Aγγούρια Ισπανικής προέλευσης, στα οποία απέδωσαν οι Γερμανικές αρχές τις πολλαπλές τροφικές δηλητηριάσεις που σημειώθηκαν στη χώρα τους, έχουν προσβληθεί απο το βακτήριο E.Coli. Όπως ενημερώνει ο ΕΦΕΤ, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ελέγχους και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα επικίνδυνα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα, ωστόσο, εφιστά την προσοχή για πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο νερό.
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά από την είδηση για νέο διατροφικό σκάνδαλο στην Γερμανία και συγκεκριμένα για αυξημένα κρούσματα της μόλυνσης από βακτηρίδιο που εντοπίσθηκε σε ισπανικά αγγουράκια, ενώ μολυσμένα προϊόντα βρέθηκαν και στη Δανία.
Η επιστολή του ΕΦΕΤ
Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένα βακτήριο με ραβδοειδές σχήμα, το οποίο αποτελεί μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου των θερμόαιμων ζώων και του άνθρωπου. Το βακτήριο αυτό, το οποίο για τα ζώα είναι αβλαβές, στον άνθρωπο, κάποια στελέχη του, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως η διάρροια και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αιμολυτική νόσο σε συνδυασμό με νεφρική ανεπάρκεια, ειδικά σε μικρά παιδιά, ανοσοκατασταλμένα άτομα και ηλικιωμένους.