Πόσο ''light'' μπορεί να είναι τα light Προϊόντα ?

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες τροφίμων χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τον όρο light στα τρόφιμα τους για να τραβήξουν την προσοχή των καταναλωτών και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Αν και όλοι θεωρούν λογικό πως με το να καταναλώνουν τρόφιμα light θα μειώσουν το βάρος τους, στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις η κατανάλωση τροφίμων light οδήγησε στην αύξηση του βάρους! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία ένα τρόφιμο για να είναι light θα πρέπει να έχει 1/3 λιγότερες θερμίδες ή ½ λιγότερο λίπος ή ½ λιγότερο νάτριο (αλάτι) απ΄ ότι το αντίστοιχο κανονικό τρόφιμο.

Επίσης, ο όρος light μπορεί να αναφέρεται στο χρώμα ή στην υφή του τροφίμου. Έτσι ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει ½ λιπαρά από το αντίστοιχο κανονικό τρόφιμο και να ονομάζεται light, αλλά στην πραγματικότητα η ενέργεια (θερμίδες) που περιέχει να είναι περισσότερη, ίση ή και ελαφρός χαμηλότερη από το αντίστοιχο κανονικό τρόφιμο.



Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί οι διάφοροι παρασκευαστές τροφίμων για να βελτιώσουν την γεύση των light τροφίμων αντικαθιστούν το λίπος με αλλά συστατικά τα οποία όμως αυξάνουν ταυτόχρονα και την ενεργειακή αξία των τροφίμων. Για να μπορέσει κανείς να μειώσει το βάρος του  θα πρέπει η ενέργεια που προσλαμβάνει από τα τρόφιμα που καταναλώνει να είναι αρκετά χαμηλότερη από την ενέργεια που χρειάζεται για να κάνει τις διάφορες δραστηριότητες μέσα σε μια μέρα.

Έτσι αν π.χ. κανείς συνήθιζε να καταναλώνει καθημερινά 1 μπισκότο το οποίο του έδινε 60 θερμίδες και τώρα καταναλώνει 2 αντίστοιχα light μπισκότα που το καθένα του δίνει 55 θερμίδες, αυτές οι επιπλέον 50 θερμίδες που παίρνει καθημερινά είναι αρκετές για να του αυξήσουν το βάρος του κατά 3 κιλά μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ αν αντικαταστήσει το ένα κανονικό μπισκότο με ένα αντίστοιχο light τότε αυτό θα των βοηθήσει να μειώσει το βάρος του μόνο κατά 0.25 kg  για στο επόμενο χρόνο. Όπως γίνεται αντυλιπτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την αγορά των light προϊόντων!

Οδηγίες (σωστής) κατανάλωσης 

Η σωστή λογική είναι να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες κανονικής «πλήρους» τροφής.
Μερικά ελαφριά προϊόντα, ωστόσο, όπως το γάλα, είναι πιο υγιεινά από τα αντίστοιχα «πλήρη». Όσον αφορά στο γάλα, την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι, φροντίστε οι μερίδες των «ελαφρών» προϊόντων να είναι του ιδίου μεγέθους με την αντίστοιχη του «πλήρους»
Εκτός από το αποβουτυρωμένο γάλα, το γιαούρτι και το άπαχο τυρί, περιορίστε τη μεγάλη κατανάλωση και των υπόλοιπων γαλακτοκομικών, καθώς περιέχουν πολλά λιπαρά.  Τα τρανς λιπαρά (π.χ. σε πολλές μαργαρίνες) πρέπει να αποφεύγονται εντελώς, γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, χρόνιες φλεγμονοπάθειες και πολλούς τύπους καρκίνου!
(Dr Lindberg)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου