Αμερικάνικη Διατροφή και "Εθισμός"


«Η πιθανότητα η τυπική αμερικανική διατροφή να οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και πρόσληψης θερμίδων, είναι μία νέα οπτική γωνία για την κατάσταση και μπορεί να εξηγήσει τους λόγους που οι περισσότεροι παχύσαρκοι δεν μπορούν εύκολα να χάσουν βάρος»

Τα λιπαρά πρόχειρα φαγητά (junk food) καταστρέφουν εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν το βάρος. Επιπλέον, δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο παχυσαρκίας, καθώς προκαλούν εθισμό για αυξημένη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, ανακάλυψαν ειδικοί ενδοκρινολόγοι.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ειδικοί τάισαν αρουραίους με τυπικά αμερικανικά γεύματα, πλούσια σε λιπαρά (τυριά, σως κ.λπ.) και με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (τηγανιτά) και βρήκαν ότι σε τρεις ημέρες τα ποντίκια κατανάλωναν διπλάσια ποσότητα θερμίδων.

Περαιτέρω έρευνα και εργαστηριακή εξέταση κατέδειξε πως στον εγκέφαλο των αρουραίων και ειδικότερα στο σημείο που ονομάζεται ιππόκαμπος, όπου βρίσκονται οι νευρώνες που ελέγχουν το βάρος του σώματος, είχε δημιουργηθεί φλεγμονή.

Η υπεύθυνη της μελέτης δρ Τζόσουα Θάλερ από το Κέντρο Παχυσαρκίας και Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, είπε ότι οι επιστήμονες ανίχνευσαν μία ουλή στον εγκέφαλο, η οποία δημιουργείται σε περιοχές που έχουν καταστραφεί νευρώνες και ονομάζεται γλοίωση. Η γλοίωση προκαλείται σε περίπτωσεις εγκεφαλικού ή σκλήρυνσης κατά πλάκας.


«Επίσης, με μεγάλη μας έκπληξη εντοπίσαμε βλάβη στους νευρώνες που ρυθμίζουν τις αυξομειώσεις βάρους», εξηγεί η Θάλερ. «Η πιθανότητα η τυπική αμερικανική διατροφή να οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και πρόσληψης θερμίδων, είναι μία νέα οπτική γωνία για την κατάσταση και μπορεί να εξηγήσει τους λόγους που οι περισσότεροι παχύσαρκοι δεν μπορούν εύκολα να χάσουν βάρος», λέει η ίδια. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανική Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Επιμέλεια : Γιάννης Δεβετζόγλου - http://ygeia.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου