Αφροδισιακές τροφές : Μύθος ή Πραγματικότητα ?


Της Αλεξίας Σβώλου - http://www.healthview.gr

Οι αφροδισιακές τροφές έχουν την τιμητική τους την ημέρα των ερωτευμένων, επιβεβαιώνοντας πως ο έρωτας περνά από το στομάχι. Τελικά όμως το μενού  στο δείπνο του Αγίου Βαλεντίνου έχει σχέση με την λίμπιντο και τις σεξουαλικές επιδόσεις ή πρόκειται για μύθο που καλά κρατεί έως τις μέρες μας? Η θεωρία πως κάποιες τροφές διαθέτουν αφροδισιακές ιδιότητες έχει της ρίζες της στην αρχαιότητα και εξακολουθεί ακόμα να αποτελεί ένα αίνιγμα για τους διατροφολόγους.

Όσοι υπερασπίζονται με πάθος την ύπαρξη των αφροδισιακών τροφών ισχυρίζονται πως όντως υπάρχουν τρόφιμα τα οποία λόγω της ιδιαίτερης σύστασής τους μπορούν να καταστείλουν τις ανθρώπινες αναστολές και να ενισχύσουν την ερωτική επιθυμία. Όσοι πάλι τα αμφισβητούν λένε πως όλα αυτά είναι απλά ένας μύθος που δημιουργήθηκε για να συνδέσει τις δύο μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής : τον έρωτα και το φαγητό.


Ότι από τα δύο κι αν ισχύει τα αφροδισιακά τρόφιμα, που οφείλουν την ονομασία τους στην Θεά του Έρωτα Αφροδίτη εξακολουθούν να μας επηρεάζουν, ενώ αυτό το γοητευτικό πέπλο του μυστηρίου που τα καλύπτει φαίνεται πως ενισχύει την επίδραση που ασκούν στο σώμα και την ψυχή μας. Γι αυτό άλλωστε φροντίζουμε να τα συμπεριλάβουμε σε όλα τα επίσημα γεύματα στα οποία θέλουμε να δώσουμε μια ρομαντική νότα.

Η άποψη της επιστήμης για τα αφροδισιακά τρόφιμα


Το κοινό γνώρισμα των αφροδισιακών τροφίμων είναι πως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία είτε συμβάλλουν στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος είτε αυξάνουν την παραγωγή κάποιας ορμόνης στον οργανισμό, όπως είναι η τεστοστερόνη που σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της λίμπιντο και η σεροτονίνη, η οποία δημιουργεί συναισθήματα ευφορίας.
 
Στην 1η κατηγορία ανήκουν η σπάνια απαντώμενη βιταμίνη Κ και τα μεταλλικά στοιχεία κάλιο, χρώμιο, σίδηρος και ασβέστιο. Η καλή αιμάτωση των ιστών του σώματος έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των σεξουαλικών επιδόσεων, γεγονός το οποίο  εν μέρει δικαιολογεί την φήμη αυτών των τροφών. 

Στην 2η κατηγορία ανήκει το ιχνοστοιχείο ψευδάργυρος (Zn), το οποίο περιέχεται σε σημαντικές ποσότητες στα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα λαχανικά και τα όσπρια καθώς και τα συστατικά της σοκολάτας θεοβρωμίνη και φαινυλαιθυλαμίνη.

Τα πιο γνωστά αφροδισιακά τρόφιμα :


Οι κύριοι εκπρόσωποι των αφροδισιακών τροφίμων είναι όλα τα θαλασσινά που βρίσκονται κλεισμένα μέσα σε όστρακο. Στρείδια, μύδια, κυδώνια, πεταλίδες και πίνες διεκδικούν με αξιώσεις τον τίτλο των πιο ερωτικών εδεσμάτων που ασκούν ισχυρή επίδραση στην λίμπιντο, κυρίως όταν καταναλώνονται ωμά.

Εξίσου δυνατές θεωρούνται οι αφροδισιακές ιδιότητες που έχουν οι σπόροι του κουκουναριού, οι οποίοι προστίθενται σε ορεκτικά-κυρίως σαλάτες-ωμοί ή καβουρντισμένοι για νοστιμιά.

Τα καρύδια με το μέλι αποτελούν πασίγνωστο αφροδισιακό «δίδυμο» το οποίο εκτός από το να τονώνει την ερωτική επιθυμία εξασφαλίζει και πλεόνασμα ενέργειας  στον οργανισμό, κυρίως λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Τα σταφύλια έχουν κερδίσει την φήμη της αφροδισιακής τροφής από την εποχή των αρχαίων ρωμαϊκών συμποσίων, τα οποία συνήθως  κατέληγαν σε οργιώδεις ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ των συνδαιτυμόνων.

Από τα γνωστά λαχανικά, τα σπαράγγια θεωρούνται ισχυρά αφροδισιακά κυρίως λόγω του φαλλικού τους σχήματος. Στα απαραίτητα συστατικά των διεγερτικών συνταγών, που εκτός από την γαστριμαργική όρεξη «ξυπνούν» και την ερωτική, περιλαμβάνονται επίσης τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα πράσα, το σέλινο και η κάππαρη.

Μεταξύ των αφροδισιακών μπαχαρικών συγκαταλέγονται το πιπέρι, ο κόλιανδρος, το γαρύφαλο, η πεπερόριζα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, η κανέλα, ο μαραθόσπορος και η βανίλια, η οποία έχει αισθησιακή γεύση.

Τα φρούτα είναι θρεπτικά και επειδή προάγουν την καλή υγεία, κατά συνέπεια θεωρούνται ευεργετικά για την σεξουαλική ζωή. Ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες αποδίδονται κυρίως στα τροπικά φρούτα, όπως είναι η παπάγια, η καρύδα, το μάνγκο, το λίτσι και ο ανανάς, η εικόνα των οποίων παραπέμπει σε εξωτικούς παραδείσους σαν την Χαβάη, τις Μαλδίβες, τον Μαυρίκιο, τις Ονδούρες, το Μπαλί, τις Σεϋχέλες και την Μπόρα-Μπόρα, όπου υπάρχει ένας έντονος ερωτισμός διάχυτος στην ατμόσφαιρα.

Επίσης, αφροδισιακό θεωρείται το ρόδι, αφενός λόγω του έντονου κόκκινου χρώματός του και αφετέρου επειδή τα πολυάριθμα ζουμερά σπόρια που περιεχόνται στο εσωτερικό του συμβολίζουν την γονιμότητα.

Σοκολάτα : η «βασίλισσα» των αφροδισιακών τροφίμων


Η σοκολάτα έχει το προνόμιο να θεωρείται ταυτόχρονα αφροδισιακό τρόφιμο αλλά και διατροφικό υποκατάστατο της σεξουαλικής ζωής. Εθιστική όσο και το αλκοόλ ή το τσιγάρο, διεγείρει τη έκκριση της σεροτονίνης στον οργανισμό, της ορμόνης που είναι συνυφασμένη με την δημιουργία αισθημάτων ευτυχίας και ικανοποίησης, χάρη στην  φαινυλαιθυλαμίνη και τη θεοβρμίνη που  περιέχει. Επίσης το μαγνήσιο στη σοκολάτα χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και μας βοηθά να αποβάλλουμε το στρες που ως γνωστόν σκοτώνει την ερωτική διάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου