“Ευεργετικός” ο χυμός από παντζάρια

Οι αθλητές θα πρέπει να βλέπουν πλέον τα παντζάρια με άλλο μάτι, σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Exeter. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο χυμός των παντζαριών δίνει στους αθλητές περισσότερη δύναμη και αντοχή.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος ποδηλάτες, οι οποίοι κατανάλωσαν πριν από κάθε αγώνα χυμό από παντζάρια. Τα οφέλη του συγκεκριμένου χυμού είναι πολλά, όπως αύξηση αντοχής, μείωση της
αρτηριακής πίεσης, αποτροπή της ανοίας και αρκετή ενέργεια. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα παντζάρια περιέχουν άφθονα νιτρώδη, ουσία πολύτιμη για τον οργανισμό, τα οποία βρίσκονται σε όλα τα λαχανικά. Αυτή η ουσία διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία,  επιταχύνοντας  τη ροή  του οξυγόνου  στους μυς, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.

Οι ποδηλάτες, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, πραγματοποίησαν αγώνες πίνοντας πριν χυμό από παντζάρια. Αποδείχτηκε πως ήταν πιο γρήγοροι και είχαν περισσότερη αντοχή και ενέργεια. Τα νιτρώδη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επέτρεψαν στους μυς και στην καρδιά των αθλητών, να εργαστούν αποτελεσματικά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Andrew Jones, δήλωσε πως “είναι η πρώτη φορά που μελετήθηκαν οι θετικές επιπτώσεις στον οργανισμό, από το χυμό των παντζαριών. Τα υψηλά ποσοστά νιτρωδών που βρέθηκαν στα συγκεκριμένα λαχανικά, θα δώσουν ένα νέο και καύτερο ποτό στους αθλητές. Δεν αφορ'α όμως μόνο τους επαγγελματίες αθλητές, αλλά και όσους θέλουν καλύτερη ποιότητα ζωής και ευεξία”.

Βρετανική μελέτη δείχνει επίσης ότι ο χυμός από παντζάρια φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου!
Όπως εξηγούν Βρετανοί επιστήμονες στην επιθεώρηση «Hypertension», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς, ο χυμός με το φωτεινό κόκκινο χρώμα περιέχει νιτρικά άλατα, τα οποία ελαττώνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση 250 ml χυμού παντζαριών φάνηκε να ελαττώνει την πίεση μόλις 24 ώρες αργότερα.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ερευνητικό Ίδρυμα Ουίλιαμ Χάρβεϊ του Πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη στο Λονδίνο, οι οποίοι συνέκριναν εθελοντές οι οποίοι έπιναν κάθε μέρα 250 ml χυμό παντζαριού με εθελοντές οι οποίοι έπαιρναν συμπληρώματα νιτρικών αλάτων. Κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αμρίτα Αχλουβάλια, καθηγήτρια Αγγειακής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο, «και τα δύο μείωναν εξίσου την αρτηριακή πίεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι «τα νιτρικά άλατα που εκ φύσεως υπάρχουν στα παντζάρια είναι υπεύθυνα για την ωφέλιμη δράση τους».

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό “Science in Sports” & στην επιθεώρηση «Hypertension» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς.


Πηγή : http://www.protothema.gr + http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου