Μπρόκολο εναντίον καρκινικών κυττάρων


Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον ανακάλυψαν πως μία ουσία που περιέχει το μπρόκολο επιτίθεται επιλεκτικά και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή. Η ουσία είναι η σουλφοραφάνη και υπάρχει σε όλα τα σταυρανθή λαχανικά (στην ίδια οικογένεια ανήκει και το κουνουπίδι).

Αν και η αντικαρκινική δράση της σουλφοραφάνης έχει τεκμηριωθεί και από άλλες μελέτες, η παρούσα είναι η πρώτη που αποδεικνύει πως η ουσία δρα ως αναστολέας της ιστονικής διακετυλάσης (HDAC) – ενός ενζύμου το οποίο ρυθμίζει την έκφραση γονιδίων που καταστέλλουν τους όγκους.

Η αναστολή της δράσης αυτού του ενζύμου αποκαθιστά την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έμιλι Χο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Υγείας & Ανθρώπινων Επιστημών του πανεπιστημίου.


           σουλφοραφάνη
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Μοριακή Διατροφή & Έρευνα των Τροφίμων» (MNFR), ενώ οι ερευνητές πραγματοποιούν τώρα κλινικές μελέτες για να διαπιστώσουν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σουλφοραφάνη για την αντιμετώπιση των καρκίνων του προστάτη και του μαστού. Έως τότε, συνιστούν στους άντρες να τρώνε συστηματικά ωμό μπρόκολο ή/και κουνουπίδι, σε ποσότητα ίση με 1,5 φλιτζάνι (ή 140gr).

Πηγή : http://ygeia.tanea.gr - Ρούλα Τσουλέα

1 σχόλιο:

  1. Η κατανάλωση ωμών, όχι μαγειρεμένων, λαχανικών της οικογένειας των σταυρανθών μπορεί να συντελέσει στην προστασία του οργανισμού έναντι της εκδήλωσης καρκίνου της ουροδόχου κύστης!
    Το μπρόκολο και το λάχανο, είναι πλούσια σε ισοθειοκυανάτες, μια πολύ γνωστή ομάδα παραγόντων που προλαμβάνουν τον καρκίνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή