Η τεχνολογία DNA στην υπηρεσία των Γαλακτοκομικών....


Στην υπηρεσία της πιστοποίησης των γαλακτοκομικών προϊόντων τάσσεται η τεχνολογία DNA μέσω της ελληνοβουλγαρικής δράσης «Agri-Geno-Trans», διασφαλίζοντας πως τα χαρακτηριστικά που αναγράφονται στην ετικέτα των προϊόντων ισχύουν.
Έτσι το κρέας, το γάλα και το  τυρί μπορούν που «ισχυρίζονται» πως είναι παραδοσιακό προϊόν ή προϊόν προστατευμένης προέλευσης (ΠΟΠ) μπορούν και να το αποδείξουν προστατεύοντας τον καταναλωτή ο οποίος πληρώνει ίσως περισσότερα χρήματα για να έχει καλύτερη ποιότητα.
Ένα παράδειγμα εφαρμογής των γονιδιωματικών τεχνολογιών για την πιστοποίηση των προϊόντων γάλακτος αποτελεί και η δράση «Agri-Geno-Trans», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα Βουλγαρία 2007-2013».


Εταίροι είναι από ελληνικής πλευράς το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και το Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών, καθώς και μια βουλγαρική μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών γάλακτος.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο ερευνητής του ΙΝΕΒ, Αναγνώστης Αργυρίου, οι Έλληνες επιστήμονες, στο πλαίσιο του προγράμματος, εξέτασαν μια ανθεκτική τοπική φυλή αγελάδας στα ορεινά της Βουλγαρίας, που παράγει μικρή ποσότητα γάλακτος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Τώρα προσπαθούν να αποτυπώσουν τα χαρακτηριστικά της εφαρμόζοντας τις γονιδιωματικές τεχνολογίες για να μπορέσουν να πιστοποιήσουν τα προϊόντα, να αποδείξουν, δηλαδή, ότι όντως προέρχονται από τη συγκεκριμένη φυλή.
Τόνισε, δε, ότι η πιστοποίηση είναι σημαντική, γιατί μπορεί κάποιος να προσπαθήσει να παραπλανήσει τους καταναλωτές ότι το προϊόν του είναι ποιοτικό ή έχει μια συγκεκριμένη προστιθέμενη αξία.
Σημαντικό κομμάτι του προγράμματος είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας στους Βούλγαρους ερευνητές, ώστε με τη σειρά τους να βοηθήσουν την τοπική οικονομία και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου