Παγκόσμια πατέντα του ΙΤΕ για την ασφάλεια τροφίμων

Πρωτοποριακή μέθοδος ανίχνευσης παθογόνων οργανισμών σε διάφορα είδη τροφίμων, που συντονίστηκε από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Τεχνολογίας του ΙΤΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος, με την επίβλεψη της καθηγήτριας Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλέκτρας Γκιζέλη, επιλέχθηκε από το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ερευνας και Καινοτομίας της Ευρώπης να συμπεριληφθεί στην έντυπη έκδοση, με τίτλο «Επιτεύγματα του 7ου Προγράμματος Πλαισίου που μας κάνουν περήφανους».
Στην εν λόγω έκδοση εντάσσονται σημαντικά ερευνητικά έργα, όπου η έρευνα και η καινοτομία έχουν άμεση εφαρμογή στην ανάπτυξη της οικονομίας σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος loveFood, η ερευνητική εργασία του ΙΤΕ/ ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος εφαρμόζεται στην ανίχνευση βακτηρίων σε τρόφιμα, όπως σαλμονέλα, σε γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι κατοχυρωμένη ως παγκόσμια πατέντα. Το στοιχείο που την κάνει ξεχωριστή είναι πως μπορεί να ανιχνεύει παθογόνους οργανισμούς με ευκολία και ακρίβεια και έξω από τα επιστημονικά εργαστήρια.
Συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος τοποθετεί το δείγμα των τροφίμων σε μια πλακέτα πιστωτικής κάρτας, θέτει την πλακέτα σε μια φορητή συσκευή και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα λαμβάνει το αποτέλεσμα σε μορφή «ναι» ή «όχι».
Με τη μέθοδο αυτή δίνεται η δυνατότητα σε κάθε παραγωγό να ελέγχει ο ίδιος την ασφάλεια του προϊόντος του στον τόπο παραγωγής του. Ουσιαστικά, μία πλακέτα με βάση τη συγκεκριμένη μέθοδο αντικαθιστά ένα ολόκληρο επιστημονικό εργαστήριο και είναι πιθανό πλέον να υπάρξουν αντίστοιχες εφαρμογές και σε άλλα πεδία, όπως η περιβαλλοντική ανάλυση και η κλινική διαγνωστική.
Πηγή : efsyn.gr / Παναγιώτης Γεωργουδής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου