Περί Μεταλλαγμένων Τροφίμων. . .

Το πρόβλημα : Τα μεταλλαγμένα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρξουν με φυσικό τρόπο. Διασταυρώνονται με φυσικούς οργανισμούς, αναπαράγονται, μεταναστεύουν και μεταφέρονται, με απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Παράγονται από ελάχιστες εταιρίες που τα πατεντάρουν μονοπωλώντας το συνολικό έλεγχο της γεωργίας και της διατροφής.

Κίνδυνοι για την υγεία:
  • Εμφάνιση νέων αλλεργιών
  • Αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά
  • Τοξική δράση


Κίνδυνοι για το περιβάλλον : 
  • Αλλοίωση βοιοποικιλότητας
  • Αύξηση χρήσης φυτοφαρμάκων
  • Αύξηση αντοχής ζιζανίων και εντόμων σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα αντίστοιχα
  • Μεταφορά γονιδίων και γενετική επιμόλυνση σε συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες.

Πού κρύβονται τα µεταλλαγµένα : 

Τα περισσότερα αγαπηµένα µας προϊόντα -σοκολάτες, µπισκότα, σάλτσες, κορν-φλεηκς, τσιπς, έτοιµα γεύµατα, παιδικές τροφές- περιέχουν σόγια, καλαµπόκι ή παράγωγά τους (όπως λεκιθίνη, φυτικά έλαια, άµυλο, γλυκόζη κ.α.) που είναι πιθανό να είναι µεταλλαγµένα. Από τις 18 Απριλίου του 2004, οι παραγωγοί τροφίµων είναι υποχρεωµένοι να αναγράφουν στον κατάλογο συστατικών των προϊόντων τους αν περιέχουν ή προέρχονται από µεταλλαγµένους οργανισµούς.

Το µεγαλύτερο πρόβληµα όµως εντοπίζεται στα προϊόντα που δε θα φέρουν σήµανση (όπως γάλα, αυγά, κρέας κ.λ.π.), αν και για την παραγωγή τους είναι πολύ πιθανό να έχουν χρησιµοποιηθεί µεταλλαγµένες ζωοτροφές. Στην Ελλάδα, το 80% της σόγιας και του καλαµποκιού που ειγάγεται χρησιµοποιείται σε ζωοτροφές και σηµαντικό µέρος του είναι µεταλλαγµένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου