Ο Ένοχος παραμένει άγνωστος!


Την ώρα που η Γερμανία προσπαθεί ακόμα να βρει την προέλευση της επιδημίας που αναστάτωσε όλη την Ευρώπη, η Ολλανδία αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές για ένα διαφορετικό, επίσης παθογόνο στέλεχος της Escherichia coli, το οποίο βρέθηκε στη Γερμανία σε φύτρα παντζαριού από μια ολλανδική φάρμα.
Οι πωλήσεις του μολυσμένου λαχανικού σταμάτησαν τόσο στην Ολλανδία όσο και στην υπόλοιπη ΕΕ. Παραμένει ασαφές αν το νέο στέλεχος σχετίζεται με την επιδημία από την οποία έχουν νοσήσει σχεδόν 3.000 άτομα και έχουν πεθάνει 27 άνθρωποι.
Η ολλανδική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτη ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε αργά την Τετάρτη από την ΕΕ, το νέο παθογόνο στέλεχος βρέθηκε σε ολλανδικά φύτρα στη γερμανική αγορά.
Θετικά βρέθηκαν αργότερα τα δείγματα των φύτρων που εξετάστηκαν στην Ολλανδία. Στο μεταξύ, ο απολογισμός της επιδημίας συνεχίζει να αυξάνεται, αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι βρίσκεται πλέον σε ύφεση.


Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το εθνικό κέντρο ελέγχου νοσημάτων της Γερμανίας, μέχρι το πρωί της Πέμπτης είχαν αναφερθεί ακόμα 160 κρούσματα και ένας θάνατος.
Συνολικά 2.808 άτομα στη Γερμανια εμφάνισαν λοίμωξη από την εντεροαιμορραγική E.coli. Οι 722 από αυτούς παρουσίασαν μια σπάνια επιπλοκή, το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη νεφρική βλάβη.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακόμα 97 άτομα αρρώστησαν σε 12 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τρία στις ΗΠΑ. Συνολικά 27 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους 26 στη Γερμανία και ένας στη Σουηδία.

Επικρίσεις στη Γερμανία :
Με την προέλευση της επιδημίας να παραμένει άγνωστη ένα μήνα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η γερμανική κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις τόσο από ανεξάρτητους ειδικούς σε άλλες χώρες όσο και από Γερμανούς βουλευτές.

Το Βερολίνο είχε αρχικά ενοχοποιήσει λαχανικά ισπανικής προέλευσης, κάτι που τελικά διαψεύστηκε, όχι όμως πριν προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ισπανική γεωργία, για την οποία αναμένεται να δοθεί αποζημίωση άνω των 150 εκατ. Ευρώ.

«Αν δεν μάθουμε τον πιθανό ένοχο σε διάστημα μιας εβδομάδας (από την αρχή μιας επιδημίας), είναι πιθανό να μην μάθουμε ποτέ την αιτία» εκτίμησε ο Δρ Γκουεναέλ Ρόντιερ, διευθυντής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

"Ασύλληπτος" παραμένει ο ένοχος-ερευνάται ακόμα η πηγή του "κακού"

Είπε μάλιστα ότι τα μολυσμένα λαχανικά είναι πιθανό να έχουν πλέον εξαφανιστεί από την αγορά, και οι Αρχές θα είναι δύσκολο να συνδέσουν τους ασθενείς με μολυσμένα τρόφιμα που είχαν καταναλώσει εβδομάδες νωρίτερα.

Διαφορετική γνώμη έχει πάντως ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Ο Όστερχολμ, του οποίου η ομάδα έχει εξιχνιάσει ανάλογες υποθέσεις στις ΗΠΑ, εκτιμά ότι οι γερμανικές αρχές έπρεπε να είχαν λάβει πιο λεπτομερείς συνεντεύξεις από τους ασθενείς από την αρχή της επιδημίας.

«Αν μας δίνατε 200 περιστατικά και πέντε μέρες χρονικό περιθώριο, θα μπορούσαμε πιθανότατα να βρούμε τη λύση στο πρόβλημα» είπε στο Associated Press. «Το να λέμε ότι ενδέχεται να μην βρούμε ποτέ την απάντηση είναι απλά μια δικαιολογία για μια συνεχιζόμενη κακή έρευνα» δήλωσε.

2 σχόλια:

  1. Αργοτερα σήμερα ανακοινώθηκε εκ νέου ότι Φύτρες φασολιού είναι τελικά η αιτία της μόλυνσης με E.coli....

    Ούτε κι οι ίδιοι μου φαίνεται πώς δεν ξέρουν τον ακριβή αιτία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και σε κουνουπίδια το E.coli
    Σε κουνουπίδια που είχαν εισαχθεί από την Ευρώπη ανιχνεύτηκε το βακτήριο E.coli και διενεργούνται εξετάσεις για να καθοριστεί αν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του βακτηρίου, που έχει προκαλέσει το θάνατο 33 ανθρώπων στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν σήμερα οι ταϊλανδικές αρχές.

    "Χρειαζόμαστε τρεις έως πέντε ημέρες για να αναλύσουμε το στέλεχος του βακτηρίου" δήλωσε ο γενικός διευθυντής του τμήματος Ιατρικής του υπουργείου Υγείας, Σαταπόρν Βονγκσαροέν.
    Υπενθυμίζουμε ότι η Ταϊλάνδη είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι εντόπισε το βακτήριο σε ένα φορτίο με φρούτα αβοκάντος που είχε φθάσει από ευρωπαϊκή χώρα που δεν κατονόμασε. Ωστόσο, μετά τις αναλύσεις, οι αρχές δήλωσαν ότι δεν επρόκειτο για το ίδιο θανατηφόρο στέλεχος που μαστίζει τις τελευταίες εβδομάδες την Ευρώπη, και κυρίως τη Γερμανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή