Περί Βασιλικού...

Ο Βασιλικός καλλιεργήθηκε αρχικά στην Ινδία αρκετούς αιώνες πριν και έκτοτε αποτελεί αγαπημένο συστατικό στις περισσότερες εθνικές κουζίνες, όπως η ιταλική, στην οποία βρίσκει θέση στο γνωστό σε όλους μας pesto. Καλή πηγή βιταμίνης Κ, αφού δύο κουταλιές της σούπας αντιστοιχούν στο 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, αλλά και αντιοξειδωτικών συστατικών όπως το β- καροτένιο
Δοκιμάστε τον σε: Σαλάτες, σάλτσες ζυμαρικών, πίτσες και άλλες ζύμες, κρέατα και ψάρια.
Ο βασιλικός (Ocimum basilicum) είναι αρωματικό ετήσιο, ποώδες φυτό   της οικογένειας των Χειλανθών και της τάξης των Σωληνανθών. Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η ονομασία "βασιλικός" του αποδόθηκε καθώς, σύμφωνα με θρύλο, φύτρωσε στο σημείο όπου ο Μ.Κωνσταντίνος  και η μητέρα του Αγ.Ελένη  ανακάλυψαν τον τίμιο σταυρό.
Τα φύλλα του είναι ωοειδή, μυτερά, ακέραια ή οδοντωτά, πράσινα (έντονα ή σκούρα σε ορισμένες ποικιλίες). Τα άνθη του είναι μικρά και λευκά ή λευκορόδινα.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες που διακρίνονται για το μέγεθος των φύλλων (μικρόφυλλες και πλατύφυλλες). Ο βασιλικός καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται αποξηραμένα ως καρύκευμα  και αφέψημα. Περιέχουν αιθέριο έλαιο που κύριο συστατικό του είναι η λιναλοόλη και η μεθυλοχαβικόλη και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.
Με την ονομασία βασιλικός είναι γνωστά και άλλα είδη που βρίσκονται σε τροπικές περιοχές. Είναι θάμνοι μικρού ύψους και καλλιεργούνται και ως καλλωπιστικοί. Ένα από τα είδη αυτά έχει την ονομασία «φυτό του πυρετού» και στις περιοχές της Δυτικής Αφρικής χρησιμοποιείται ως αντιπυρετικό.

Πηγή : mednutrition.gr ~ Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου