Είναι ΠΟΠ και το γιορτάζει...ο λόγος για το το αρνάκι Ελασσόνας !


Μία τιμητική γιορτή για  το πρώτο νωπό κρεατοσκεύασμα  που έγινε ΠΟΠ, το αρνάκι Ελασσόνας, πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου στο ΤΕΙ Λάρισας προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο των Λαρισαίων αλλά και όλων των φορέων της  περιοχής. Η πιστοποίηση ήταν αποτέλεσμα σκληρής εργασίας επιστημονικής ομάδας επιστημόνων και ερευνητών του ΤΕΙ με επικεφαλής τον καθηγητή του Ιδρύματος Παναγιώτη Γούλα.

Την έγκριση πιστοποίησης ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) έλαβε το κρέας αρνιών γάλακτος περιοχής Ελασσόνας. Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε προ ημερών στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (official journal C307, 12.11.2010).

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, όπως επισημαίνει με δήλωσή του στην εφημερίδα Ελευθερία  ο επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής για τη διεκδίκηση του ΠΟΠ στην ΕΕ, καθηγητής στο ΤΕΙ Λάρισας, Δρ. Παναγιώτης Γούλας.

Ο ίδιος εκτιμά πως η έγκριση αυτή δίνει προστιθέμενη αξία στους προβατοτρόφους της περιοχής Ελασσόνας, που θα ενταχθούν στο ΠΟΠ, οι οποίοι και θα προσφέρουν αρνάκι γάλακτος υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών, παραγόμενο βάσει των αυστηρών κοινοτικών προδιαγραφών (Κανονισμός 510/2006 ΕΟΚ).

Σύμφωνα με τον κ. Γούλα, στην ΕΕ έχει κατατεθεί και αξιολογείται πρόταση της ΕΑΣ Ελασσόνας για την πιστοποίηση και των κρεάτων των κατσικιών γάλακτος της περιοχής ως ΠΟΠ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή Ελασσόνας υπάρχει δυναμική εκτροφή περίπου 400.000 αιγοπροβάτων που βόσκουν ελεύθερα σε εκτάσεις βοσκοτόπων 1.000.000 στρεμμάτων και τα οποία έχουν ξεχωριστή γεύση λόγω των αρωματικών φυτών που καταναλώνουν.

Στην εκδήλωση έγιναν ομιλίες και στο τέλος επακολούθησε δεξίωση όπου παρουσιάστηκαν πολλοί τρόποι παραδοσιακού μαγειρέματος των αρνιών και κατσικιών.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Χρ. Λιάπης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ελασσόνας Γ.Παπαδόπουλος, πανεπιστημιακοί καθηγητές από την Ιταλία, και εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου