Επικίνδυνη ουσία σε κονσέρβα μοσχαριού με κρέας αλόγου


Βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Asda ανακοίνωσε την Τρίτη (9/04) ότι ανακαλεί από τα καταστήματά της τις κονσέρβες κορν μπιφ με την επωνυμία «Asda Smart Price Corned Beef», μετά την ανίχνευση του κτηνιατρικού φαρμάκου φαινυλοβουταζόνη
Η Asda είχε αποσύρει από τα ράφια των καταστημάτων της το προϊόν στις 8 Μαρτίου, μετά την ανίχνευση DNA αλόγου, χωρίς ωστόσο να το ανακαλέσει. 
Η κονσέρβα κορν μπιφ της Asda είναι το πρώτο προϊόν στο Ηνωμένο Βασίλειο που βρέθηκε να περιέχει την ουσία φαινυλοβουταζόνη. Η συγκεκριμένη ουσία απαγορεύεται να εισέλθει στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.


Η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων (FSA) ανακοίνωσε ότι «ο κίνδυνος για τους ανθρώπους που κατανάλωσαν προϊόντα με επιμολυσμένο κρέας αλόγου είναι χαμηλός».

Επίσης, η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ υποστηρίζει ότι το επίμαχο προϊόν περιέχει πολύ χαμηλά επίπεδα της καρκινογόνου ουσίας, που ανέρχονται σε τέσσερα μέρη ανά δισεκατομμύριο.
Σημειώνεται ότι σε εργαστηριακό έλεγχο για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη υποβάλλονται και τα δείγματα που εξετάζει ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των ελέγχων για την ανίχνευση προϊόντων με κρέας αλόγου στην Ελλάδα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου