YACON : Οι Άγνωστες ιδιότητές του!


Πρόκειται για ένα φυτό από τη Λατινική Αμερική. Το επιστημονικό του όνομα είναι Smallanthus Sonchifolius. Είναι πολυετές και αναπτύσσεται κάτω από τη γή (ρίζα). Φύεται στο στις  οροσειρές των Άνδεων, από το Εκουαδόρ μέχρι τη βορειοδυτική Αργεντινή, ενώ πιο συχνά συναντάται στο Περού. 
Οι κάτοικοι των Άνδεων, οι οποίοι φαίνεται ότι καλλιεργούσαν το yacon από τα αρχαία χρόνια, το μεταχειρίζονται σαν φρούτο. Είναι λογικό άλλωστε αφού οι βολβοί του έχουν γλυκιά γεύση - λέγεται ότι η γεύση τους είναι κάτι ανάμεσα σε μήλο και καρπούζι. Οι βολβοί μπορούν να φαγωθούν ωμοί, αποξηραμένοι ή βρασμένοι (κομπόστα). Επίσης, από το φυτό αυτό παράγονται 2 προϊόντα:  τσάι από τα φύλλα του και σιρόπι από τους βολβούς του.

Θρεπτική αξία :
Το yacon περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη, άμυλο, φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, ινουλίνη και άλλα. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στους φρουκτο-ολιγοσκαχαρίτες και στην ινουλίνη που περιέχει, καθώς πρόκειται για ένα είδος σακχάρων που δεν απορροφώνται από τον οργανισμό (φυτικές ίνες) συνεπώς δεν προσφέρουν θερμίδες. Παράλληλα έχουν υπογλυκαιμική δράση.


Ακόμα αυτές οι φυτικές ίνες θεωρούνται  προβιοτικά στοιχεία, δηλαδή ευνοούν την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροβίων στο λεπτό έντερο, που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του. 
Τέλος το γιακόν περιέχει σχετικά μικρές ποσότητες βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων (βιταμίνη C, βιταμίνη Α, ασβέστιο, φώσφορο κλπ).
Σε γενικές γραμμές το φυτό και τα προϊόντα του, χάρη στις ιδιότητες που εμφανίζουν, προτιμώνται από διαβητικούς και από άτομα με γαστρεντερολογικές διαταραχές.  

Το yacon στην Ευρώπη :

Το yacon  φαίνεται να ήρθε στην Ευρώπη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Έγιναν προσπάθειες καλλιέργειας του φυτού στην Ιταλία (1930) αλλά κατά τη διάρκεια του B' Παγκόσμιου Πολέμου η ιδέα σταδιακά εγκαταλείφθηκε.

Σήμερα, που  οι ιδιότητες του φυτού (γλυκιά γεύση-χαμηλές θερμίδες) έχουν τραβήξει την προσοχή, διάφορα προϊόντα άρχισαν να παρασκευάζονται με βάση αυτό πχ δημητριακά πρωινού, αποξηραμένη ρίζα γιακόν κλπ. Το σιρόπι που βγαίνει από το yacon μπορεί να αντικαταστήσει το σιρόπι γλυκόζης που δίνει τη γλυκιά γεύση σε πολλά τρόφιμα, με τη διαφορά ότι έχει λιγότερες θερμίδες.

** Ωστόσο το 
yacon και τα προϊόντα του δεν έχουν πάρει ακόμα την άδεια κυκλοφορίας που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (εμπίπτει στην κατηγορία των νέων τροφίμων, συνεπώς χρειάζεται ειδική άδεια), γι αυτό και ο ΕΦΕΤ έχει ανακοινώσει την ανάκληση τέτοιων προϊόντων από την ελληνική αγορά.


http://thematadiatrofis.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Καταρχήν απορώ γιατί προϊόντα με yacon υπήρχαν για αρκετό καιρό στην ελληνική βιολογική αγορά, οπότε προκαλεί εντύπωση η αποσυρσή τους... Θα πει βέβαια κάποιος: "τα είχες και στο χωριό σου;" Όχι φυσικά αλλά θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ρίζα θα έπρεπε να καλλιεργείται και στην Ευρώπη γιατί χάρη στις ευεργετικές της ιδιότητες προσφέρει πολλά στον τομέα της υγείας των καταναλωτών. Προσωπικά, το yacon ήταν το πιο ήπιο (όξινο) φρούτο που είχα ποτέ δοκιμάσει οπότε πέραν απο τα ωφέλη στο έντερο είναι καλό και για το στομάχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή