Σήμα ποιότητας Κρητικής κουζίνας


Με στόχο να πιστοποιηθούν έως το τέλος του 2013 με το σήμα «Κρήτη» όλα τα προϊόντα που παράγονται στη Μεγαλόνησο, προχωρά η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μελών της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης συζητήθηκαν τα πρότυπα και οι ποιοτικές προδιαγραφές  για την πιστοποίηση των κρητικών προϊόντων με το σήμα “Κρήτη” που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές  στην εσωτερική  και διεθνή αγορά.Η αντιπεριφερειάρχης, πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Θεανώ Βρέντζου αναφέρθηκε αναλυτικά στα πλεονεκτήματα της ενιαίας πιστοποίησης με το σήμα ‘Κρήτη’, τονίζοντας ιδιαίτερα τον κύριο στόχο της  Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, που είναι να αποτελέσει την ‘ομπρέλα’ στήριξης και προώθησης των κρητικών ποιοτικών προϊόντων.

Επίσης παρουσιάστηκαν  οι ομάδες προϊόντων που μπορούν να πιστοποιηθούν από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης που είναι : 

-Νωπά φυτικά προϊόντα
-Νωπά ζωικά προϊόντα  (γάλα , κρέας, αυγά, σαλιγκάρια)
-Μεταποιημένα φυτικά προϊόντα (Ελαιόλαδο, κρασί, πετιμέζι, χαρουπόμελο, ελιές, πάστα ελιάς, τουρσί, σταφίδες, μέλι κ.α) 
-Μεταποιημένα  ζωικά προϊόντα (τυριά, γαλακτοκομικά, κρεατοσκευάσματα, προϊόντα με βάση το κρέας)
-Μη εδώδιμα φυτικά προϊόντα
-Νερά και ποτά 
-Προϊόντα αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας
-Προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής
-Κρητική Κουζίνα

Η κ. Βρέντζου τόνισε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν πιστοποιηθεί με το brand name “ΚΡΗΤΗ’’ όλα τα προϊόντα που παράγονται στο νησί.

Γιατί τα οφέλη με το τοπικό σήμα ποιότητας ‘ΚΡΗΤΗ’ μέσω της Αγροδιατροφικής είναι σημαντικά, καθώς το σήμα γεννήθηκε μέσα στην καρδιά της αγοράς, με συγκεκριμένους στόχους :

-Δίνει διέξοδο στον κόπο και στην προσπάθεια των παραγωγών και των επιχειρήσεων που λειτουργούν στον τόπο.
-Να κατευθύνει τον παραγωγό στον αναπτυξιακό στόχο του που είναι η παραγωγή ποιοτικών πιστοποιημένων προϊόντων
-Συντονίζει τις ενέργειες και τις προσπάθειες όλων των φορέων, ώστε να μην χάνονται ευκαιρίες και κονδύλια
-Να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού αλλά και των εξαγωγών
-Μαζί με την κρητική διατροφή, που βασίζεται στα ποιοτικά προϊόντα, θέλουμε να υπάρχει σε κάθε εστιατόριο ελαιόλαδο, κρασί, τυριά και άλλες παραδοσιακές γεύσεις που να αναδεικνύουν το νησί ως ένα μοναδικό τουριστικό γαστρονομικό προορισμό.
-Τα προϊόντα μας είναι ποιοτικά και ξεχωριστά και αναγνωρίζονται διεθνώς, όταν τα προβάλλουμε σωστά

Οι ενδιαφερόμενοι για  να ενταχθούν  στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, και για την απόκτηση του ενιαίου σήματος «Κρήτη» στα προϊόντα τους,  μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2813400350, 2813400352 και 2813400225, και mail : agrodiatrofiki@gmail.com.

http://www.agronews.gr – Λασηθιωτάκη Πέλλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου