Σοκολάτα : Πικρή αγαπημένη

Δύσκολα μπορεί κανείς να της αντισταθεί. Είναι ένας πειρασμός, τον οποίο δύσκολα αποφεύγουν οι περισότεροι, αφού η γεύση της εύκολα σε βοηθά να ξεχάσεις τις πιθανές σου τύψεις. Η σοκολάτα έχει χαρακτηριστεί "τροφή των θεών" και η βιομηχανία που στηρίζεται σε αυτή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη, δίνοντας δουλειά σε εκατομύρια ανθρώπους....




Τα τελευταία χρόνια όμως με αφορμή και την οικονομική κρίση αποτέλεσε και αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης από ορισμένους επενδυτές, που προκάλεσαν τεχνητή έλλειψη της πρώτης ύλης, του κακάο και ανέβασαν την τιμή του στα ύψη.
Οι "27 της Ευρώπης" μιλούν με μερικούς από τους πιο γνωστούς σοκολατοποιούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για μια τέχνη, που απαιτεί μεράκι και φαντασία.
Επισκέπτονται την έδρα της Oμοσπονδίας Εμπορίου Κακάο στο Λονδίνο και συνομιλούν με τον πρόεδρο της αλλά και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Κακάο της Γκάνα, της δεύτερης κατά σειρά παραγωγού χώρας στον κόσμο, για το κατά πόσο μπορούν να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, συχνά ανήλικων, στις φυτείες της Αφρικής. Εξετάζουν επίσης το κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικά τα προγράμματα "fair trade" για τη σοκολάτα και αν εφαρμόζονται και στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου