Απαγόρευση του χύμα ελαιολάδου στα εστιατόρια


Σφραγισμένα και μιας χρήσης μπουκάλια με ελαιόλαδο καλούνται να χρησιμοποιούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 όλα τα εστιατόρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντί των μπολ ή άλλων συσκευασιών με χύμα ελαιόλαδο που επιτρέπονται ως τώρα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή είναι δωράκι για τους ελαιοπαραγωγούς της Ευρώπης και το μόνο που θα φέρει είναι επιπλέον δυσαρέσκεια σε όσους είναι ήδη απογοητευμένοι από τη γραφειοκρατία στην Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι πρόκειται για μια κίνηση με σκοπό να βελτιωθεί η υγιεινή και που θα διασφαλίζει στους καταναλωτές ότι το ελαιόλαδο που τους σερβίρεται στα εστιατόρια δεν έχει διαλυθεί με χαμηλότερης ποιότητας λάδι.
“Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν λογική και λειτουργούσε σωστά οι άνθρωποι δεν θα ήταν τόσο αντι-ευρωπαϊστές. Αλλά όταν πρόκειται για πράγματα τόσο παράλογα όσο αυτό θέτει σωστά ερωτηματικά για τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη”, σχολίασε η ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του κόμματος των Συντηρητικών στη Βρετανία Μαρίνα Γιαννακουδάκη.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από 15 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
“Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως- παράγοντας το 70% της παραγωγής ελαιολάδου- ίσως αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια καλή είδηση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Όλιβερ Ντρου.
Η Γερμανία αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη οδηγία σε μια ψηφοφορία ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ η Βρετανία απείχε. Η γερμανική εφημερίδα “Sueddetsche Zeitung” περιέγραψε το σχέδιο ως “την πιο περίεργη απόφαση μετά τη θρυλική οδηγία για την καμπυλότητα των αγγουριών”.
Πληροφορίες από Reuters  - Πηγή : http://www.enet.gr

1 σχόλιο:

  1. Πόσο κομπλεξικοί μπορεί να είναι ορισμένοι! Αυτό πηγαίνει στους φίλους μας τους Ευρωπαίους...

    Αυτή η απόφαση αφορά κατά κύριο λόγο την ασφάλεια του καταναλωτή! Αρκετά νομίζω με το νερο-λαδο που σερβίρανε τόσα χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή