Έξυπνοι τρόποι για να φάει το παιδί σας τα λαχανικά του...


Συχνά οι γονείς παρατηρούν ότι παιδιά τους δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την “θωράκιση” του οργανισμού μας. Ειδικά όμως στην παιδική ηλικία κατά την οποία ξεκινούν να διαμορφώνονται οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού, η ένταξη των λαχανικών στο καθημερινό διαιτολόγιό τους έχει ιδιαίτερη σημασία. Αν όμως το παιδί σας συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά, θα πρέπει να βρείτε μερικά «κόλπα» για να του αλλάξετε γνώμη, βοηθώντας το με τον τρόπο αυτό να προσλάβει κάποιες από τις 5 απαραίτητες μερίδες φρούτων και λαχανικών της ημέρας.
  1. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα στο τραπέζι σαλάτα με λαχανικά εποχής, ενώ καλό είναι να προσθέτετε λίγα λαχανικά στην άκρη του πιάτου του παιδιού ακόμα και αν δεν τα τρώει.
  2. Δεν αρκεί να παρακινείτε τα παιδιά σας να καταναλώσουν λαχανικά. Θα πρέπει να τα τρώτε και εσείς, καθώς τα παιδιά διαμορφώνουν την συμπεριφορά τους μιμούμενα τις δικές σας κινήσεις.

  3. Μην πιέζετε ποτέ το παιδί σας να καταναλώσει σαλάτα με το ζόρι, καθώς μπορεί να αντιδράσει ακόμη πιο έντονα.
  4. Δώστε χρώμα στο πιάτο του! Συνήθως στα παιδιά αρέσουν τα φαγητά με έντονα χρώματα, οπότε φροντίστε το πιάτο του να είναι πολύχρωμο και να έχει ποικιλία π.χ. ρύζι με χρωματιστές πιπεριές.
  5. Μην χρησιμοποιείτε μόνο ολόκληρα λαχανικά. Είναι χρήσιμο κάποιες φορές τα λαχανικά να υποστούν ειδική προετοιμασία, όπως να τριφτούν πολύ ψιλά στον τρίφτη και να ενταχθούν μέσα στα φαγητά (πχ μέσα σε μπιφτέκια), ώστε τα παιδιά να συνηθίζουν την γεύση τους, χωρίς όμως να τα βλέπουν.
  6. Στα παιδιά αρέσουν ιδιαίτερα τα τραγανά λαχανικά (πχ αγγούρι ή καρότο) τα οποία θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ντιπ γιαουρτιού ή τζατζίκι ως σνακ.
  7. Χρησιμοποιήστε τα λαχανικά ως μέρος του παιχνιδιού. Μπορείτε να φτιάξετε διάφορες φατσούλες, ένα δέντρο στην άκρη του πιάτου ή ακόμη και ένα ουράνιο τόξο με τα διάφορα χρώματα των λαχανικών (κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο). 
    Τέλος, αφήστε τα παιδιά να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα και να διαλέξουν μόνα τους τα λαχανικά που θέλουν να βάλουν στο πιάτο τους.
Γράφει η Καρασούλη Κωνσταντίνα Msc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος - www.nutrimed.gr


1 σχόλιο:

  1. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΩΤΗΡΗ, ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΙ.

    ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ LINK http://diatrofikaiygeia.blogspot.com/2011/03/x.html

    ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΛΑΧΑΝΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή