Μετά το κρέας αλόγου βρέθηκε και κρέας γαϊδάρου σε μπιφτέκια


Συναγερμό έχουν σημάνει οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης μετά τον εντοπισμό και κρέατος γαϊδάρου σε μπιφτέκια, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent.

Οι διαστάσεις του σκανδάλου εγείρουν θέμα αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών στην Ε.Ε. Το διατροφικό σκάνδαλο έχει ήδη αντίκτυπο στους διανομείς στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία ,την Ιρλανδία και τη Ρουμανία, η οποία φέρεται να εξετάζει ισχυρισμούς ότι υπεύθυνο είναι ένα από τα σφαγεία της. Αξιωματούχοι της βιομηχανίας τροφίμων στη Γαλλία εξετάζουν την πιθανότητα η απαγόρευση δια νόμου αλόγων και γαϊδάρων στους δρόμους της Ρουμανίας να οδήγησε στη σφαγή χιλιάδων υγιών ζώων. Αρκετοί έχουν ισχυριστεί, αναφέρει η εφημερίδα, πως το κρέας γαϊδάρου είναι πολύ πιθανό να έχει καταλήξει στην αλυσίδα γευμάτων σαν κρέας αλόγου.



Επτά γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη αποσύρει μοσχαρίσια προϊόντα από τις εταιρίες “Findus” εδρεύει στην Σουηδία και “Comigel” (γαλλική εταιρεία) . Η κίνηση αυτή ακολούθησε την διαπίστωση ότι τρόφιμα που πωλούνται στην Ευρώπη και τη Βρετανία με την επιγραφή ως μοσχαρίσια, περιέχουν κρέας αλόγου. Η εταιρία Findus έχει ήδη αποσύρει έτοιμα γεύματα σε Γαλλία και Σουηδία μετά τον εντοπισμό σε προμαγειρεμένα κατεψυγμένα λαζάνια που πουλήθηκαν στη Βρετανία έως και 100% κρέας αλόγου.

Η αρμόδια βρετανική υπηρεσία διευκρίνισε ότι διέταξε ελέγχους για να διαπιστωθεί εάν τα λαζάνια περιείχαν και την καρκινογόνο ουσία φενιλβουλταζόνη, ένα φάρμακο που χορηγείται σε ζώα, κυρίως σε άλογα, ως παυσίπονο και αντιπυρετικό.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι δύο σφαγεία της χώρας πούλησαν κρέας αλόγου για μοσχάρι σε ευρωπαϊκές εταιρείες τροφίμων. Όπως υποστηρίζει διενεργήθηκαν έλεγχοι και δεν προέκυψε παράκαμψη των κανόνων και των προδιαγραφών.

“Είμαι πολύ θυμωμένος, για να είμαι ειλικρινής” δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα.
Στη Βρετανία, όπως έγινε γνωστό απόψε οι έλεγχοι DNA σε έτοιμα γεύματα με λαζάνια, τα οποία είχαν παραχθεί στο γαλλικό εργοστάσιο Comigel, έδειξαν ποσοστό 60% αλογίσιου κρέατος.
"Τα γεγονότα που έχουμε δει να ξετυλίγονται τις τελευταίες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη είναι εντελώς απαράδεκτα", δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας, Όουεν Πάτερσον και συνέχισε: "Οι καταναλωτές πρέπει να ξέρουν ότι το φαγητό που αγοράζουν είναι αυτό που αναγράφεται στην ετικέτα. Είναι εξοργιστικό το ότι οι καταναλωτές έχουν αγοράσει προϊόντα που πωλούνταν ως βοδινά αλλά που αποδείχθηκε ότι περιείχαν κρέας αλόγου". "Η κυβέρνηση λαμβάνει άμεση δράση από κοινού με την ανεξάρτητη Υπηρεσία για την ασφάλεια των Τροφίμων, τη βιομηχανία και τους ευρωπαίους εταίρους", επεσήμανε ακόμα ο βρετανός υπουργός.
Η ανίχνευση αλογίσιου κρέατος σε προϊόντα μοσχαριού οδήγησε στην απόσυρσή τους από τις αγορές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση έχει καλέσει τους εκπροσώπους της βιομηχανίας κρέατος σε διάλογο. Το ζήτημα μόλυνσης προϊόντων κρέατος έχει επίσης επηρεάσει εταιρείες στην Ιρλανδία και την Πολωνία.
Τον προηγούμενο μήνα επιθεωρητές τροφίμων στην Ιρλανδία ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν κρέας αλόγου σε burger σε μίς σειρά από σουπερμάρκετ, συμπεριλαμβανομένων των Tesco, Iceland και Lidl.

http://www.imerisia.gr - Μετά το κρέας αλόγου και κρέας γαϊδάρου σε μπιφτέκια

http://www.enet.gr - Kαι κρέας γαϊδάρου σε έτοιμα γεύματα


1 σχόλιο:

  1. Βρετανική αλυσίδα super market διακινούσε μπιφτέκια με DNA αλόγου

    http://food-isimo.blogspot.gr/2013/01/super-market-dna.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή