Σύντομα στο τραπέζι μας τα πιο περίεργα Υβρίδια Τροφίμων

Η χρήση υβριδίων στη γεωργία είναι ευρέως διαδεδομένη με στόχο την παραγωγή είτε φυτών με μεγαλύτερη απόδοση είτε με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ασθένειες και ζιζάνια. Υβρίδιο είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης δύο γενετικά ανόμοιων ατόμων, τα οποία όμως εκφράζουν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό με διαφορετικό τρόπο. 


Στις αγροτικές καλλιέργειες, αγρότες και γεωπόνοι χρησιμοποιούν τον όρο για τις διαφορετικές ποικιλίες του ίδιου είδους (π.χ. καλαμπόκι) που συνήθως έχουν δημιουργηθεί με τεχνητό τρόπο για να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ή πιο ανθεκτικά φυτά. Υπάρχουν παραδείγματα υβριδίων που έχουν δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο.
Δεν πρόκειται για γενετικά τροποποιημένα προϊόντα αλλά για διασταύρωση διαφορετικών ειδών. Ωστόσο εγείρονται αρκετά ερωτήματα όσον αφορά στην παρέμβαση που προκαλούν στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στις γεωργικές καλλιέργειες. Τα υβριδικά φυτά είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και περισσότερο παραγωγικά, αλλά με τίμημα πολλές φορές την αυθεντική γεύση και το γνήσιο άρωμα. Επίσης να τονίσουμε ότι πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της σχεδόν αποκλειστικής καλλιέργειας υβριδίων.

Τα πιο περίεργα υβρίδια φρούτων και λαχανικών :
1. Κίτρινο καρπούζι
2. Μοβ πατάτες
3. Ρωμαϊκό μπρόκολο
4. Pluot («Δαμασκηνοβερίκοκο» – plum + apricot)
5. Ραπανάκι καρπούζι!
6. Yoshta
7. Nashi (είδος αχλαδιού από την Αυστραλία)
8. Κίτρινα τεύτλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου