Με γάλα καμήλας θα γεμίσουν τα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ!


Ομάδα επιστημόνων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίζει ότι το γάλα της καμήλας είναι τόσο υγιεινό και θρεπτικό που μπορεί να συγκριθεί ακόμη και με το μητρικό! Η γεύση του θυμίζει έντονα το αγελαδινό γάλα, αλλά η σύνθεσή του μοιάζει σημαντικά με εκείνη του μητρικού, και προσθέτουν ότι  μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, αφού δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση.

Σύμφωνα με τον Ούλριχ Γουερνέρι, επιστημονικό διευθυντή του Εργαστηρίου Κτηνιατρικής Έρευνας του Ντουμπάι, το γάλα καμήλας, περιέχει πέντε φορές περισσότερη βιταμίνη C από το γάλα αγελάδας, λιγότερα λιπαρά, λιγότερη λακτόζη και περισσότερη ινσουλίνη, αποτελώντας έτσι μία καλή λύση για διαβητικούς και άτομα με δυσανεξία.



Υπάρχουν ωστόσο και μη τεκμηριωμένες επιστημονικά απόψεις για το γάλα καμήλας. Σύμφωνα με το Κάμα Σούτρα λίγες κουταλιές γάλα σε συνδυασμό με μέλι, μπορούν να οδηγήσουν σε 24ωρη στύση, όπως υποστηρίζουν. Πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εγκρίνει την πώληση προϊόντων από γάλα καμήλας.
«Το γάλα καμήλας είναι πιο εύπεπτο, με περισσότερη περιεκτικότητα σε κάποιες βιταμίνες και φυσικά με χαμηλότερα λιπαρά. Βοηθάει στη θεραπεία της φυματίωσης και υπάρχουν στοιχεία ότι έχει αντιβιοτική δράση απέναντι σε ορισμένους ιούς».
Ήδη η εταιρία Al Nassma από το Ντουμπάι, εδώ και έναν χρόνο έχει δημιουργήσει σοκολάτες φτιαγμένες από γάλα καμήλας, ενώ στην Κένυα πωλείται παγωτό!
Υπολογίζεται βέβαια, ότι θα πωλείται 1 δολάριο ακριβότερο το λίτρο, σε σχέση με το αγελαδινό γάλα, κι αυτό γιατί αν μία φάρμα μπορεί να έχει 50 λίτρα αγελαδινού γάλακτος ημερησίως, η αντίστοιχη παραγωγή από τις καμήλες δεν ξεπερνάει τα 10 με 15.



Περίπου 20 εκατομμύρια είναι ο συνολικός πληθυσμός καμήλων στον κόσμο, την ώρα που οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ξεπερνούν τα 240 εκατομμύρια. Η μικρής κλίμακας παραγωγή συγκεντρώνεται σε δέκα με δεκαπέντε χώρες. Ο μεγαλύτερος παραγωγός είναι η Σομαλία και ακολουθεί η Σαουδική Αραβία. Δεν έχουν όμως όλες αυτές οι χώρες τους απαραίτητους πόρους για να το εξάγουν. 
Υπάρχει ήδη μια μανία στην ασιατική αγορά, κυρίως στην Ιαπωνία και την Κίνα, για το γάλα καμήλας. Ενώ στόχος είναι να μπεί και στις μεγάλες Ευρωπαϊκές αγορές σε Παρίσι και Λονδίνο. Από το ερχόμενο καλοκαίρι (το πιθανότερο) και στα ράφια των ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ. Γάλα καμήλας λοιπόν προσεχώς κοντά σας.

Πηγή : euronews.com - e-magazino.gr – agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου