Μεταλλαγμένα : η ΕΕ δικαίωσε τη Monsanto


Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa) απέρριψε τη Δευτέρα (21/5) το αίτημα της Γαλλίας να απαγορεύσει την καλλιέργεια ποικιλίας μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ 810 της Monsanto.

Πιο συγκεκριμένα, αφού εξέτασε τα επιστημονικά στοιχεία που υπέβαλε η Γαλλία σε μια προσπάθεια να απαγορεύσει το μεταλλαγμένο καλαμπόκι, η Efsa έκρινε ότι «δεν παρουσιάζονται συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία που να καταδεικνύουν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων ή για το περιβάλλον» έτσι ώστε δικαιολογείται μια τέτοια απαγόρευση. Το 2008 η Γαλλία απαγόρευσε την ποικιλία μεταλλαγμένου καλαμποκιού MON 810, λόγω των εκτεταμένων αντιδράσεων, ωστόσο το 2011 δικαστήριο της Γαλλίας ακύρωσε την απαγόρευση.

Το θέμα το είχε αναδείξει το FOOD-ISIMO σε παλαιότερο άρθρο του :  Διαφωνία στην Ε.Ε. για την απαγόρευση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών

Τον Μάρτιο η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε εκ νέου την απαγόρευση με τον τότε υπουργό Γεωργίας να υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή ήταν επιβεβλημένη για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η ποικιλία καλαμποκιού που προσπαθεί να απαγορεύσει η Γαλλία είναι ανθεκτική στα έντομα και διατέθηκε στην αγορά το 1997.


Στην απόφασή της τη Δευτέρα η Efsa επισήμανε ότι στην πλειοψηφία τους τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσίασε η Γαλλία τον Ιανουάριο δεν ήταν νέα αλλά οι γαλλικές Αρχές τα είχαν υποβάλλει και στην προηγούμενη προσφυγή τους το 2008.
Όπως και τότε, η ευρωπαϊκή Αρχή αποφάνθηκε ότι δεν παρουσιάστηκαν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία που να δικαιολογούν την απαγόρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου