''H Σπιρουλίνα είναι γνωστή από την εποχή των Αζτέκων στο Μεξικό, ενώ οι Ιθαγενείς της κεντρικής Αμερικής την χρησιμοποιούσαν σαν βασικό συστατικό της διατροφής τους''
Πολύτιμη Διατροφική Αξία
1. Έχει 60-70% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη - αντίστοιχα η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη άλλων τροφών είναι η σόγια 35%, σκόνη γάλακτος 35%, κρέας 15-25%, αυγά 12%, δημητριακά 8-14%.
Πολύτιμη Διατροφική Αξία
1. Έχει 60-70% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη - αντίστοιχα η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη άλλων τροφών είναι η σόγια 35%, σκόνη γάλακτος 35%, κρέας 15-25%, αυγά 12%, δημητριακά 8-14%.
2. Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β12 είναι 2-6 φορές περισσότερη από το ωμό βοδινό συκώτι
περιέχει 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το ωμό σπανάκι και 28 φορές παρισσότερο από το ωμό βοδινό συκώτι.
3. Είναι 3 φορές περισσότερο πλούσια σε βιταμίνη Ε από το ωμό φύτρο σιταριού και λεχει 49% καλύτερη απορρόφηση από την συνθετική βιταμίνη Ε.
4. 25 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα β-καροτίνης από ότι τα ωμά καρότα.
5.Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα της είναι τρεις φορές περισσότερα από ότι στο λάδι νυχτολούλουδου.
6. Η Περιεκτηκότητά της σε χλωροφύλη είναι 5-30 φορές υψηλότερη από τον σπόρο άλφα-άλφα, το σταρόχορτο και το κριθαρόχορτο.
Η Σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό νηματώδες κυανοπράσινο μικροφύκος (microalgae) του γλυκού νερού που όμως μπορεί να αναπτυχθεί και στο θαλασσινό. Επιστημονικότερα ονομάζεται arthrospira (Αρθροσπείρα) και ανήκει στα κυανοβακτήρια.
Εκ πρώτοις εντυπωσιάζει με το βαθύ πράσινο χρώμα της το οποίο τονίζει τα μέρη που ευδοκιμεί και τα χαρακτηρίζει. Το χρώμα αυτό το οφείλει σε μιά χρωστική, την πρωτείνη φυκοκυανίνη που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό αλλά και την χλωροφύλλη ουσία γνωστή που χαρακτηρίζει τα φυτά και που είναι δέκτης ισχυρής ηλιακής ενέργειας.
Από διατροφική άποψη αποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτείνη "πράσινη τροφή".
Περιέχει 5% λιπαρά χωρίς καθόλου χοληστερόλη, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων βρίσκεται σε μορφή των απαραίτητων για την υγεία ω-6-λιπαρών οξέων, κυριώς λινολεικών και γ-λινολενικού οξέος.
Είναι εκπληκτικό πράγματι, πώς ένα τόσο μικρός οργανισμός, μπορέι να κρύβει τόσες πολλές βιταμίνες και τόσα άλλα στοιχεία, και μάλιστα στην ιδανική αναλογία για τον ανθρωπινο οργανισμό, ώστε δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως πρόκειται για θάυμα της φύσης δώρο στον άνθρωπο.
Η σπιρουλίνα μπορεί να καταναλωθεί και ώς πρόσθετο σε διάφορα είδη τροφίμων (ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, χυμούς κ.α) αλλά και ώς άριστη ζωοτροφή, ώς τροφή σε υδατοκαλλιέργειες, ώς πρώτη ύλη για την παραγωγή χρωστικών,τροφών και καλλυντικών για φθορίζοντες δείκτες σε ιατρικά τέστ, ενώ είναι ασφαλέστατο διατροφικό προιόν και αυτό έχει αποδειχθεί τόσο από τις εκτενείς έρευνες που έχουν γίνει όσο και από την μακροχρόνια κατανάλωσή της ανά τους αιώνες.
Οι δύο κύριες ουσίες που αποτελείται η σπιρουλίνα είναι η σπειρουλάνη και η φυκοκυανίνη!
Η Φυκοκυανίνη είναι η κυριότερη πρωτείνη της σπιρουλίνας. Είναι μία φυκομπιλιποπρωτείνη επειδή περιέχει μία κυανή χρωστική, το τετραπυρρολικό χρωμοφόρο κυανομπιλίνη, στο οποίο οφείλεται το βαθύ κυανουν χρώμα της πρωτείνης αυτής. Συμμετέχει στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης μαζι με την φυκομπιλιποπρωτείνη αλλοφυκοκυανίνη και τη χρωστική χλωροφύλλη. Η σπειρουλάνη είναι ένας θειικός πολυσακχαρίτης μεγάλου Μοριακού βάρους και αποτελείται από απλά σάκχαρα, παράγωγα της ραμνόζης, ξυλόζης καθώς και ουρονικά οξέα.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η Σπιρουλίνα εμφανίζει αντιοξειοδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες!
Πηγή : Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου