Άγνωστος ο τρόπος μετάδοσης του ιού H7N9

Περισσότερα στοιχεία ανακοίνωσε ότι χρειάζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO-World Health Organization) για να καθορίσει αν το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών στην Κίνα μεταδίδεται ανάμεσα σε ανθρώπους. «Τα στοιχεία μέχρι τώρα δεν επαρκούν για να συμπεράνουμε αν υπάρχει μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο», τόνισε ο Κέιζι Φουκούντα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής αρμόδιος για την ασφάλεια της υγείας. Οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει τουλάχιστον 100 κρούσματα κυρίως στις ανατολικές περιοχές κοντά στη Σαγκάη, ενώ στους 22 ανέρχονται πλέον οι νεκροί.


«Όμως δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν αποδειχτεί στο μέλλον ότι υπάρχει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα ζωντανά πουλερικά σε αγορές και το περιβάλλον γύρω τους φαίνεται να αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη μόλυνση των ανθρώπων», όπως επισήμανε ο Φουκούντα, μετά την ολοκλήρωση μελέτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ξέσπασμα του στελέχους Η7Ν9 του ιού της γρίπης και την αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων στην ανατολική Κίνα τις τελευταίες ημέρες δείχνει πως η απόφαση να κλείσουν οι αγορές πουλερικών είχε αποτέλεσμα, επισήμανε από την πλευρά της η Ανν Κέλσο, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την γρίπη των πτηνών στην Αυστραλία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως ένας παράγοντας που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι το γεγονός ότι ο ιός φαίνεται να μην προκαλεί ορατά συμπτώματα της νόσου στα πουλερικά και αυτό καθιστά δυσκολότερη την διάγνωση και τον έλεγχο.

Ο Φουκούντα είπε ακόμα πως είναι πιθανόν περισσότεροι άνθρωποι να είναι φορείς του ιού χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης λέγοντας πως οι υγειονομικές αρχές ήταν καλά προετοιμασμένες.

Ο ΠΟΥ συνέστησε στις αρχές της Κίνας να υποβάλλουν σε λεπτομερέστερες ιατρικές εξετάσεις τα κρούσματα μολύνσεων, να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο συναγερμού, να ελέγχουν τα πουλερικά σε όλη την χώρα και να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου