«Ψήνουν» και νέο κύμα ανατιμήσεων


Φθινοπωρινό κύμα ανατιμήσεων απειλεί να πλήξει τους καταναλωτές σε βασικά είδη διατροφής, όπως ψωμί, αρτοσκευάσματα, κρέας και γαλακτοκομικά, παρά τη μεγάλη μείωση της κατανάλωσης που φέρνει η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Ήδη το πρώτο κρούσμα αφορά τα άλευρα: από την περασμένη εβδομάδα οι αρτοποιοί έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν από τις αλευροβιομηχανίες τιμοκαταλόγους αυξημένους κατά 12%-15%. Φόβοι εκφράζονται ότι οι αρτοποιοί θα μετακυλήσουν τις αυξήσεις αυτές στο ψωμί και στα αρτοσκευάσματα παρότι όπως λέει στα Νέα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μιχάλης Μούσιος: «τα μέλη μας θα απορροφήσουν τις ανατιμήσεις γιατί αυτό μας αναγκάζει η πτώση της κατανάλωσης».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι βιομήχανοι ρίχνουν τις ευθύνες στο υψηλό κόστος των πρώτων υλών που έφθασε σε νέα επίπεδα-ρεκόρ το καλοκαίρι. Τον Αύγουστο οι διεθνείς τιμές σε κρέας, γαλακτοκομικά, δημητριακά, λίπη και έλαια είτε παρέμειναν αμετάβλητες στα επίπεδα-ρεκόρ του Ιουλίου στα οποία είχαν φθάσει ύστερα από πολύμηνο ράλι, είτε ελαφρώς αυξήθηκαν. 


Αυτό προκύπτει από την τελευταία μηνιαία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, η οποία δημοσιεύτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου. Ετσι, όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, όσοι προμηθεύτηκαν πρώτες ύλες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έκλεισαν συμβόλαια στις υψηλές αυτές τιμές.

Στο σύνολό της η αγορά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», μιλά για απειλή που βρίσκεται προ των πυλών και αφορά το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα παράγωγά τους, καθώς επίσης τα ζυμαρικά και τα σπορέλαια, όπου πρώτη ύλη είναι το καλαμπόκι και η σόγια. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι από τον Οκτώβριο οι αυξήσεις που θα περάσουν στα ράφια θα είναι 5% μεσοσταθμικά.

http://www.real.gr + ΤαΝΕΑ OnLine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου