Κ. Σκανδαλίδης : Αύξηση αγροτικής παραγωγής για την κάλυψη εσωτερικών και εξαγωγικών αναγκών


Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η αύξηση της παραγωγής, για να καλύπτονται οι εσωτερικές και εξαγωγικές ανάγκες της χώρας, η ανάδειξη και προβολή των ελληνικών προϊόντων και η στροφή στην παραγωγή προϊόντων με ποιότητα, ταυτότητα και αειφορία, ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης την Παρασκευή, 6 Μαΐου, παρουσιάζοντας το «καλάθι προϊόντων» για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Διευκρίνισε μάλιστα για ακόμη μια φορά ότι εξασφαλίζονται οι χρηματοδοτικοί και λοιποί πόροι για την παραγωγή και τις υποδομές που απαιτούνται σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.


Τα «δυνατά χαρτιά» της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι: Σιτηρά (κυρίως σκληρό και μαλακό σιτάρι, κριθάρι και αραβόσιτος), Μηλοειδή (κυρίως μήλα), Πυρηνόκαρπα (κυρίως ροδάκινα και δαμάσκηνα), όσπρια (κυρίως φασόλια), κρασί, αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά (κυρίως: κρόκος, ρίγανη, χαμομήλι, μέντα, μελισσόχορτο, θυμάρι και λεβάντα), κτηνοτροφικά φυτά, προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα και κρέας και τα ΠΟΠ παραδοσιακά προϊόντα, φέτα, μανούρι, τυρό ανεβατό, μπάτζος, κεφαλογραβιέρα, κρόκος, φασόλια Πρεσπών, φασόλια γίγαντες ελέφαντες Καστοριάς, μήλα Καστοριάς, μήλα Βερμίου Κοζάνης και ροδάκινα Βελβεντού και τοπικοί οίνοι (πχ. ΠΟΠ Αμύνταιου, ΠΓΕ Σιάτιστας, ΠΓΕ Βελβεντού).

Το «καλάθι προϊόντων» είναι μία συμβολική ονομασία, της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι
«ουσιαστικά πρόκειται για επιχειρησιακά σχέδια ανάπτυξης, με αφετηρία μία σειρά από δυναμικά προϊόντα και με προεκτάσεις στην τοπική οικονομία, στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό των Περιφερειών».

Αναπτύσσονται για κάθε Περιφέρεια ένα πλέγμα μέτρων και επενδύσεων σε υποδομές, μεταποίηση, τυποποίηση, προβολή και προώθηση των προϊόντων, όπως διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι στόχος των καλαθιών, είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιφερειών.

Κάθε «καλάθι» αναδεικνύει την παραγωγική ταυτότητα της περιφέρειας, με προϊόντα αυξημένης προστιθέμενης αξίας που μπορούν να αποτελέσουν αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη της γεωργίας αλλά και της οικονομίας των περιφερειών, ενώ προσδοκία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να δοθεί παραγωγική διέξοδος στους παραγωγούς και να διευκολυνθεί η διάθεση των προϊόντων τους, σε ικανοποιητικές τιμές.

Απώτερος σκοπός είναι δε η αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, η υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και η θετική, με αυτό τον τρόπο, συμβολή στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας.

Ειδικότερα με το καλάθι, επιτυγχάνονται βελτίωση αγροτικού εισοδήματος, αύξηση της παραγωγής σε όλα τα αγροτικά προϊόντα της περιφέρειας, υψηλότερες τιμές στον παραγωγό - είσπραξη υψηλότερου ποσοστού από την τελική τιμή στην αγορά, διατήρηση και ενίσχυση τοπικών θέσεων εργασίας, διασύνδεση της έντονης κτηνοτροφικής δραστηριότητας που παρουσιάζει η περιφέρεια με τη φυτική παραγωγή και την παραγωγή ζωοτροφών και συνδυασμός της πρωτογενούς παραγωγής με τη μεταποίηση-πρόταξη στις ενέργειες στήριξης αυτής της ομάδας προϊόντων.

Παράλληλα επιτυγχάνονται τα εξής: ενίσχυση εξαγωγών και κάλυψη τοπικών διατροφικών αναγκών, βελτίωση και σταθεροποίηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, προστασία του περιβάλλοντος - αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων και αξιοποίηση των γεωγραφικών και κλιματικών πλεονεκτημάτων της Δυτικής Μακεδονίας προς όφελος των παραγωγών.1 σχόλιο:

  1. Σαν ιδέα καλή μου ακούγεται αρκεί να αρχίσει να πραγματοποιείται σιγά-σιγά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή