Που κρύβονται τα μικρόβια της κουζίνας ?

Ποιο σημείο της κουζίνας είναι πιθανότερο να κρύβει επικίνδυνα μικρόβια όπως το κολοβακτηρίδιο και η σαλμονέλα; Τα κουμπιά στον φούρνο μικροκυμάτων ή το λάστιχο του μπλέντερ; Μη βιασθείτε να απαντήσετε. Μία νέα έκθεση αποκαλύπτει πως άλλα πιστεύουμε και άλλα ισχύουν.

Αμερικανοί ερευνητές πήραν δεκάδες δείγματα από τις κουζίνες 20 σπιτιών του Ντιτρόιτ και του Ανν Άρμπορ στο Μίσιγκαν, ρωτώντας επίσης τους ενοίκους τους να τους πουν ποια επιφάνεια μέσα στην κουζίνα τους πίστευαν ότι είναι αυτή που μαζεύει τα περισσότερα μικρόβια και ότι θα έπρεπε να την καθαρίζουν πιο τακτικά απ’ όσο το κάνουν.


Οι εθελοντές δήλωσαν πως τα κουμπιά του φούρνου μικροκυμάτων πρέπει να είναι τα πιο βρώμικα απ’ όλα. Έκαναν όμως λάθος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολύ μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο είχαν οι έξοδοι για νερό και για παγάκια των ψυγείων, τα λάστιχα στις βάσεις των μπλέντερ που εμποδίζουν την διαρροή του περιεχομένου που αναδεύεται, τα συρτάρια για κρέας και φρούτα/λαχανικά των ψυγείων.

Ειδικότερα, οι έξοδοι νερού και πάγου στα ψυγεία σε αρκετές περιπτώσεις είχαν μούχλα, που αναπτύχθηκε εξαιτίας των μονίμως υγρών συνθηκών. Τα συρτάρια φρούτων/λαχανικών των ψυγείων διαπιστώθηκε ότι ήταν μολυσμένα με σαλμονέλα και λιστέρια, ενώ τα λάστιχα των μπλέντερ συχνά είχαν μούχλα, σαλμονέλα και e.coli. Υψηλό μικροβιακό φορτίο είχαν επίσης οι θήκες για τα μαχαίρια, τα ανοιχτήρια για κονσέρβες και οι σπάτουλες από εύκαμπτα υλικά.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι πολλοί απ’ όσους προσπαθούν να έχουν καθαρή την κουζίνα τους, παραβλέπουν μερικές από τις πιο προβληματικές περιοχές, είπε στην εφημερίδα «New York Times» η κυρία Λίσα Γιάκας, μικροβιολόγος στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό NSF International, για λογαριασμό του οποίου έγινε η έρευνα.

Όπως εξήγησε, οι καταναλωτές σπανίως πλένουν τα λάστιχα στις συσκευές της κουζίνας – πλένουν λ.χ. το δοχείο του μπλέντερ ή το καπάκι της χύτρας ταχύτητας δίχως να αφαιρέσουν το λάστιχο για να το πλύνουν ξεχωριστά. Πολλοί απλώς ξεβγάζουν τις σπάτουλες ή, αν αποτελούνται από δύο τμήματα, δεν τα αποχωρίζουν ώστε να πλυθούν καλά και τα δύο, ενώ οι περισσότεροι σπανίως θα σκεφτούν πως θέλει προσεκτικό καθάρισμα η έξοδος του νερού και του πάγου στο ψυγείο.

Κατ’ αντίστοιχο τρόπο, οι περισσότεροι δεν πλένουν μία φορά την εβδομάδα τα συρτάρια ή τα δοχεία του ψυγείου και της κατάψυξης, ούτε σαπουνίζουν τα ανοιχτήρια χειρός – στην καλύτερη περίπτωση απλώς τα ξεβγάζουν, ενώ τα ηλεκτρικά ανοιχτήρια δεν τα περνούν καν με ένα βρεγμένο πανί. 

Ολόκληρο το άρθρο : 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου