Περί κοτόπουλου - Χρήσιμες συμβουλές

Αποθηκεύστε τα ωμά πουλερικά σας στο πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου (~5oC).
Φροντίστε ώστε τα πουλερικά σας να είναι μακριά από φρούτα και λαχανικά, σε ξεχωριστό σημείο και καλά συσκευασμένα, ώστε να μην τρέχουν τα υγρά στα άλλα τρόφιμα του ψυγείου (πιθανός κίνδυνος επιμόλυνσης).
Σε περίπτωση που δεν προλαβαίνετε να τα μαγειρέψετε πρίν από την ημ/νία λήξης που αναγράφεται στην συσκευασία τότε καταψύξτε τα (~18oC). Σημειώστε την ημ/νία φύλαξης και φροντίστε να τα μαγειρέψετε μέσα στους επόμενους 9 μήνες.

Ωμά πουλερικά χωρίς ημ/νία λήξης θα πρέπει να καταψύχονται αν δεν μαγειρευτούν μέσα σε 2-3 ημέρες, ενώ αν το κρέας είναι τεμαχισμένο μέσα σε 1 ημέρα.
Καταναλώνεται τα μαγειρεμένα πουλερικά το πολύ μέσα σε 3 ημέρες, διαφορετικά καταψύξτε τα.
Η απόψυξη να γίνεται μέσα στο ψυγείο.
Αποφύγετε να αφήνεται το ωμό κοτόπουλο εκτός ψυγείου για πάνω από 1 ώρα.
Πλένετε καλά τα χέρια σας πρίν την επαφή σας με τα ωμά πουλερικά (ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιείται γάντια μίας χρήσης).
Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό ξύλο κοπής και μαχαίρι για τα ωμά πουλερικά και μετά την χρήση πλύνετε πολύ καλά τόσο τα εργαλεία που χρησιμοποιήσατε όσο και τον πάγκο εργασίας σας.
Καλό θα ήταν κατά το μαγείρεμα να έχετε ένα κατάλληλο θερμόμετρο για να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 80-100οC ακόμα κ στο κέντρο του κοτόπουλου ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

SOS. Το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών όποτε να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί!
http://www.diatrofisimera.gr – Ζακχαίου Κυριακή (Κλινική διατροφολόγος/ βιοχημικός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου