνει δίοτι με την κατανάλωση κάποιων τροφών αλλάζει η χημεία του εγκεφάλου (νευροδιαβιβαστές) και ως εκ τούτου, μπορεί να αλλάξει και η διαθεσή μας. 
Η ανάλυση των νευρομεταβιβαστικών μηχανισμών που διέπουν την όρεξη και τη λήψη της τροφής είναι ακόμα ελλιπής, αλλά υπάρχουν σοβαρές κ σταθερές ενδείξεις για την επίδραση κάποιων νευρομεταβιβαστών, οι σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι η σεροτονίνη, η  ντοπαμίνη και οι εφεδρίνες που εξαρτόνται κυρίως από συγκεκριμένα και απαραίτητα αμινοξέα που λαμβάνουμε μονάχα μέσω της τροφής (πρωτείνες, υδατάνθρακες, φυλλικό οξύ, σελήνιο κ.α).


Βασικότερη όλων η σεροτονίνη ( C10H12N20) που δρά σε μικρές αποστάσεις ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα μεταδίδοντας έτσι κάποιο ηλεκτρικό μήνυμα από νεύρο σε νεύρο, οπότε λέμε ότι λειτουργεί ώς νευροδιαβιβαστής. Εκτός απο την αντικαταθληπτική της δράση φαίνεται να είναι ο πλέον σημαντικός νευροδιαβιβαστικός συντελεστής στη διευθέτηση της όρεξης. Έτσι όταν κυκλοφορεί σε αρκετή ποσότητα, παρέχεται το αίσθημα της πληρότητας και  μειώνεται η όρεξη,ενώ συντελεί γενικότερα κ στην επίτευξη της ηρεμίας, της γαλήνης και της ικανοποιήσης, Συνεπώς η διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης στο αίμα κ στον εγκέφαλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου