Βρέθηκε βακτήριο σε σαλάτες του super market «ΑΒ Βασιλόπουλος»

Συσκευασμένη σαλάτα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» αποσύρθηκε από την αγορά, καθώς ανιχνεύτηκε το βακτήριο Listeria monocytogene*, σύμφωνα με τον Ενιαίο Φοραία Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Πρόκειται για το προϊόν «ΑΒ Σαλάτα Μαρούλι Κλασική 250gr», που παρασκευάζεται από την εταιρεία «Μπάρμπα Στάθης–Green Food» για λογαριασμό της εταιρείας «ΑΒ Βασιλόπουλος». 

Το πρόβλημα εντοπίστηκε στο προϊόν με αριθμό παρτίδας 011511 και ημερομηνία λήξης 06.06.2011. Η συνολική ποσότητα διακίνησης ήταν 90 τεμάχια.
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε για προληπτικούς λόγους την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου του παραπάνω προϊόντος από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το προϊόν (απεικονίζεται στην ένθετη φωτογραφία) να μην το καταναλώσουν.


* Eίναι ένα gram-θετικό βακτηρίδιο, κινητό με τη βοήθεια μαστιγίων. Μερικές μελέτες προτείνουν ότι 1-10% των ανθρώπων μπορεί να είναι εντερικοί μεταφορείς του L.monocytogenes. Έχει βρεθεί σε τουλάχιστον 37 θηλαστικά είδη, και οικόσιτα και άγρια, καθώς επίσης και σε τουλάχιστον 17 είδη πουλιών και ενδεχομένως σε μερικά είδη ψαριών και οστρακόδερμων. Μπορεί να απομονωθεί από το χώμα, το χορτάρι και άλλες περιβαλλοντικές πηγές. Η L.monocytogenes είναι αρκετά ανθεκτική και αντιστέκεται στα επιβλαβή αποτελέσματα του παγώματος, της ξήρανσης και της θερμότητας εντυπωσιακά καλά για ένα βακτηρίδιο που δεν παράγει σπόρους. Τα περισσότερα είδη L.monocytogenes είναι παθογόνες μέχρι ενός ορισμένου βαθμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου