Νέο διατροφικό σκάνδαλο ξεσπάει στη Γερμανία


Aγγούρια Ισπανικής προέλευσης, στα οποία απέδωσαν οι Γερμανικές αρχές τις πολλαπλές τροφικές δηλητηριάσεις που σημειώθηκαν στη χώρα τους, έχουν προσβληθεί απο το βακτήριο E.Coli. Όπως ενημερώνει ο ΕΦΕΤ, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ελέγχους και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα επικίνδυνα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα, ωστόσο, εφιστά την προσοχή για πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο νερό.
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά από την είδηση για νέο διατροφικό σκάνδαλο στην Γερμανία και συγκεκριμένα για αυξημένα κρούσματα της μόλυνσης από βακτηρίδιο που εντοπίσθηκε σε ισπανικά αγγουράκια, ενώ μολυσμένα προϊόντα βρέθηκαν και στη Δανία.

Η επιστολή του ΕΦΕΤ
Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένα βακτήριο με ραβδοειδές σχήμα, το οποίο αποτελεί μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου των θερμόαιμων ζώων και του άνθρωπου. Το βακτήριο αυτό, το οποίο για τα ζώα είναι αβλαβές, στον άνθρωπο, κάποια στελέχη του, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως η διάρροια και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αιμολυτική νόσο σε συνδυασμό με νεφρική ανεπάρκεια, ειδικά σε μικρά παιδιά, ανοσοκατασταλμένα άτομα και ηλικιωμένους.

Η σοκολάτα προλαμβάνει τα καρδιολογικά προβλήματα

Νέα Υόρκη (2010) — Οι ηλικιωμένες γυναίκες που τρώνε σοκολάτα, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιολογικά προβλήματα, σύμφωνα με νέα αυστραλιανή έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιθστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και του Νοσοκομείου Σερ Τσαρλς Γκέρντνερ στο Περθ, με επικεφαλής τον Δρ Τζόσουα Λιούις της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου, μελέτησαν πάνω από 1.200 γυναίκες ηλικίας άνω των 70 ετών.

Όσες έτρωγαν σοκολάτα (μια μερίδα ισοδύναμη με ένα φλιτζάνι κακάο) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή να αποβιώσουν από κάποια πάθηση της καρδιάς τους μέσα στην επόμενη δεκαετία και ειδικότερα είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από έμφραγμα.

Υπογραφή συμφωνίας για θέματα ασφάλειας τροφίμων μεταξύ Ελλάδας-Κίνας


Συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων και της γενικής διοίκησης επιθεώρησης ποιότητας ελέγχου και καραντίνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την προηγούμενη βδομάδα.
Η συμφωνία αυτή θα συμβάλλει στη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών, προκειμένου να διευκολυνθούν παράλληλα οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην κινεζική αγορά.
"Στόχος μας είναι η περαιτέρω προώθηση της ήδη καλής συνεργασίας που έχουν τα δύο υπουργεία", δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Ζhi Shuping, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και Κίνας τα τελευταία χρόνια.

Μαύρη Σοκολάτα & βελτίωση της όρασης

Την παρότρυνση «φάε τα καρότα σου, κάνουν καλό στα μάτια», σίγουρα την έχετε ακούσει. Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρήντινγκ λένε πως ισχύει το ίδιο και για τη σοκολάτα, καθώς σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η σοκολάτα με υψηλά επίπεδα  κακάο βελτιώνει σημαντικά και άμεσα την οπτική οξύτητα.

Στη μελέτη, ομάδα εθελοντών κλήθηκε να διαβάζει αριθμούς οι οποίοι προοδευτικά γίνονταν πιο αχνοί έως ότου δεν μπορούσαν να τους ξεχωρίσουν από το περιβάλλον χρώμα. Οι επιδόσεις των εθελοντών βελτιώθηκαν κατά 17% έπειτα από την κατανάλωση 35 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας. Ωστόσο, δεν υπήρξε ανάλογο όφελος από την κατανάλωση λευκής σοκολάτας. 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το όφελος της μαύρης σοκολάτας οφείλεται στις υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονολών που περιέχει. Οι φλαβονόλες είναι μια ομάδα ουσιών που υπάρχει στους καρπούς του κακάο και οι οποίες μπορεί να βελτιώνουν την ροή του αίματος στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των ματιών και στον εγκέφαλο. Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας περιέχει τα κύτταρα-υποδοχείς των οπτικών ερεθισμάτων, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο για να μετατραπούν σε εικόνα. 

“ΚΙΝΟΑ : Το Χρυσάφι της Φύσης”



Η κινόα του γένους των χηνοποδιδών, δεν είναι δημητριακό - για την ακρίβεια ως φυτό είναι πιο συγγενική με το σπανάκι, το παντζάρι και τον αμάραντο - αλλά οι σπόροι της καταναλώνονται ως τέτοιο, και μάλιστα με πλεονεκτήματα έναντι πολλών ανάλογων τροφών : δεν περιέχει γλουτένη και χωνεύεται ευκόλοτερα από το σιτάρι, το καλαμπόκι ή τη σίκαλη, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι σε οποιαδήποτε μορφή του. Η επιστημονική του ονομασία είναι Chenopodium quinoa, ανήκει στα ψευτοδημητριακά και προέρχεται από τη Νότια Αμερική.

Ο καρπός της κινόα, ενός φυτού που καλλιεργείται ψηλά στις Άνδεις, έχει εξαιρετική διατροφική αξία και πλησιάζει όλο και περισσότερο το δυτικό τραπέζι. Γνωστή ως «τσισάγια μάμα» ή «μητέρα όλων των δημητριακών», η κινόα ήταν τόσο σημαντική για τους Ίνκας, ώστε η πρώτη σπορά του έτους γινόταν συνήθως από τον αυτοκράτορα, χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία από χρυσό.  Οι Ισπανοί κατακτητές αρχικά περιφρόνησαν την κινόα. Αργότερα απαγόρευσαν την καλλιέργειά της, επειδή οι σπόροι χρησιμοποιούνταν σε «παγανιστικές τελετές», και ανάγκασαν τους αυτόχθονες να καλλιεργούν σιτηρά στη θέση της.


"ΜΕΝΤΑ : Ένα Βότανο με πολλές θετικές δράσεις"


Μία μέρα καθώς η Περσεφόνη περπατούσε αμέριμνη στις όχθες του Αχέροντα, συνέλαβε τον συζυγό της Πλούτωνα να αγκαλιάζει μια νεαρή όμορφη νύμφη, τη Μίνθη. Εξοργισμένη με τους επίδοξους εραστές και τυφλωμένη απο τη ζήλια της μεταμόρφωσε την νύμφη σ'ένα ταπεινό βότανο με μικρά μόβ άνθη, έτσι ώστε να περνάει απαρατήρητη από όλους. Ο Πλούτωνας όμως τη λυπήθηκε και της χάρισε μοναδική ευωδία, προσφέροντάς της μ'αυτό τον τρόπο την αθανασία....

Η γνωστή μας Μέντα είναι υβρίδιο φυσικής διασταύρωσης της menta aquatica (μέντα η υδροχαρής) και menta spicata (δυόσμος) και είναι γνωστή από την πρώιμη αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές και αποσμητικές της ιδιότητες. Οι Έλληνες την θεωρούσαν αναζωογονητική για το μυαλό και φάρμακο για τον πονοκέφαλο (μία αντίληψη που ισχύει έως και σήμερα), οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν όχι μόνο στα εδέσματα αλλά και στο νερό του μπάνιου τους, ενώ οι Άραβες πίστευαν ότι είναι ισχυρό αφροδισιακό.

Στροφή στην Υγιεινή Διατροφή



Στην υγιεινή διατροφή δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα.  Όλες οι τροφές επιτρέπονται, με μέτρο και αναλογίες - που δεν είναι ίδιες για όλους τους ανθρώπους. Εξαρτώνται από παράγοντες όπως : το φύλο, την ηλικία, το επάγγελμα, τη σωματική δραστηριότητα, τις υπάρχουσες παθήσεις ή την προδιάθεση για παθήσεις, τις ειδικές καταστάσεις, όπως είναι η κύηση, ο θηλασμός, κ.λπ. 

Μικρές συμβουλές Διατροφής ώστε να παρέχετε στον οργανισμό σας υγεία & μακροζωία :
  • Καταναλώνετε ημερησίως περίπου 5-6 μικρά γεύματα (πρωινό, ενδιάμεσο, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό, προ ύπνου) και συχνά (σχεδόν κάθε 3-4 ώρες).
  • Καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό, ώστε να υπάρχει υδατική ισορροπία του οργανισμού.
  • Καλό θα ήταν να τρώτε όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα, 2 φορές  την εβδομάδα ψάρι, 1 φορά λευκό κρέας (κοτόπουλο ή κουνέλι), 1 φορά κόκκινο κρέας, και 1 φορά ζυμαρικό ή ρύζι.

ΣΕΡΡΕΣ : Ένας πολιτισμός στο τραπέζι σας

Τρόπους ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας συνεχίζει να αναζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών, δίνοντας ώθηση εξωστρέφειας στα Σερραϊκά προϊόντα. Έτσι, ακολουθώντας πιστά μία πετυχημένη συνταγή, συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα σε ένα χρόνο, στην έκθεση που πραγματοποιείται στο μετρό, στο Σύνταγμα, στην Αθήνα.


Η γειτονία με την Βουλγαρία και η ανταγωνιστικότητα που δημιουργείται στις τιμές προϊόντων, ωθεί τους Σερραίους επιχειρηματίες να επισυνάπτουν επαγγελματικές συνεργασίες με τη Νότια Ελλάδα και τα νησιά, συνεργασίες που έχουν προκύψει εμπράκτως από τη συμμετοχή τους στον εκθεσιακό χώρο του μετρό στο Σύνταγμα. Ήδη στην Ελλάδα λειτουργούν έξι καταστήματα της αλυσίδας «Το Μπακάλικο των Σερρών», έμπνευση του Επιμελητηρίου Σερρών που στόχο έχει τη δημιουργία γωνιάς Σερραϊκών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα.

Προκύρηξη εκλογών της ΠΕΤΕΤ στις 22.05.2011


Η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων προκηρήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου και Διοικούσας Επιτροπής των παραρτημάτων Αττικής, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, για την διετία 2011-2012.
Οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν στις 22/5/2011 ημέρα Κυριακή από τις 10 πμ έως τις 6 μμ στα γραφεία του Συλλόγου στην οδό Βερανζέρου 15 και Πατησίων στον 5ο όρ., Αθήνα και στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 28/4ος όρ. Θεσσαλονίκη.
Για το Περιφερειακό τμήμα Κρήτης, η Συνέλευση και οι εκλογές του τμήματος θα πραγματοποιηθούν στις 29/05/2011 στο Ηράκλειο Κρήτης σε χώρο που θα ανακοινωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Για τις αναγκες της προετοιμασίας των εκλογών τα γραφεία της ¨Ενωσης στην Αθήνα θα είναι ανοικτά όπως ισχύει, δηλαδή κάθε Τετάρτη 17:00 με 20:00 και στη Θεσσαλονίκη θα είναι ανοικτά κάθε Τετάρτη από τις 19:00 έως τις 21:00.

Εντοπίστηκε το «γονίδιο της παχυσαρκίας»


Διεθνής επιστημονική ομάδα εντόπισε γονίδιο που συνδέεται με το διαβήτη και τη χοληστερίνη και το οποίο αποτελεί ένα «διακόπτη ελέγχου» που ρυθμίζει άλλα γονίδια του λίπους στο σώμα. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει σε νέες θεραπείες για την παχυσαρκία και τις μεταβολικές διαταραχές.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, Οξφόρδης και Γενεύης δήλωσαν ότι εφόσον το λίπος παίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο οι άνθρωποι εμφανίζουν μεταβολικές διαταραχές -που οδηγούν στην παχυσαρκία, το διαβήτη κ.α.- το συγκεκριμένο ρυθμιστικό γονίδιο-κλειδί μπορεί να αποτελέσει πλέον ένα στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, είναι η πρώτη σημαντική επιστημονική μελέτη που δείχνει ότι ακόμα και μικρές αλλαγές σε ένα γονίδιο μπορούν να επιφέρουν αλυσιδωτές μεταβολικές επιπτώσεις σε άλλα γονίδια.

Βαρύς έπεσε ο “Πέλεκυς” από τον ΕΦΕΤ



Σοκολάτα με προνύμφες εντόμων, αλλοιωμένα γλυκίσματα, σαλάτες ακατάλληλες για κατανάλωση, κρέας χαλασμένο και αποθηκευμένο σε κοινές σακούλες (χωρίς καμία επισήμανση), εντόσθια επικίνδυνα για την υγεία, τρόφιμα αποθηκευμένα δίπλα σε χημικά και απορρυπαντικά και χαλασμένη μυζήθρα, αυτά είναι μόνον μερικά από τα διατροφικά σκάνδαλα  που εντόπισαν οι ελεγκτές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.

Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους € 487.500.

Iσορροπημένη Διατροφή για τα Παιδιά κ όχι Δίαιτες


Το φαγητό που σερβίρετε στο παιδί σας θα πρέπει να είναι το ίδιο με της υπόλοιπης οικογένειας (νόστιμο, θρεπτικό και υγϊεινό) με όσο το δυνατό λιγότερα επιβαρυντικά στοιχεία (λίπος, ζάχαρη και αλάτι), τα οποία θα το οδηγήσουν στην πρόσληψη επιπλέον βάρους. 

Η όλη λογική του υγϊεινού προγράμματος είναι να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας ξέρει να τρέφεται υγϊεινά και ότι αυτό θα του γίνει τρόπος ζωής. Aν πρόκειται για κάποια δίαιτα «αστραπή» ή άλλη γρήγορη λύση και μετά επανέλθετε στις παλιές σας συνήθειες, το παιδί σας δε θα μάθει τίποτα και τα κιλά που θα χάσει, θα τα ξαναπάρει με την πάροδο του χρόνου.

Με το να του απαγορέψετε τα γλυκά για 2 εβδομάδες ή τα τηγανητά για 1 εβδομάδα, δεν πρόκειται να σημειώσετε κάποια ουσιαστική διαφορά μακροπρόθεσμα. Μια υγιεινή διατροφή δεν αποκλείει διάφορες λιχουδιές όπως ένα σακουλάκι τσιπς, ένα κομμάτι τούρτα, μια πλάκα σοκολάτας ή ένα κομμάτι πίτσα, αρκεί αυτά τα τρόφιμα να καταναλώνοναι πολύ αραιά. 

Περισσότερα μπαχαρικά = καλύτερο SEX


Καναδοί ερευνητές ανάλυσαν προγενέστερες μελέτες γύρω από τα θεωρούμενα αφροδισιακά τρόφιμα και διεπίστωσαν ότι ζαφορά, γαρύφαλο, σινάπι, κόκκινο πιπέρι, πιπερόριζα, κουρκουμάς, κανέλα, βανίλια καθώς κ αρκετά ακόμη μπαχαρικά τονώνουν την ερωτική διάθεση, αυξάνουν τον ερωτισμό και βελτιώνουν τη σεξουαλικότητα.

Αντίθετα δεν βρήκαν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν θετική επίδραση της σοκολάτας ή του κρασιού, τα οποία ναι μεν ενδέχεται να ανεβάζουν αρχικά την ερωτική διάθεση καθώς επηρεάζουν τα εγκεφαλικά επίπεδα ενδορφινών και σεροτονίνης, αλλά σε συχνή ή υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι επιζήμια για τις σεξουαλικές επιδόσεις.

Τεύχος 130 - Αρμονία

Περι Σεληνίου....


Ο ζωτικός ρόλος του σεληνίου στον οργανισμό :

Το σελήνιο ενσωματώνεται στο σώμα σ'έναν μεγάλο αριθμό ζωτικών πρωτεϊνών, που ονομάζονται σελήνιο-πρωτεΐνες (selenoproteins). Μέχρι τώρα έχουν προσδιοριστεί είκοσι πέντε τέτοιες πρωτεΐνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: i) υπεροξειδάσες (peroxidises), οι οποίες έχουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, ii) αποϊωδιονάσες (deiodinases), οι οποίες συμμετέχουν στην παραγωγή δραστικής μορφής της θυρεοειδικής ορμόνης (active thyroid hormone) και iii) πρωτεΐνες που συμμετέχουν στη δημιουργία και επιδιόρθωση του DNA.

Πηγές του σεληνίου

Το σελήνιο βρίσκεται στο έδαφος, συγκεντρώνεται στα φυτά και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, περνάει στην τροφική αλυσίδα. Το σελήνιο βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα. Πολύ καλές πηγές σεληνίου αποτελούν τα καρύδια (κυρίως τα καρύδια Βραζιλίας), τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα εντόσθια (νεφρά και συκώτι) και το κρέας. Τα δημητριακά, τα λαχανικά και άλλα φυτά περιέχουν σελήνιο, αλλά η ποσότητα που περιέχουν ποικίλλει ανάλογα με το έδαφος στο οποίο μεγαλώνουν. Το ευρωπαϊκό έδαφος είναι σχετικά φτωχό σε σελήνιο σε σχέση με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Αμερική, ο Καναδάς και η Κίνα.

Ελληνικές γευστικές διαδρομές στο Σύνταγμα

Με γεύσεις και μυρωδιές, από όλη την Ελλάδα, θα πλημμυρίσει η Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, στις 30 και 31 Μαΐου, από τις 9:00πμ έως τις 20:00μμ. Ελαιόλαδo, κρασί, τυρί, μέλι, αλλά και γλυκά του κουταλιού και φρούτα και πολλά άλλα παραδοσιακά προϊόντα θα προσφερθούν στους επισκέπτες, στην πρώτη Γιορτή του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού με τίτλο: «Ελληνικές Γευστικές Διαδρομές».

Την εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες επιχειρήσεις από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, διοργανώνουν η ΕΣΤΙΑ – Συνεργασία για την Προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας, (αστική μή κερδοσκοπική εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν φορείς του κλάδου τροφίμων και ποτών) και το Κίνημα Πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» που προωθεί τα ελληνικά προϊόντα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη στήριξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Τέλος στα σενάρια για την διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος!!!

Τέλος στα σενάρια για επιµήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 ηµέρες που είναι σήµερα σε 7 ή 9 έβαλε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη.


Η κ. Αποστολάκη επεσήµανε ότι στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Καθώς συνεχώς συρρικνώνεται το εισόδηµα των αγροτών στον κλάδο της αγελαδοτροφίας, η αύξηση των ηµερών ζωής στο γάλα θα ήταν καταστροφική για τον κλάδο.
Την ίδια ώρα, στην αγορά του γάλακτος οι πωλήσεις παραµένουν σταθερές, όµως λόγω της οικονοµικής κρίσης παρατηρούνται σηµαντικές ανακατατάξεις στα µερίδια ανά είδος γάλακτος, όπως η στροφή της ζήτησης στο υψηλής παστερίωσης γάλα και η αύξηση των µεριδίων του ιδιωτικής ετικέτας γάλακτος. Ενδεικτικό είναι ότι τα ιδιωτικής ετικέτας αύξησαν τις πωλήσεις τους σε όγκο κατά 5,6% το 2010. 


Για να ευλογίσουμε κ λίγο τα γένια μας....όλοι μαζί αποτρέψαμε αυτή την απόφαση! 
http://food-isimo.blogspot.com/2011/04/blog-post_318.html 


http://www.tanea.gr

Η Ιστορία ενός μικρού κοτόπουλου....

Η βιομηχανία τροφίων έχει διαμορφώσει σε τεράστιο βαθμό τον τρόπο που μεγαλώνει ένα κοτόπουλο στις μέρες μας! 
Το διάστημα εκτροφής ενός κοτόπουλου έχει μειωθεί κατά 50% συγκριτικά με 50 χρόνια πρίν, ενώ είναι και διπλάσιο σε μέγεθος. Απο το βάρος του δεν μπορεί ουτε καν να σταθεί στα πόδια του. Η ποιότητα ζωής του είναι κάκιστη -επηρεάζοντας σαφώς την υγεία του- και όλα αυτά σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσουμε τις ολοένα αυξανόμενες διατροφικές μας ανάγκες σε κρέας.


Δροσερές συνταγές ομορφιάς


Τα καλλυντικά με υλικά της κουζίνας είναι αγνά και μπορείτε να τα κατασκευάσετε στην κουζίνα σε χρόνο dt. Αγοράστε ένα όμορφο σημειωματάριο και καταγράψτε εκεί τις καλύτερες συνταγές ομορφιάς που ανακαλύπτετε.
Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και τα παρακάτω ελιξίρια ομορφιάς είναι πραγματικά ένα κύμα δροσιάς για τη φροντίδα της επιδερμίδας τους ζεστούς μήνες που έρχονται. 
Δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε για το πού θα βρείτε μερικά από αυτά τα συστατικά. Υπάρχουν σίγουρα σε φαρμακεία αλλά και σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα.


Πιστοποίηση AGRO και από φορείς εκτός Ελλάδας


Είναι πλέον δυνατή η παροχή υπηρεσιών πιστοποίησης των προτύπων AGRO που εκδίδει ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.), και από ιδιωτικούς φορείς − φυσικά ή νομικά πρόσωπα νόμιμα εγκατεστημένους σε άλλο, εκτός της ελληνικής επικράτειας, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται με την με αριθμό 136548 απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδη, και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Κουτσούκου, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 731/Β/5-5-2011, η οποία τροποποιεί την με αριθμό 267623/28.8.2007 προηγούμενη κοινή απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός πλαισίου επίβλεψης ιδιωτικών φορέων πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων ή συστημάτων και εγγραφής σε επίσημο μητρώο τηρούμενο από τον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.» (ΦΕΚ Β΄ 1723).

Κ. Σκανδαλίδης : Αύξηση αγροτικής παραγωγής για την κάλυψη εσωτερικών και εξαγωγικών αναγκών


Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η αύξηση της παραγωγής, για να καλύπτονται οι εσωτερικές και εξαγωγικές ανάγκες της χώρας, η ανάδειξη και προβολή των ελληνικών προϊόντων και η στροφή στην παραγωγή προϊόντων με ποιότητα, ταυτότητα και αειφορία, ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης την Παρασκευή, 6 Μαΐου, παρουσιάζοντας το «καλάθι προϊόντων» για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Διευκρίνισε μάλιστα για ακόμη μια φορά ότι εξασφαλίζονται οι χρηματοδοτικοί και λοιποί πόροι για την παραγωγή και τις υποδομές που απαιτούνται σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Η άλλη όψη της σαλιγκαροτροφίας


Το σεμινάριο  θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στην αίθουσα  του ξενοδοχείου Park Hotel Athens από τις 17/05/2011 μέχρι τις 21/05/2011.
Το σεμινάριο στην Κρήτη, θα πραγματοποιηθεί την αίθουσα  του ξενοδοχείου Galaxy στο Ηράκλειο από τις 22/05/2011 μέχρι τις 25/05/2011.
Πρωί - θεωρητικά μαθήματα 4 ώρες (10πμ. μέχρι της 2 μμ). Απόγευμα - 7μμ. πρακτική στα εκτροφεία μέχρι αργά το βραδύ.
Όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.Το ποσό της συμμετοχής για την Αθήνα θα είναι 350 ευρώ.Το ποσό της συμμετοχής για την Κρήτη θα είναι 250 ευρώ

Οι εκπαιδευτές θα είναι οι : Κ.Emmanuel Collin και ο Κ.Denis Billaud. Τα μαθήματα δίνονται στην Γαλλική γλώσσα (μεταφραστής θα είναι ο Κ.Νίκος Κατσούλης).

Περισότερες πληροφορίες : http://www.cretan-snails.com/

Μετά τα κρασιά και την φάβα πήρε σειρά για Π.Ο.Π και το '' Τοματάκι Σαντορίνης ''


Σειρά για αναγνώριση ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προϊόν από την Ε.Ε. έχει πάρει το τοματάκι Σαντορίνης, όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης  «Ασύρτικο, Φάβα, Τοματάκι : Η Τριλογία της Θηραϊκής γης» που πραγματοποίησε η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων την Πέμπτη 5 Μαΐου στην Αθήνα. Στόχος της πολύ επιτυχημένης εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη και η προβολή των τριών βασικών προϊόντων της Σαντορίνης και η συμβολή τους στην καθιέρωση του νησιού ως «Γαστρονομικός Προορισμός».

Η τριλογία της Θηραϊκής γης, δηλαδή το Ασύρτικο, η Φάβα και το Τοματάκι, είχαν την τιμητική τους, αφού αναλύθηκε η μοναδικότητα, η ποιότητα και ο ρόλος τους τόσο για την τουριστική προβολή όσο και για την οικονομία του νησιού. Ξεχωριστή παρουσίαση είχε η Φάβα Σαντορίνης λόγω  της πρόσφατης αναγνώρισής της ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Ο ΕΦΕΤ πήρε το '' Όπλο '' του...!


Την ανάκληση τριών προϊόντων ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων - (ΕΦΕΤ). Ειδικότερα πρόκειται για φασολάκια, στα οποία παρατηρήθηκε παρουσία γυαλιού, φιστίκια με κέλυφος (αραχίδες) προέλευσης Αιγύπτου με αφλατοξίνες σε συγκέντρωση μεγαλύτερη των επιτρεπτών επιπέδων και Χαλβά παραδοσιακό χειροποίητο με αμύγδαλα στο οποίο ανιχνεύτηκε παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (πρωτεΐνη αραχίδων), η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση.

Τα φασολάκια κυκλοφορούν με την εμπορική επωνυμία «Φασολάκια πολύ λεπτά Carrefour, 220
gr», σε γυάλινες συσκευασίες (βαζάκια) των 446 ml, καθαρού συνολικού βάρους 400 gr και καθαρού στραγγισμένου βάρους 220 gr. Έχουν παραχθεί στην Γαλλία και διακινούνται στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ.

Το μέλλον του κρασιού και οι γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες. . .


Το μέλλον του κρασιού εξαρτάται από την ανάπτυξη νέων γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών, λένε οι ειδικοί.

Το πόσο ευοίωνο θα είναι το μέλλον της οινοποιίας και του κρασιού, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα αναπτυχθούν νέες ποικιλίες γενετικά τροποποιημένων σταφυλιών, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες που μελετούν το γονιδίωμα του σταφυλιού και έχουν ήδη δημιουργήσει γενετικούς «χάρτες» για πάνω από 1.000 είδη αμπελιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σιν Μάιλς της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ (και πιο πριν του Κορνέλ), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, αναφέρουν ότι ο βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν ποικιλίες ανθεκτικές στις διάφορες ασθένειες.

Οι πιο γνωστές ποικιλίες, από όπου προέρχονται μια σειρά από γνωστά και αγαπητά κρασιά (μερλό, σαρντονέ, σεμιγιόν, ρίσλινγκ κ.α.) κατά βάση έλκουν την καταγωγή τους από ένα είδος αμπελιού (Vitis vinifera vinifera), το οποίο για πρώτη φορά εκτιμάται ότι καλλιεργήθηκε πριν από 5.000 σε μια περιοχή της σημερινής Τουρκίας ή κοντά σε αυτήν. Από τότε, σιγά-σιγά, η καλλιέργεια και η οινοποιία επεκτάθηκε στις πιο μακρινές χώρες.


Σαλιγκάρια : Υψηλή η διατροφική και φαρμακευτική τους αξία


Αποτελούν εκλεκτό έδεσμα από την εποχή της Μινωϊκής Κρήτης, έχουν κατακτήσει τη δική τους θέση στις ευρωπαϊκές γκουρμέ κουζίνες, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ακόμη και καλλυντικών. 
Ο λόγος για τα σαλιγκάρια, ένα προϊόν με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση!

Το κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί λιχουδιά για τους γευσιγνώστες, αλλά συγκεντρώνει και αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κρέατα. Παρουσιάζει αφενός μεν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη, αφετέρου δε υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα”, σημειώνει ο καθηγητής κ. Χρήστος Νεοφύτου, ο οποίος διευθύνει το Εργαστήριο Εκτροφής Γαστεροπόδων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι φρουτοχυμοί κάνουν καλό στην καρδιά


Η κατανάλωση φρουτοχυμών φαίνεται να προσφέρει οφέλη για την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα. 

Οι ερευνητές που έκαναν στο εργαστήριο πειράματα με χοίρους, οι οποίοι τράφηκαν με διάφορα μίγματα φρουτοχυμών, εμφάνισαν χαλάρωση στα τοιχώματα των αρτηριών τους.

Παραμένει να αποδειχτεί ότι και στους ανθρώπους οι φρουτοχυμοί έχουν ωφέλιμη δράση όσον αφορά την καρδιαγγειακή λειτουργία. Πάντως για μια ακόμη φορά οι επιστήμονες δεν ήσαν σε θέση να εξηγήσουν ακριβώς γιατί τα φρούτα κάνουν καλό στην καρδιά. Η ευεργετική δράση των χυμών αποδίδεται κυρίως στην χημική ουσία πολυφαινόλη, που υπάρχει σε φρούτα και καρπούς.

FOOD over KNIVES

Οι διατροφικές μας επιλογές σήμερα σε συνδιασμό με τον τρόπο ζωής μας, μας οδηγούν σε μία έντονη και πρωτόγνωρη "Διατροφική Κρίση". Το 40% των Αμερικανών πάσχει σήμερα από παχυσαρκία, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας προερχόμενα από τις διατροφικές μας συνήθεις! Η λύση δεν είναι ένα ακόμα χάπι.... 





Νέο διατροφικό σκάνδαλο με μολυσμένο γάλα ξέσπασε στην Κίνα!


Περισσότεροι από 26 τόνοι γάλακτος σε σκόνη κατασχέθηκαν στην Κίνα, επειδή ήταν μολυσμένοι με μελαμίνηΤο γάλα σε σκόνη κατείχε εταιρεία παρασκευής παγωτού, το οποίο είχε προμηθευτεί από άλλη εταιρεία στη νότια περιοχή Γκουανγκξί, το Μάρτιο. Τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη είχε πληρώσει η εταιρεία παγωτού σε τιμή χαμηλότερη από την τρέχουσα της αγοράς.

Η μελαμίνη είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλαστικών και προστίθεται στο γάλα για να παραπλανήσει τους επιθεωρητές όσον αφορά την ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχεται σε αυτό.
Στην αγορά δεν διοχετεύτηκαν γαλακτοκομικά προϊόντα, που να έχουν παρασκευαστεί από την σκόνη γάλακτος καθώς η εταιρία έκλεισε για συντήρηση ρουτίνας λίγο αφότου αγόρασε τη σκόνη.

Μεταλλαγμένες αγελάδες παράγουν «ανθρώπινο» γάλα


Οι ερευνητές των εργαστηρίων Αγρο-βιοτεχνολογίας του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιγκ Λι, σε συνεργασία με επιστήμονες της εταιρείας βιοτεχνολογίας «GenProtein» του Πεκίνου, παρουσίασαν σχετική έρευνα στο περιοδικό «PLoS ONE». Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, γενετικά μεταλλαγμένες αγελάδες παράγουν γάλα που έχει θρεπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες παρόμοιες με το ανθρώπινο μητρικό γάλα. 

Σύμφωνα με τις βρετανικές «Τέλεγκραφ» και «Ντέιλι Μέιλ», στην προσπάθειά τους να κάνουν πιο θρεπτικό το αγελαδινό γάλα, εισήγαγαν με επιτυχία ανθρώπινα γονίδια σε 300 αγελάδες, οι οποίες στη συνέχεια παρήγαγαν «ανθρώπινο» γάλα. Το φυσιολογικό ανθρώπινο γάλα του μητρικού στήθους παρέχει μεγάλες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών ουσιών, που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των μωρών και μειώνουν τις πιθανότητες μόλυνσής τους από παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι το γάλα των τροποποιημένων ζώων μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση και ελπίζουν ότι σε μερικά χρόνια αυτό το γάλα θα μπορεί να πωλείται στην αγορά, κάτι που εκτίμησαν ότι θα συμβεί σε περίπου δέκα χρόνια.

ΣΦΕΝΔΑΜΟΣ : Η ΣΟΥΠΕΡ ΤΡΟΦΗ


Το σιρόπι σφενδάμου - πραγματικός θεσμός στον Καναδά (χρησιμοποιείται πολύ ως συνοδευτικό στις τηγανίτες και τις κρέπες, ενώ το φύλλο του δέντρου στολίζει τη σημαία της χώρας) - διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες, παρόμοιες μ' αυτές του μύρτιλου, του πράσινου τσαγιού και άλλων «σούπερ τροφών» του είδους, όπως αποκαλύπτει επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα.
«Ανακαλύψαμε ότι διάφορα συστατικά του διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που έχουμε ήδη δει να δρουν κατά του καρκίνου, των διάφορων τύπων διαβήτη και των βακτηριολογικών λοιμώξεων», σημειώνει ο Ναβίντρα Σίραμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Αϊλαντ των ΗΠΑ, υπεύθυνος της έρευνας.

Προσθέτει μάλιστα, ότι οι πολυφαινόλες αυτού του εκχυλίσματος με το χρυσαφί χρώμα πιθανόν να συμβάλλουν και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, αναστέλλοντας την ενεργοποίηση των ενζύμων που θεωρούνται υπεύθυνα για την ασθένεια. Οι επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν διεξοδικά το εκχύλισμα σφενδάμου του Κεμπέκ, εντόπισαν συνολικά 54 ευεργετικά συστατικά, από τα οποία πέντε ήταν εντελώς άγνωστα.

ΠΕΠΟΝΙ : Οι Άγνωστες ιδιότητές του....


Το νέο όπλο κατά του στρες είναι ένα φρούτο που συνοδεύει τα καλοκαίρια μας, το πεπόνι. Το βασικό συστατικό του, ένα ένζυμο που ονομάζεται υπεροξειδική δισμουτάση πιστεύεται ότι έχει ευεργετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προλαμβάνουν τις βλάβες στους ιστούς.

Εθελοντές που πήραν μια κάψουλα που περιείχε το ένζυμο ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα στρες και κόπωσης, σε σχέση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο. Επίσης, όπως προκύπτει από την έρευνα Γάλλων επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο «Nutrition Journal», η πρόσληψη αυτού του ενζύμου εμφανίζεται να αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης, να μειώνει τα αισθήματα ανησυχίας και τον εκνευρισμό, αλλά και να αντιμετωπίζει τυχόν προβλήματα ύπνου. 

Ρύζι ηλικίας 9.000 ετών...!!!


Χιλιάδες χρόνια εξελικτικής ιστορίας του ρυζιού μελέτησε ομάδα Αμερικανών γενετιστών. Αφού ανέλυσε τα γονίδια του ρυζιού, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καλλιέργεις ρυζιού έλκουν την καταγωγή τους από την Κίνα και όχι από την Ινδία, όπως πιστευόταν. Έτσι, πριν από περίπου 9.000 χρόνια στην κοιλάδα του ποταμού Γιανγκτσέ της Κίνας, καλλιεργούσαν ρύζι. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι ποικιλίες του ασιατικού ρυζιού.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Νέας Υόρκης (Τμήμα Βιολογίας), Ουάσιγκτον-Σεν Λιούις (Τμήμα Βιολογίας), Στάνφορντ (Τμήμα Γενετικής) και Περντιού (Τμήμα Αγρονομίας), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ρύζι άρχισε να καλλιεργείται πιθανότατα πριν από περίπου 8.200 - 9.000 χρόνια στην κοιλάδα του ποταμού Γιανγκτσέ, του μεγαλύτερου της Κίνας!