Ρύζι με βλαβερά επίπεδα μολύβδου στις Η.Π.Α


Η ανάλυση των εμπορικά διαθέσιμων τύπων ρυζιού που εισάγεται στις ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι περιέχουν επίπεδα μολύβδου πολύ υψηλότερα από το κανονικό προκειμένου να θεωρηθούν ως ασφαλή. Μερικά δείγματα υπερέβησαν το δείκτη PΤΤΙ ο οποίος καθορίζεται από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με συντελεστή 120. Η έκθεση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας προσθέτει στο τραπέζι το ήδη γνωστό θέμα του αρσενικού στο ρύζι. Ο FDA δήλωσε στο BBC ότι θα επανεξετάσει την έρευνα.

Ο μόλυβδος είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβείς για πολλά όργανα και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σημαντικό κίνδυνο για τα μικρά παιδιά, που υποφέρουν από αναπτυξιακά προβλήματα, αν εκτίθενται σε αυξημένα επίπεδα μολύβδου.



Επειδή το ρύζι καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό σε  αρδευόμενες συνθήκες, είναι πιο ευαίσθητο από ό, τι άλλες καλλιέργειες βασικών προϊόντων -σε περιβαλλοντικούς ρύπους- στο νερό άρδευσης.

Πρόσφατες μελέτες υπογράμμισαν την παρουσία του αρσενικού στο ρύζι - ζητώντας συμβουλές κατανάλωσης από  τον Οργανισμού Προδιαγραφών Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου και πιο πρόσφατα από το FDA. Ωστόσο και άλλα βαρέα μέταλλα μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο.

Ο Δρ Tsanangurayi Tongesayi του Πανεπιστημίου Monmouth του New Jersey (ΗΠΑ) και η ομάδα του έχουν πραγματοποιήσει μία σειρά από ελέγχους σε εμπορικά σήματα από εισαγόμενους τύπους ρυζιού που αγοράζονται από τα τοπικά καταστήματα και αγορές.

Το 7% των εισαγωγών στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει το ρύζι, και η ομάδα του Δρ. Tsanangurayi Tongesayi προχώρησε σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε συσκευασμένο ρύζι από το Μπουτάν, την Ιταλία, την Κίνα, την Ταϊβάν, την Ινδία, το Ισραήλ, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ταϊλάνδη - η οποία αντιπροσωπεύει το 65% των αμερικανικών εισαγωγών.

Η ομάδα μέτρησε τα επίπεδα μολύβδου σε κάθε χώρα / κατηγορία και το επίπεδο πρόσληψης βάσει της καθημερινής κατανάλωσης. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Υγείας (Μέρος Β).

Όταν τα συγκρίναμε συνειδητοποιήσαμε ότι τα καθημερινά επίπεδα έκθεσης ήταν σημαντικά υψηλότερα από το όριο που αναφέρει ο δείκτης PTTI. Σύμφωνα με το FDA τα επίπεδα μολύβδου θα πρέπει να είναι 10 φορές μεγαλύτερα για να προκαλέσουν πρόβλημα στην υγεία, ωστόσο στις μετρήσεις μας βρέθηκαν 12 φορές υψηλότερα του κανονικού, αναφέρει στο BBC News ο καθηγητής.

Με την Ταιβάν ωστόσο να αρνείται ότι έχει εισάγει επιμολυσμένο ρύζι στις Η.Π.Α. Το Food-isimo θα παρακολουθεί το θέμα και θα σας ενημερώνει σχετικά.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου