Success story με το ελληνικό ελαιόλαδο

Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκαλεί το ελληνικό ελαιόλαδο που βρίσκεται στο επίκεντρο του ξένου Τύπου, με αφορμή και την καταστροφική χρονιά για τις σημαντικότερες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης. 
Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Bloomberg, η Wall Street Journal, το Associated Press, στέκονται με άρθρα τους τις τελευταίες ημέρες στην πρωτοφανή μείωση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, από βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως είναι Ισπανία και η Ιταλία, γεγονός που έρχεται σσε αντιπαραβολή με την εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγής στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το Έθνος, την ίδια ώρα που η Ελλάδα αναμένει υπερδιπλάσια παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με πέρυσι, Ισπανία και Ιταλία βιώνουν μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία τους και το ελληνικό ελαιόλαδο φαντάζει ως λύση στο πρόβλημα που προκαλεί η καθίζηση της παγκόσμιας παραγωγής. 


Τελευταίο δημοσίευμα, αυτό της Wall Street Journal, αναφέρει ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί ελπίδα για να καλυφθούν οι ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά, ενώ για ελληνική λύση στο διεθνές έλλειμμα ελαιολάδου έχει κάνει λόγο και το Bloomberg, επισημαίνοντας σε πρόσφατο δημοσίευμα ότι το κενό που προκαλεί η ραγδαία μείωση παραγωγής εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας στην Ισπανία και του εμφυλίου πολέμου που εξακολουθεί να μαίνεται στη Συρία, θα κληθεί να καλύψει η Ελλάδα, κυριαρχώντας στην παγκόσμια αγορά.

Αφιέρωμα στην πρωτοφανή μείωση της παραγωγής ελαιολάδου έκανε και το Associated Press, αναφέροντας ότι η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία που παράγουν περίπου τα 3/4 του ελαιολάδου στον κόσμο, αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα προβλήματα. 

Στην Ιταλία, η εθνική παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί 35%με αποτέλεσμα η τιμή για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να φθάνει και τα έξι ευρώ, με τον επικεφαλής της κοινοπραξίας Ιταλών ελαιοκαλλιεργητών, Πιέτρο Σαντάλι να κάνει λόγο για μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία. 

Η Ισπανία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική χώρα στον κόσμο αντιπροσωπεύοντας το 45%  της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και η φετινή παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 50%.

Σύμφωνα, με την ισπανική ένωση αγροτών, οι ελιές είναι εξαντλημένες από την εξαιρετική περσινή χρονιά και οι υψηλές θερμοκρασίες την άνοιξη περιόρισαν την άνθιση. Επιπλέον, ορισμένοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον δάκο. Ωστόσο, οι Έλληνες παραγωγοί αναμένουν απροσδόκητα κέρδη. Η Ελλάδα είναι στην τρίτη θέση των κορυφαίων παραγωγών ελαιολάδου στον κόσμο και αναμένεται να διπλασιάσει την ετήσια παραγωγή της κατά 300.000 τόνους.

Οι δύο λόγοι για την επιτυχία

Η αυξημένη παραγωγή ελληνικού ελαιολάδου υψηλής μάλιστα ποιότητας στην Ελλάδα οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα ελαιόδεντρα είναι «ξεκούραστα» λόγω της περσινής χαμηλής παραγωγής και ο δεύτερος σχετίζεται με τις μειωμένες βροχοπτώσεις τον Σεπτέμβριο και τις αυξημένες θερμοκρασίες τον Αύγουστο.

Ρυθμιστή των εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου θεωρεί την Ελλάδα και το Bloomberg, καθώς, όπως ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμα, η ελληνική παραγωγή θα αντισταθμίσει τη μείωση στην Ισπανία

Πηγή : Έθνος – news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου