Ακίνδυνος για τον άνθρωπο ο ιός Η5Ν8

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα μετάδοσης του ιού Η5Ν8 στον άνθρωπο, εξηγεί η Γκούντουλα Γιέγκερ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Λούντβιχ-Μαξιμίλιαν του Μονάχου. «Εξ΄ όσων γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, εκτιμούμε ότι ο ιός αυτός δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών λοιπόν, προς το παρόν δεν συντρέχουν άμεσοι κίνδυνοι για τον άνθρωπο, παρά μόνον για τα ζώα.

Ακόμη όμως και στην θεωρητική περίπτωση που ένας άνθρωπος προσβληθεί από τον ιό, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι μπορεί να μεταδώσει τον ιό και σε άλλα άτομα, τονίζει η Γιέγκερ. Ο ιός θα έπρεπε να προσαρμοστεί και να «αγκυροβολήσει» σε ανθρώπινα κύτταρα, όπως λέει. Αυτό όμως δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Παρόλα αυτά επιβάλλεται επαγρύπνηση. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται πολύ γρήγορα και μπορούν να προσαρμοστούν άμεσα σε νέες καταστάσεις.

Την περασμένη Κυριακή οι ολλανδικές αρχές γνωστοποίησαν ότι εντόπισαν το επικίνδυνο στέλεχος Η5Ν8 της γρίπης των πτηνών σε αγρόκτημα του οικισμού Χέκεντορπ και γι΄ αυτόν τον λόγο προχώρησαν στη θανάτωση 150.000 πουλερικών.

Το ίδιο στέλεχος του ιού είχε ανιχνευθεί στις αρχές Νοεμβρίου σε φάρμα εκτροφής γαλόπουλων στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία της Γερμανίας. Κρούσμα της γρίπης των πτηνών έχει εντοπιστεί και σε αγρόκτημα με πάπιες στη βόρεια Βρετανία. Δεν αποκλείεται να συνδέεται και αυτό με τα περιστατικά στην Ολλανδία.

Επικίνδυνος για τα πτηνά

Το στέλεχος που εντοπίστηκε σε Γερμανία και Ολλανδία είναι άκρως επικίνδυνο για τα πτηνά. «Όσα ζώα προσβάλλονται από τον ιό πεθαίνουν», λέει ο Μοχάμεντ Χαβέζ, επικεφαλής του Ινστιτούτου για Ασθένειες των Πτηνών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Φαίνεται όμως πως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Στο παρελθόν υπήρξαν πολλές περιπτώσεις πουλερικών που προσβλήθηκαν, αλλά τελικά παρέμειναν υγιή, εξηγεί ο ειδικός σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle. Προφανώς ο ιός έχει μεταλλαχθεί και έχει γίνει πιο επιθετικός πλέον. Σύμφωνα με τον Μ. Χαβέζ, η προληπτική θανάτωση είναι επιβεβλημένη, καθώς σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού και σε άλλες φάρμες.

Brigitte Osterath / Κώστας Συμεωνίδης ~ http://www.dw.de/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου