Επανέρχεται στην επικαιρότητα η γρίπη των πτηνών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδεχομένως να εγκρίνει προσωρινά έκτακτα μέτρα προστασίας για να αντιμετωπιστεί ένα άκρως μεταδοτικό στέλεχος της γρίπης των πτηνών που έχει εμφανιστεί στην Ολλανδία.

Τα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τον Ρικάρντο Καρντόσο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) θα περιλαμβάνουν ζώνες προστασίας οι οποίες καθορίζονται από τις ολλανδικές αρχές γύρω από το μολυσμένο πτηνοτροφείο, καθώς επίσης απαγόρευση των πωλήσεων ζώντων πουλερικών, αυγών, κρέατος, και άλλων προϊόντων πουλερικών σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε τρίτες χώρες.

Κρούσματα σε Βρετανία και Ολλανδία

Και η Βρετανία ανέφερε την Κυριακή νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ένα αγρόκτημα με πάπιες στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ήταν "πολύ χαμηλός". Ήδη εφαρμόστηκε ζώνη αποκλεισμού γύρω από το αγρόκτημα και άρχισε η σφαγή των πουλερικών όπως σημείωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων.

"Έχουμε επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε αγρόκτημα με πάπιες στο Γιορκσάιρ" είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι "ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι πολύ χαμηλός και ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την τροφική αλυσίδα". Ο Βρετανός αξιωματούχος δεν διευκρίνισε όμως ποιο στέλεχος της νόσου έχει εντοπιστεί σε αυτό το αγρόκτημα στο Γιορκσάιρ.

Το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών έχει προκαλέσει από την εμφάνισή του το 2003.περισσότερους από 400 θανάτους κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία. Ένα νέο στέλεχος, το H7N9, έχει σκοτώσει περισσότερους από 170 ανθρώπους από την εμφάνισή του το 2013. Τον Σεπτέμβριο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, εξέδωσε προειδοποίηση κατά της νέας γρίπης τύπου Α (H5N6).

Στις αρχές Νοεμβρίου, ένα επιπλέον στέλεχος της γρίπης των πτηνών, το H5N8, αναφέρθηκε σε ένα αγρόκτημα με γαλοπούλες στη βόρεια Γερμανία, για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Την Κυριακή, η Ολλανδία ξεκίνησε μια προσωρινή απαγόρευση μεταφοράς πουλερικών αφότου εμφανίστηκε το στέλεχος H5N8 σε ένα κέντρο αναπαραγωγής πουλερικών. Αυτή η "υψηλής παθογονικότητας" μορφή της γρίπης των πτηνών είναι πολύ επικίνδυνη για τα ζώα και η "μόλυνση μπορεί να περάσει από ένα ζώο σε άνθρωπο" ανέφεραν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας.

Πηγή : news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου