Φεστιβάλ διατροφής και τοπικής κουλτούρας


Το πρώτο φεστιβάλ «Διατροφή και τοπική κουλτούρα», θα πραγματοποιηθεί στη Σητεία Λασιθίου, από 7 έως 9 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ οργανώνεται από το δήμο Σητείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας.

Σκοπός του φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Τόπων ευφορία , διατροφικά προϊόντα και βιώσιμη ανάπτυξη στις περιοχές συνεργασίας», τού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013», είναι η υλοποίηση τοπικών εκδηλώσεων για την προβολή και προώθηση των χαρακτηριστικών τοπικών διατροφικών προϊόντων των περιοχών συνεργασίας (Οροπέδιο Λασιθίου, Σητεία, Χίος, Τρόοδος), αναδεικνύοντας την υψηλή ποιότητα των προϊόντων αυτών προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης.



Τα τοπικά προϊόντα που προβάλλονται μέσα από το έργο «τόπων ευφορία» και θα παρουσιαστούν στον εκθεσιακό χώρο τού φεστιβάλ είναι για την περιοχή της Σητείας: ελαιόλαδο, κρασί, τσικουδιά, τοπικά παραδοσιακά γλυκά, μέλι, τυροκομικά προϊόντα. Για την περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου: πατάτα, παραδοσιακά αλλαντικά, τυροκομικά προϊόντα, νωπά κηπευτικά, βότανα, φρούτα. 

Για την περιοχή της Χίου : μαστίχα, τυροκομικά προϊόντα, μανταρίνι, ούζο, λικέρ, κρασί, αρωματικά φυτά, γλυκά, μέλι, χειροποίητα ζυμαρικά. Για την περιοχή των κοινοτήτων Τροόδους Κύπρου: παραδοσιακά αλλαντικά, κουμανταρία, ροδόσταγμα, σιουσιούκος, βότανα, μέλι, γλυκά, μαρμελάδες.
Σύμφωνα με τους οργανωτές τού φεστιβάλ, «όλα τα προϊόντα είναι τυποποιημένα, εμπορεύσιμα, εξαγώγιμα και χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα, έχοντας λάβει πλήθος βραβείων, διακρίσεων και πιστοποιήσεων». 

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνει επίσκεψη του κοινού στα περίπτερα της Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων, ξενάγηση σε πρότυπους χώρους παραγωγής και τυποποίησης στην περιοχή της Σητείας και γευσιγνωσίας από ειδικούς. Ακόμη και τις τρεις βραδιές θα γίνεται απόσταξη τσικουδιάς με παραδοσιακό καζάνι και κεράσματα.

Εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα την διατροφή, τα τοπικά προϊόντα και την προώθησή τους στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Επίσης, θα γίνει επίδειξη κρητικής κουζίνας και δημιουργικές προτάσεις ένταξης των τοπικών προϊόντων στη σύγχρονη μαγειρική από τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου, ενώ κάθε βράδυ θα ακολουθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις με μουσική, χορό και θέατρο.

Παράλληλες εκδηλώσεις θα γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο της πλατείας, όπως:
«Διαδραστικά» παιχνίδια για παιδιά με θέμα την υγιεινή διατροφή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Έκθεση φωτογραφίας, κεραμικής, ζωγραφικής κ.ά. 

Τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας θα καλωσορίζουν τους πελάτες, προσφέροντας ελαιόλαδο και παξιμάδι και θα διανέμουν ενημερωτικό φυλλάδιο για το φεστιβάλ. Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα πιάτο ειδικά για τις μέρες του φεστιβάλ που θα προσφέρεται στους επισκέπτες σε ειδική τιμή.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) κατά ποσοστό 80% και από εθνικούς πόρους τής Ελλάδας και τής Κύπρου κατά ποσοστό 20% στο πλαίσιο τού προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος 2007-2013».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου