Σε ποσοστό 13% αυξήθηκε κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, ήτοι
από το 2002 έως το 2010, η παγκόσμια παραγωγή ροζέ οίνου ενώ παράλληλα το
σύνολο της παραγωγής κρασιού παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα.
Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, το
μερίδιο των ροζέ οίνων ανήλθε στο 10% της συνολικής παραγωγής (25,3 έναντι 260
εκατ. εκατόλιτρων). Η δε παγκόσμια παραγωγή οίνων ενώ κορυφώθηκε το 2004, στη
συνέχεια μειώθηκε, η παραγωγή όμως των ροζέ δεν έπαψε ποτέ να αυξάνεται
σταθερά. Επομένως, είναι μια βασική τάση της παγκόσμιας αμπελουργίας.
Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος
παραγωγός στον κόσμο, με 6,6 εκατ. εκατόλιτρα. Η παραγωγή είναι συγκεντρωμένη
κατά 84% σε τέσσερις χώρες, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία.
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι τέσσερις χώρες καταλαμβάνουν το άλλο 55% της
συνολικής παραγωγής κρασιού. Αυτό το ολιγοπώλιο έχει επιβραδυνθεί από το 2002,
με την άφιξη παικτών, όπως η Αυστραλία, τη Χιλή και η Ρωσία.
Από το 2002 έως το 2010 το
μερίδιο της Γαλλίας αυξήθηκε από 25 σε 28% του συνόλου, της Ιταλίας από 17 σε
23%, έναντι εκείνων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ισπανίας που έχουν μειωθεί
(αντίστοιχα από 20 έως 16% και από 23 έως 13%), ενώ το σύνολο της Γερμανίας,
Αργεντινής, Ρωσίας, αυξήθηκε από 4 έως 9%.
http://www.agronews.gr –
Τσαγκαλάκη Έλενα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου