Σφραγισμένα και μιας
χρήσης μπουκάλια με ελαιόλαδο καλούνται να χρησιμοποιούν από την 1η Ιανουαρίου
2014 όλα τα εστιατόρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντί των μπολ ή άλλων συσκευασιών
με χύμα ελαιόλαδο που επιτρέπονται ως τώρα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία. Κάποιοι
υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή είναι δωράκι για τους ελαιοπαραγωγούς της
Ευρώπης και το μόνο που θα φέρει είναι επιπλέον δυσαρέσκεια σε όσους είναι ήδη
απογοητευμένοι από τη γραφειοκρατία στην Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι πρόκειται για μια κίνηση με
σκοπό να βελτιωθεί η υγιεινή και που θα διασφαλίζει στους καταναλωτές ότι το
ελαιόλαδο που τους σερβίρεται στα εστιατόρια δεν έχει διαλυθεί με χαμηλότερης
ποιότητας λάδι.
“Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν λογική και
λειτουργούσε σωστά οι άνθρωποι δεν θα ήταν τόσο αντι-ευρωπαϊστές. Αλλά όταν
πρόκειται για πράγματα τόσο παράλογα όσο αυτό θέτει σωστά ερωτηματικά για τη
νομιμότητα και τη δικαιοσύνη”, σχολίασε η ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του
κόμματος των Συντηρητικών στη Βρετανία Μαρίνα Γιαννακουδάκη.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι η πρόταση αυτή
υποστηρίχθηκε από 15 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των κύριων ελαιοπαραγωγών
χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
“Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο
μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως- παράγοντας το 70% της παραγωγής
ελαιολάδου- ίσως αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια καλή είδηση για τους
Ευρωπαίους καταναλωτές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Όλιβερ Ντρου.
Η Γερμανία αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη
οδηγία σε μια ψηφοφορία ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ η Βρετανία απείχε. Η γερμανική εφημερίδα “Sueddetsche Zeitung”
περιέγραψε το σχέδιο ως “την πιο περίεργη απόφαση μετά τη θρυλική οδηγία για
την καμπυλότητα των αγγουριών”.
Πληροφορίες
από Reuters - Πηγή : http://www.enet.gr
Πόσο κομπλεξικοί μπορεί να είναι ορισμένοι! Αυτό πηγαίνει στους φίλους μας τους Ευρωπαίους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η απόφαση αφορά κατά κύριο λόγο την ασφάλεια του καταναλωτή! Αρκετά νομίζω με το νερο-λαδο που σερβίρανε τόσα χρόνια!