Ο ΕΦΕΤ αποσύρει προϊόντα με παθογόνο βακτήριο E.coli


Με εντολή του ΕΦΕΤ ανακαλούνται από την ελληνική αγορά κατεψυγμένος βοδινός κιμάς και κατεψυγμένα σουτζουκάκια στα οποία εντοπίστηκε παθογόνο στέλεχος Escherichia coli, διαφορετικό όμως από το στέλεχος που προκάλεσε επιδημίες στη Γερμανία και τη Γαλλία.
 
Το τοξικό στέλεχος
O157
βρέθηκε σε προϊόντα από την αγορά της Μακεδονίας :
1.Κατεψυγμένο προϊόν κιμά από βοδινό κρέας σε κλειστή συσκευασία των 500gr (2x250gr), με την εμπορική επωνυμία «Marvest», που διακινήθηκε από τη γερμανική επιχείρηση Griechenland Rind, Vion Hilden GmbH στην ελληνική εταιρεία LIDL Hellas. Έχει αριθμό παρτίδας L91185010 και ημερομηνία λήξης 6/11/2011.

2.Κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας, σε κλειστή συσκευασία των 1000gr, με την εμπορική επωνυμία «Marvest», τα οποία διακινήθηκαν από τη γερμανική επιχείρηση Vion Convenience GmbH στη LIDL Hellas. Έχει αριθμό παρτίδας L1 102 BT και ημερομηνία λήξης 8/11/2011.

Οι καταναλωτές που έχουν ήδη αγοράσει τα παραπάνω προϊόντα καλούνται να μην τα καταναλώσουν. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το βακτήριο καταστρέφεται με το μαγείρεμα στους 70 βαθμούς Κελσίου για πάνω από δύο λεπτά.


1 σχόλιο:

 1. Ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ

  Με ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επισημαίνει ότι το βακτήριο E. Coli O157 το οποίο ανιχνεύθηκε σε κατεψυγμένο προϊόν κιμά και σε κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια (και τα δύο από βοδινό κρέας) που διακινήθηκαν από δύο γερμανικές επιχειρήσεις στην ελληνική εταιρεία LIDL Hellas & ΣΙΑ Ο.Ε., είναι διαφορετικό από τον ορότυπο Ο104 που προκάλεσε πρόσφατα μεγάλες επιδημίες στη Γερμανία και στη Γαλλία.
  Ήδη από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων έχει απαιτηθεί η άμεση ανάκληση - απόσυρση του συνόλου των παραπάνω προϊόντων και συνεστήθη η αποφυγή της κατανάλωσης τους.

  Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για την ανάγκη τηρήσης των απαραίτητων κανόνων υγιεινής κατά τη διάρκεια χειρισμού και κατανάλωσης τροφίμων, παραθέτει τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:
  Την υγιεινή των χεριών κατά τον χειρισμό των τροφίμων, πριν από την κατανάλωση τροφής και μετά από τη χρήση τουαλέτας.
  Το καλό μαγείρεμα των τροφών (θερμοκρασία > 70 βαθμών για περισσότερο από 2 λεπτά).
  Τον διαχωρισμό ωμών από μαγειρεμένα τρόφιμα και ιδιαίτερα την προσοχή στον ξεχωριστό χειρισμό των ωμών κρεάτων από ωμά λαχανικά
  Σε περίπτωση που καταναλωτές των παραπάνω προϊόντων εμφανίσουν κλινική συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας συστήνεται η επικοινωνία με γιατρό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή