Ο ζωτικός ρόλος του σεληνίου στον οργανισμό :
Το σελήνιο ενσωματώνεται στο σώμα σ'έναν μεγάλο αριθμό ζωτικών πρωτεϊνών, που ονομάζονται σελήνιο-πρωτεΐνες (selenoproteins). Μέχρι τώρα έχουν προσδιοριστεί είκοσι πέντε τέτοιες πρωτεΐνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: i) υπεροξειδάσες (peroxidises), οι οποίες έχουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, ii) αποϊωδιονάσες (deiodinases), οι οποίες συμμετέχουν στην παραγωγή δραστικής μορφής της θυρεοειδικής ορμόνης (active thyroid hormone) και iii) πρωτεΐνες που συμμετέχουν στη δημιουργία και επιδιόρθωση του DNA.
Πηγές του σεληνίου
Το σελήνιο βρίσκεται στο έδαφος, συγκεντρώνεται στα φυτά και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, περνάει στην τροφική αλυσίδα. Το σελήνιο βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα. Πολύ καλές πηγές σεληνίου αποτελούν τα καρύδια (κυρίως τα καρύδια Βραζιλίας), τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα εντόσθια (νεφρά και συκώτι) και το κρέας. Τα δημητριακά, τα λαχανικά και άλλα φυτά περιέχουν σελήνιο, αλλά η ποσότητα που περιέχουν ποικίλλει ανάλογα με το έδαφος στο οποίο μεγαλώνουν. Το ευρωπαϊκό έδαφος είναι σχετικά φτωχό σε σελήνιο σε σχέση με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Αμερική, ο Καναδάς και η Κίνα.
Ο ρόλος του σεληνίου στην ανάπτυξη του καρκίνου μελετήθηκε εκτενώς πρόσφατα. Παρόλο που υπάρχουν πιθανοί μηχανισμοί με τους οποίους οι σελήνιο-πρωτεΐνες θα μπορούσαν να μειώσουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου (για παράδειγμα, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στο DNA), φάνηκε τελικά πως οι ενδείξεις για το ότι τα τρόφιμα που περιέχουν σελήνιο προστατεύουν τον άνθρωπο από τον κίνδυνο ανάπτυξης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου, πλην του καρκίνου του προστάτη, είναι περιορισμένες.
Οι σελήνιο-πρωτεΐνες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, επειδή συμμετέχουν στην παραγωγή της τεστοστερόνης, ορμόνης που αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή, τόσο της φυσιολογικής όσο και της μη φυσιολογικής ανάπτυξής του.
Άνθρακας ο θησαυρός....
Η ημερήσια λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου δεν αποτελεί τελικώς προληπτική «ασπίδα» ενάντια στον καρκίνο, σύμφωνα με ανασκόπηση όλων των υπαρχόντων στοιχείων σχετικά με το θέμα (Ουάσινγκτον-Η.ΠΑ).
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ειδικοί της ομάδας Cochrane οι οποίοι διεξάγουν αναλύσεις σε ό,τι αφορά διαφορετικά ιατρικά ζητήματα. Οι επιστήμονες ανέλυσαν 55 προηγούμενες μελέτες οι οποίες περιελάμβαναν περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα.
Παρότι υπάρχουν ανεπίσημα στοιχεία σχετικά με την αντικαρκινική δράση του σεληνίου, οι αναλυτές δεν βρήκαν αποδείξεις σε ό,τι αφορά την προστατευτική δράση του στοιχείου ενάντια στον καρκίνο του δέρματος και του προστάτη. Παράλληλα η εξέταση των προηγούμενων ευρημάτων έδειξε ότι η μακροχρόνια λήψη σεληνίου μπορεί να έχει τοξική επίδραση για τον οργανισμό.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μετα-ανάλυσης Dr. Γκαμπριέλε Ντένερτ από το Διεπιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Υγεία στη Γερμανία «δεν βρήκαμε στοιχεία τα οποία να μπορούν να οδηγήσουν σε συστάσεις για τακτική λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου σε ό,τι αφορά την πρόληψη του καρκίνου, είτε ένα άτομο έχει επαρκή επίπεδα του στοιχείου στον οργανισμό του είτε όχι».
Μικρές ποσότητες σεληνίου είναι σημαντικές για την υγεία και βοηθούν στο «χτίσιμο» γερού ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός σημαντικό για την προστασία από λοιμώξεις. Το στοιχείο μπορεί να ληφθεί και μέσω τροφών όπως τα βραζιλιάνικα φιστίκια, ο τόνος και τα ζυμαρικά.
Τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει ένας «πόλεμος» μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το εάν τα συμπληρώματα σεληνίου μπορούν να χαρίσουν επιπλέον προστασία στον οργανισμό. Παράλληλα έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες σε ό,τι αφορά την προστασία που μπορεί να προσφέρει το σελήνιο ενάντια στον καρκίνο. Τα αποτελέσματα που εξήχθησαν από αυτές ήταν αντικρουόμενα.
Η νέα μελέτη έρχεται να δώσει μια οριστική απάντηση στα ερωτήματα καθώς «διαγράφει» το σελήνιο από τη λίστα των προληπτικών θεραπειών ενάντια στον καρκίνο.
Βιβλιογραφία :
http://www.tovima.gr/science Της Θεοδώρας Τσώλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου