Αγαθό υπό εξαφάνιση η σοκολάτα

Oι μεγαλύτερες σοκολατοβιομηχανίες του κόσμου προειδοποιούν. Η ελβετική Barry Callebaut Group, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες σοκολάτας δήλωσε ότι ο κόσμος ξεμένει από κακάο, δηλαδή από σοκολάτα.
Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από τις ασθένειες του κακάο, την ξηρασία και τη μείωση των καλλιεργειών του κακάο, καθώς στις εκτάσεις αυτές καλλιεργούνται άλλα προϊόντα με μεγαλύτερο κέρδος. Το 2013 καταναλώθηκε περισσότερο κακάο από τη συνολική παραγωγή της χρονιάς, ενώ φέτος και παρά το γεγονός ότι η παραγωγή αυξήθηκε, η συνολική ποσότητα μόλις που μπόρεσε να συμβαδίσει με τη ζήτηση. 
Μια ολόκληρη ομάδα από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου έχει συνταχθεί και προειδοποιεί, εδώ και 2 χρόνια, ότι μέχρι το 2020 είναι πιθανόν τα παγκόσμια αποθέματα του κακάο να μειωθούν δραματικά! Οι υπάρχουσες καλλιέργειες δεν μπορούν πλέον να στηρίξουν την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση, ειδικά από την Ασία.

Οι τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί 25% μέσα σε μόλις ένα χρόνο! Η τότε διευθύντρια της Mars Inc είχε προειδοποιήσει το 2012 ότι μέχρι το 2020 μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις που να ξεπερνούν και τους 1.000.000 τόνους. Αυτό θα έχει βέβαια και μεγάλη επίδραση σε εμάς αφού πιθανόν οι τιμές της σοκολάτας να εκτοξευτούν.

Τα τελευταία 50 χρόνια η κατανάλωση σοκολάτας συνεχώς αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη, με τις τιμές να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ μόνο στο χρονικό διάστημα 2006-2010 η Κίνα κατανάλωσε διπλάσια ποσότητα σοκολάτας.
Πηγή : parapolitika.gr – koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου