DNA Αλόγου περιείχαν τα κεφτεδάκια στα εστιατόρια της ΙΚΕΑ


Η σουηδική εταιρεία που παρασκευάζει τα κεφτεδάκια τα οποία αποσύρθηκαν από τα εστιατόρια της IKEA, εντόπισε κρέας αλόγου στα προϊόντα της, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (27/2) η σουηδική εταιρεία διατροφικής ασφάλειας (Livsmedelsverket).

Αναλύσεις που πραγματοποίησε η προμηθεύτρια εταιρεία Dafgaard επιβεβαίωσαν την παρουσία DΝΑ αλόγου στα προϊόντα αυτά, δήλωσε εκπρόσωπος της σουηδικής υπηρεσίας διατροφικής ασφαλείας. Η Dafgaard δεν έχει σχολιάσει τα αποτελέσματα αυτά. Την Τρίτη (26/2), η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα 320 πρώτα τεστ που έγιναν δεν έδειξαν την παρουσία κρέατος αλόγου.

ΕΦΕΤ: Έρευνες σε εταιρείες που εισήγαγαν κρέας αλόγου στην Ελλάδα


Σε συνεργασία με την αστυνομία, ο ΕΦΕΤ διεξάγει ελέγχους σε δύο εταιρείες που εδρεύουν στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, καθώς φέρονται να εισήγαγαν άγνωστες ποσότητες αλογίσιου κρέατος σε μορφή κατεψυγμένων μπαλών κιμά από τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, όταν οι αρχές εντόπισαν την συναλλαγή όπου καταγράφονται όλες οι εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες (η Βουλγαρία δεν είναι σε πλήρη ένταξη και γι' αυτό καταγράφεται ως τρίτη χώρα) αναζήτησαν τους δυο ιδιοκτήτες στις διευθύνσεις των εταιρειών που είχαν δηλωθεί στο σύστημα.

Απαγορεύουν το μπάρμπεκιου για να αντιμετωπίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση!


Την απαγόρευση των υπαίθριων ψησταριών ως μέτρο αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξετάζει η κυβέρνηση της Κίνας. Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο που το Πεκίνο καλύπτεται από ένα πέπλο αιθαλομίχλης και η πανίσχυρη κομμουνιστική κυβέρνηση της χώρας έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από Μέσα Ενημέρωσης και κοινωνία. 
Tο Υπουργείο Περιβαλλοντικής Προστασίας της Κίνας στοχοποίησε  τα μπάρμπεκιου ως μέρος του προβλήματος με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κινδυνεύουν να χάσουν τις απολαυστικές λιχουδιές που πωλούνται στο δρόμο.

Κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για το διατροφικό σκάνδαλο με κρέας αλόγου


Συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Γεωργίας των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στο διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, που λαμβάνει καθημερινά μεγάλες διαστάσεις με όλο και περισσότερες αποκαλύψεις για ευρεία χρήση του σε διάφορα προϊόντα διατροφής και προ μαγειρεμένα εδέσματα.

Προτεραιότητα των υπουργών θα είναι η θέσπιση αυστηρών κανόνων για την αναγραφή λεπτομερών και εξειδικευμένων στοιχείων στις ετικέτες τροφίμων και η επιβολή προστίμων σε όσους δεν τηρήσουν τις προδιαγραφές για τα στοιχεία κρέατος, που θα πρέπει να «φαίνονται» και να είναι αναλυτικά.

Ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ


Σε ότι αφορά τη χώρα μας, ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Γιάννης Τσιάλτας δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει η χώρα με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και την προάσπιση της ασφάλειας των καταναλωτών».
Μάλιστα, ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει περάσει και στο παρελθόν κρέας αλόγου στην ελληνική αγορά, καμουφλαρισμένο ως μοσχαρίσιο. Γι' αυτό και διευκρινίζει ότι στη χώρα διενεργούνται έλεγχοι - ανεξάρτητοι αυτών που έχει ορίσει η Ε.Ε - για να εντοπιστούν οι πιθανές πύλες εισόδου ύποπτων τροφίμων, οι τρόποι και τα μέσα διακίνησης. Σημειώνεται δε, ότι ο συναγερμός δεν αφορά τους τόνους αλογίσιου κρέατος που νόμιμα φτάνουν στη χώρα μας.

Αποσύρει προϊόντα από τα ράφια η Nestle


Η Nestle, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων παγκοσμίως, με έδρα την Ελβετία, ανακοίνωσε ότι αποσύρει προϊόντα ζυμαρικών με βοδινό από τα ράφια στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, καθώς μετά από ελέγχους εντοπίστηκαν ίχνη από DNA αλόγου.

«Οι έλεγχοί μας έδειξαν ίχνη από DNA αλόγου σε δυο προϊόντα που παρασκευάζονται από βοδινό κρέας. Τα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν είναι άνω του 1%, του ορίου ασφαλείας που θέτει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου για περιπτώσεις νοθείας ή βαριάς αμέλειας», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα διατροφικής ασφάλειας, αλλά τα προϊόντα που αποσύρθηκαν δεν πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές που η Nestle υπόσχεται στους καταναλωτές.

Κρέας Αλόγου φαίνεται να εισήλθε κ στην Ελλάδα!

Πάνω από 60.000 tn κρέατος ιπποειδών (άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια)  διακινήθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat. Ειδικότερα, στην Ελλάδα έφτασαν 74.300 κιλά ιπποειδών, ενώ στην Κύπρο εισήλθε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα, στα 291.800 κιλά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα εισήχθησαν 34.300 κιλά από τη Βουλγαρία, 15.900 κιλά από τη Ρουμανία, 100 από την Ιταλία και 24.000 από την Ισπανία.

Για την ολιγαρχία των σπόρων


Κέρδη πάνω από 23 εκατομμύρια δολάρια από εκατοντάδες μικρούς αγρότες έχει αποκομίσει τον τελευταίο καιρό ο κολοσσός της βιομηχανίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, Monsanto, εκμεταλλευόμενη τους μεταλλαγμένους σπόρους της, αλλά και το παρωχημένο νομικό πλαίσιο που διέπει τα αυτό-αναπαραγόμενα μεταλλαγμένα προϊόντα.
Ωστόσο, μια νέα υπόθεση θα εκδικαστεί στις 19 Φεβρουαρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και ενδέχεται να αποτελέσει ορόσημο για το ζήτημα της ιδιοκτησίας των σπόρων. Oι αγωγές που έχει καταθέσει τον τελευταίο καιρό η Monsanto σχετίζονται με «παραβίαση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας», καθώς η εταιρεία επιχειρεί να ελέγξει παγκοσμίως τις καλλιέργειες εμποδίζοντας τους αγρότες να επαναφυτεύσουν μεταλλαγμένους σπόρους δεύτερης γενιάς που προέρχονται από δικές τους καλλιέργειες.

Στη Μεσόγειο εντοπίστηκαν οι «ρίζες» της ιερής ελιάς


Στην ανατολική Μεσόγειο εμφανίστηκαν τα πρώτα εξημερωμένα ελαιόδεντρα πριν από 6.000-8.000 χρόνια. Όπως εξηγούν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», τα γενετικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η καλλιέργεια της λεγόμενης εξημερωμένης ελιάς – με μεγαλύτερους και πιο ζουμερούς καρπούς από τις άγριες ποικιλίες – ξεκίνησε πριν από 6.000-8.000 χρόνια στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκονται τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

«Πιθανότατα υπήρξαν πολλά ενδιάμεσα βήματα, όμως τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η καλλιέργεια ελιάς ξεκίνησε στην περιοχή του Λεβάντε» εξηγεί ο δρ Γκιγιόμ Μπεσνάρ, αρχαιο-βοτανολόγος του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. Πρόκειται για την περιοχή που σήμερα περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία.

Σε Γερμανία και Γαλλία εξαπλώνεται το διατροφικό σκάνδαλο

Εξαπλώνεται το διατροφικό σκάνδαλο με κρέας αλόγου σε Γερμανία και Γαλλία. Ήδη άρχισε η απόσυρση του προϊόντος από τα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Real. Πρόκειται για τα κατεψυγμένα λαζάνια TiP. Παράλληλα και οι αλυσίδες Tengelmann και Rewe ελέγχουν τα προϊόντα τους με επεξεργασμένο βοδινό κρέας.

Την Τετάρτη (13/2), ο υπουργός Καταναλωτικών θεμάτων του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Γιοχάνες Ρέμελ δήλωσε ότι έφτασε στο κρατίδιο μια ύποπτη παρτίδα λαζάνια από το Λουξεμβούργο και την Comigel. Η γαλλική εταιρεία Comigel είχε προμηθευθεί το αλεσμένο κρέας από εταιρεία του Λουξεμβούργου, που με τη σειρά της εισήγαγε τον κατεψυγμένο κιμά από κυπριακή μονάδα επεξεργασίας, η οποία παρέλαβε το επεξεργασμένο κρέας από σφαγεία στη Ρουμανία.

Ρουμανία: Πληγή στο εμπόριο μας το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας

Αγώνα δρόμου για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων αγορών κάνουν πλέον οι ρουμανικές αρχές μετά το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, στο οποίο ενεπλάκησαν –μεταξύ άλλων- δύο σφαγεία στη Ρουμανία. Όπως μετέδωσε το ρουμανικό πρακτορείο Agerpres, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα κάνει λόγο για σημαντικό πλήγμα των ρουμανικών προϊόντων και ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης σ’ αυτά.


Στην πόρτα της Κύπρου έφτασε το σκάνδαλο με τα μπιφτέκια


Εταιρεία στην Κύπρο προχώρησε στην καταστροφή 16,5 τόνων μπιφτεκιών, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία ότι εμπλέκεται στο διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας, δήλωσε ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Γιώργος Κυριακίδης.

Την ίδια ώρα ο Γ.Κυριακίδης εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να έχει διοχετευθεί απευθείας στην αγορά ύποπτο κρέας, παρά μόνο κάποια παρασκευάσματα τα οποία και ήδη έχουν ανακληθεί και αποσυρθεί από τα ράφια των υπεραγορών.  Σε σχέση με εταιρεία που έχει την έδρα της στη Λεμεσό και  η οποία φαίνεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο, ανέφερε ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν υπάρχει περίπτωση να έχει διοχετεύσει κρέας στην κυπριακή αγορά καθώς δεν έχει καν τις υποδομές εδώ για το πράξει. «Πρόκειται για λογιστικό γραφείο που ενεργούσε ως μεσάζων», δήλωσε.

Αφροδισιακές τροφές γνωστές από την αρχαιότητα


Οι ιστορικοί μας πληροφορούν ότι οι αρχαίοι Έλληνες, δεν ήταν αδιάφοροι στις υποσχέσεις που προέρχονταν από διάφορες πηγές για καλύτερη ερωτική ζωή και ευεξία. «Ο όρος αφροδισιακό αφορά οτιδήποτε φαγητό ή φάρμακο που μπορεί να διεγείρει ή να εντατικοποιήσει το σεξουαλικό ένστικτο. Προέρχεται από την Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, της αγάπης και της ομορφιάς».

Περιγράφονται πολλά φαγητά και ποτά στην αρχαία Ελλάδα που θεωρούνταν αφροδισιακά. Π.χ. η προσθήκη σκόρδου και τυριού στο κρασί που έπιναν.  Επίσης από τα λαχανικά, οι βολβοί γενικά (π.χ κρεμμύδι, σκόρδο, παντζάρι), ήσαν περιβόητοι για τις θετικές τους επιδράσεις στη σεξουαλική ορμή των ανθρώπων.

Είναι αφροδισιακό το αλκοόλ ?


Το αλκοόλ είναι μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες διεγερτικές ουσίες, καθώς η επίδραση του στον οργανισμό εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα στην οποία καταναλώνεται. 
Σε μικρές δόσεις τα αλκοολούχα ποτά καταστέλλουν τις ηθικές αναστολές, που επιβάλλουν οι κοινωνικοί «καθωσπρεπισμοί» και ξυπνούν τα βασικά ανθρώπινα ένστικτα, με αποτέλεσμα να εντείνεται η σεξουαλική επιθυμία. Η κατάχρηση αλκοόλ ωστόσο οδηγεί σε ελαττωμένες σεξουαλικές επιδόσεις ενώ η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ακόμα και παροδική ανικανότητα στους άνδρες πότες.

Αφροδισιακές τροφές : Μύθος ή Πραγματικότητα ?


Της Αλεξίας Σβώλου - http://www.healthview.gr

Οι αφροδισιακές τροφές έχουν την τιμητική τους την ημέρα των ερωτευμένων, επιβεβαιώνοντας πως ο έρωτας περνά από το στομάχι. Τελικά όμως το μενού  στο δείπνο του Αγίου Βαλεντίνου έχει σχέση με την λίμπιντο και τις σεξουαλικές επιδόσεις ή πρόκειται για μύθο που καλά κρατεί έως τις μέρες μας? Η θεωρία πως κάποιες τροφές διαθέτουν αφροδισιακές ιδιότητες έχει της ρίζες της στην αρχαιότητα και εξακολουθεί ακόμα να αποτελεί ένα αίνιγμα για τους διατροφολόγους.

Όσοι υπερασπίζονται με πάθος την ύπαρξη των αφροδισιακών τροφών ισχυρίζονται πως όντως υπάρχουν τρόφιμα τα οποία λόγω της ιδιαίτερης σύστασής τους μπορούν να καταστείλουν τις ανθρώπινες αναστολές και να ενισχύσουν την ερωτική επιθυμία. Όσοι πάλι τα αμφισβητούν λένε πως όλα αυτά είναι απλά ένας μύθος που δημιουργήθηκε για να συνδέσει τις δύο μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής : τον έρωτα και το φαγητό.

Το ταξίδι της Γλυκοπατάτας από το Περού στην Πολυνησία


Γενετική ανάλυση στη γλυκοπατάτα, η οποία εκτιμάται ότι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στα υψίπεδα του Περού πριν από 8 χιλιετίες, αποκαλύπτει ότι το ταπεινό λαχανικό είναι ασυνήθιστα πολυταξιδεμένο. Η ανάλυση δείχνει ότι οι Πολυνήσιοι είχαν επαφές με τους λαούς της Νοτίου Αμερικής πολύ πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων κονκισταδόρ.

Αρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι αναρωτιόνταν εδώ και καιρό πώς η γλυκοπατάτα (Ipomoea batatas, είδος συγγενικό με το αναρριχητικό φυτό «χωνάκι») έφτασε μέχρι τον Ειρηνικό και την Αυστραλία. Παλαιότερα, οι ερευνητές υπέθεταν ότι μεταφέρθηκε εκεί από τους Ευρωπαίους και Πορτογάλους εξερευνητές τον 16ο αιώνα. Τα τελευταία χρόνια όμως συσσωρεύονταν ενδείξεις ότι η πραγματική ιστορία του λαχανικού ήταν πιο περίπλοκη.

Έκτακτη σύνοδος στην ΕΕ για το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου


Στη λήψη αυστηρότερων μέτρων για το επεξεργασμένο κρέας προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας, οι οποίοι συνέρχονται εκτάκτως σήμερα Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες εν μέσω του διατροφικού σκανδάλου με το κρέας αλόγου που εντοπίστηκε σε προϊόντα με τη σήμανση «βοδινό». Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν αρμόδιοι ευρωπαίοι υπουργοί καθώς και ο επίτροπος για θέματα υγείας και καταναλωτών, Τόνιο Μποργκ.

Τη σύνοδο συγκάλεσε η Ιρλανδία που έχει την προεδρία της ΕΕ και είναι και η χώρα όπου πρώτα ανακαλύφθηκε το κρέας αλόγου σε κατεψυγμένα μπιφτέκια. Μεταξύ των μέτρων που πρόκειται να συζητηθούν είναι η αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος στην ετικέτα του προϊόντος.

ΕΦΕΤ : Ενημέρωση σχετικά με πιθανή παρουσία κρέατος αλόγου σε κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας


Ο ΕΦΕΤ πληροφορεί περαιτέρω το καταναλωτικό κοινό για τα κάτωθι:

Στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, η Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSA) δημοσίευσε ότι οι εταιρείες Findus και Aldi απέσυραν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας επειδή ανιχνεύθηκε σε αυτά DNA αλόγου, τα οποία είχαν προμηθευθεί από τη γαλλική εταιρεία Comigel.
Στις 11 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο BBC News Europe άρθρο σύμφωνα με το οποίο επτά αλυσίδες γαλλικών super markets, μεταξύ των οποίων και η Carrefour, απέσυραν κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας.

Μετά το κρέας αλόγου βρέθηκε και κρέας γαϊδάρου σε μπιφτέκια


Συναγερμό έχουν σημάνει οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης μετά τον εντοπισμό και κρέατος γαϊδάρου σε μπιφτέκια, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent.

Οι διαστάσεις του σκανδάλου εγείρουν θέμα αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών στην Ε.Ε. Το διατροφικό σκάνδαλο έχει ήδη αντίκτυπο στους διανομείς στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία ,την Ιρλανδία και τη Ρουμανία, η οποία φέρεται να εξετάζει ισχυρισμούς ότι υπεύθυνο είναι ένα από τα σφαγεία της. Αξιωματούχοι της βιομηχανίας τροφίμων στη Γαλλία εξετάζουν την πιθανότητα η απαγόρευση δια νόμου αλόγων και γαϊδάρων στους δρόμους της Ρουμανίας να οδήγησε στη σφαγή χιλιάδων υγιών ζώων. Αρκετοί έχουν ισχυριστεί, αναφέρει η εφημερίδα, πως το κρέας γαϊδάρου είναι πολύ πιθανό να έχει καταλήξει στην αλυσίδα γευμάτων σαν κρέας αλόγου.

Το καθημερινό μας δηλητήριο - Our Daily Poison (2011)

Φυτοφάρμακα, πρόσθετα, χρωστικές τροφίμων και συσκευασία. Υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μόλυνση της τροφικής αλυσίδας από χημικές ουσίες και στις επιδημίες χρόνιων ασθενειών που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας παρατηρεί σε όλο τον κόσμο;


Γραμματόσημα από σοκολάτα

Βελγικό ταχυδρομείο για πρώτη
φορά εξέδωσε γραμματόσημα
με τη γεύση και το άρωμα της
σοκολάτας.
Οι λάτρεις της σοκολάτας  θα μπορούν από τις 25 Μαρτίου να αποκτήσουν ένα μπλοκ 5 γραμματοσήμων για τη διεθνή αλληλογραφία έναντι 6 ευρώ. Αν και τα γραμματόσημα με σοκολατένιο άρωμα έχουν κυκλοφορήσει και στο παρελθόν, ο συνδυασμός αυτής της γεύσης με το άρωμα αποτελεί μία καινοτομία.
«Η γεύση της σοκολάτας προστέθηκε στη βάση κόλλας του γραμματοσήμου με τη μορφή αιθέριων ελαίων βουτύρου κακάο, που γίνεται αισθητή στο γλείψιμο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ταχυδρομείου. Στα γραμματόσημα απεικονίζεται η σοκολάτα σε διάφορα σχήματα και μεγέθη: σε κόκκους, σε κομματάκια και σε μορφή κακάο μάζας.

Q-BAKE : Πρόσφατες Εξελίξεις στην Αρτοποιητική Τεχνολογία


Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων στο πλαίσιο υλοποίησης του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος «Προσόντα για την Ευρωπαϊκή Αρτοβιομηχανία», με το ακρωνύμιο “Q-Bake”, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Το Πρόγραμμα Q-BAKE, Σχετικές Δράσεις του ΕΦΕΤ και Πρόσφατες Εξελίξεις στην Αρτοποιητική Τεχνολογία», η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, από ώρα 10.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Κέντρου METROPOLITAN EXPO, Σπάτα Αττικής (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Σπάτα Αττικής). 

Αχλάδια με ανθρώπινη μορφή

Ο Κινέζος αγρότης Gao Xianzhang 
καλλιεργεί αχλάδια τα οποία μεγαλώνοντας
 παίρνουν τη μορφή ενός νεαρού ανθρώπου.
Χρειάστηκε περισσότερα από 6 χρόνια για να τελειοποιήσει την ιδέα του, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη του κάθε φρούτου για συγκεκριμένο διάστημα μέσα σε ένα καλούπι, που του δίνει σχήμα.

Ο Xianzhang ετοιμάζεται να εξάγει το προϊόν του στην Ευρώπη. Τα σχόλια των συγχωριανών του είναι πολύ θετικά, καθώς θεωρούν ότι φέρνουν τύχη. Αν και τα αχλάδια θα κοστίζουν 5 ευρώ το ένα, αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα.

Πηγή : newsbomb.gr

Κροστίνι με σολομό μαρινάτο

ΥΛΙΚΑ :
2 φιλέτα σολομού - 1 κρεμμυδάκι - 5 κλωναράκια άνηθο - το χυμό και το ξύσμα από 1/2 λεμόνι - 2 κ.σ. ψιλοκομμένο πράσο - από 1 κ.σ. ψιλοκομμένο καρότομάραθοσέλερι - 8 κόκκους πιπέρι - 1 κ.γ. κόκκους μουστάρδα - 5 κόκκους μπαχάρι - 1 κ.σ. αλάτι - 2 κ.σ. ζάχαρη - 4 φέτες άσπρο ψωμί - 1-2 κ.σ. βούτυρο - 150 γρ κρέμα γάλακτος - 2 κ.γ. τριμμένο αγριοράπανο 

Κροστίνι με φιλέτα αντζούγιας


Το κροστίνι, συνήθως, σε αντίθεση με τη μπρουσκέτα έχει μαγειρεμένο μεζέ από πανέ, συνήθως είναι πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου, ή από φασόλια ακόμα και από τυριά και αλλαντικά που μπαίνουν στον φούρνο και λιώνουν. Συνοδεύει καλύτερα γεύματα κρεατικών και η γεύση του θα σας εντυπωσιάσει.

Υλικά 3-4 φιλέτα αντζούγιες - 1 συσκευασία συκωτάκια πουλιών (250 γρ.) – 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο - 1 φλ. κόκκινο κρασί - Λίγο δενδρολίβανο - 2 κ.σ. κάππαρη - 1 κ.σ. βούτυρο

Φορμόλη στα ψάρια αφήνει ασυγκίνητο τον ΕΦΕΤ



«Ασυγκίνητος» παραμένει επί δυόμισι χρόνια ο ΕΦΕΤ, παρά τη νέα δίωξη που έχει ασκηθεί σε βαθμό κακουργήματος σε εταιρεία που διατηρεί ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες στον Πόρο, για παράβαση του άρθρου 279, δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων, ήτοι χρήση δεκάδων τόνων της τοξικής και ύποπτης για καρκινογένεση φορμόλης.
Το ζήτημα, που έχει ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή, «σέρνεται» τόσο καιρό διότι ο ΕΦΕΤ έχει επικαλεστεί αναρμοδιότητα για ελέγχους στην «πρωτογενή παραγωγή». Αν και το θέμα προέκυψε από διαφορετικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, δεν «ίδρωσε το αυτί» της παλαιότερης διοίκησης (έχει μηνυθεί) να προχωρήσει σε «δευτερογενή έλεγχο» στα συσκευασμένα προϊόντα-τρόφιμα που έρχονται στο τραπέζι μας και εξάγονται σε άλλες χώρες.


Δημιούργησαν κοτόπουλα που δεν μεταδίδουν τη γρίπη των πτηνών


Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακάλυψαν τρόπο να τροποποιούν γενετικά τα κοτόπουλα, ώστε να μην μεταδίδουν τη γρίπη των πτηνών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Η γρίπη των πτηνών, που προκαλείται από τον ιό Η5Ν1, συνήθως προσβάλλει τα πουλερικά, αλλά μπορεί να περάσει στους ανθρώπους εάν έρθουν σε στενή επαφή με άρρωστα πτηνά, προκαλώντας επικίνδυνα αναπνευστικά προβλήματα και άλλες επιπλοκές. Τα πρώτα κρούσματα της νόσου σε ανθρώπους καταγράφηκαν το 1997 στο Χονγκ Κονγκ. Μια ευρύτερη έξαρση σε παγκόσμιο επίπεδο συνέβη το 2004 και έκτοτε καταγράφονται σποραδικά κρούσματα σε πολλές χώρες.

"Μάστιγα" τα αναψυκτικά


Τρεις κορυφαίοι οργανισμοί Υγείας της Αυστραλίας απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να ανακοπεί η κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών που συντελούν στο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Πρόκειται για το Αντικαρκινικό Συμβούλιο, για το Συμβούλιο Διαβητικών Αυστραλίας και το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιοπαθειών.

Οι οργανισμοί ζητούν έρευνα αναφορικά με τα αναψυκτικά της κατηγορίας αυτής, καθώς επίσης και περιορισμούς σε διαφημιστικές καμπάνιες που προωθούν την κατανάλωσή τους.

Νέα σύσκεψη για τις αγροτικές κινητοποιήσεις


Σύσκεψη για το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη και του αναπληρωτή υπουργού, Μάξιμου Χαρακόπουλου Την ίδια ώρα ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ σε νέα αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησαν την Πέμπτη το μεσημέρι οι Θεσσαλοί αγρότες, επιχειρώντας ανεπιτυχώς να φθάσουν πεζή στο οδόστρωμα της ΠΑΘΕ.

Fruit Logistica 2013


Η παγκοσμίως καταξιωμένη έκθεση για την προώθηση φρούτων και λαχανικών για επαγγελματίες, Fruit Logistica ανανεώνει το ραντεβού της για τις 6 με 8 Φεβρουαρίου 2013 στο Βερολίνο.

Η τελευταία διοργάνωση σημείωσε νέο ρεκόρ συμμετοχής με περισσότερους από 56.000 επισκέπτες από 139 χώρες να βρίσκονται εκεί για να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου των οπωροκηπευτικών. Ρεκόρ συμμετοχής σημειώθηκε και στον αριθμό των εκθετών, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της έκθεσης συμμετείχαν 2.537 εκθέτες από 84 χώρες σε 112.000τ.μ.

Ο Ελληνικός Αμπελώνας στην Αθήνα


Ένα ποτηράκι κρασί» θα προσφέρουν για 7η φορά τα Διονύσια, που διοργανώνονται από 8 έως 10 Φεβρουαρίου 2013, στο γνωστό χώρο όπου έχουν καταξιωθεί, το Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών.

Τα Διονύσια  αποτελούν την πιο δημοφιλή και καταξιωμένη έκθεση κρασιού της Ελλάδας προσφέροντας γευστική δοκιμή και προβολή οίνων. Μαζί με τη σωστή οργάνωση και βέβαια την ελκυστικότητα των ελληνικών και όχι μόνο κρασιών,   παράγοντες, όπως η εξαιρετική αισθητική, η μεγάλη φωτεινότητα, και η εύκολη πρόσβαση στο Ζάππειο, συμβάλλουν στην προσέλκυση περισσότερων των 10.000 καταναλωτών, που έχουν αποδείξει πως δεν πτοούνται από την κρίση.

Zootecnia : Το ετήσιο ραντεβού της κτηνοτροφίας


Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη συνάντηση του κτηνοτροφικού κλάδου η 8η Διεθνής Έκθεση για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία Zootechnia θα ανοίξει τις πύλες τις από 7 έως 10 Φεβρουαρίου 2013 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ανταποκρινόμενη στις αυξημένες ανάγκες για αλλαγές και ανατροπές για την αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της σε όλο το φάσμα της παραγωγής και μεταποίησης η Zootechnia στοχεύει :

Ελληνικά αγαθά στις Διεθνής αγορές


Εκδήλωση παρουσίασης 10 μεγάλων Ελληνικών Συνεταιρισμών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στις 19.00μ.μ. στο ξενοδοχείο Stanley της Αθήνας. Το θέμα της εκδήλωσης θα είναι: «Ελληνική γαστρονομία και προώθηση Ελληνικών Προϊόντων στις Διεθνείς αγορές».

Oι Συνεταιρισμοί που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής : Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, Αγρ.Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ΕΑΣ Ζακύνθου, ΕΑΣ Καβάλας, Α.Σ.Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ΕΑΣ Νάξου, Κουρέλλας Α.Ε.Γαλακτομικά, Vaeni Νάουσα, ACN Naoussa.

Η Σόγια και η καλλιέργεια της στην χώρα μας


«Η καλλιέργεια της σόγιας στην χώρα μας μέσω συμβολαιακής γεωργίας και τα οφέλη των αγροτών» είναι ο τίτλος της ημερίδας που πραγματοποιείται στις 9 Φεβρουαρίου 2013 στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Στο επίκεντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος βρίσκονται τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας οι εναλλακτικές καλλιέργειες. Μία εξ αυτών είναι η καλλιέργεια της σόγιας, στην οποία είναι αφιερωμένη η ημερίδα που πραγματοποιείται στις 9 Φεβρουαρίου 2013 στον Αλμυρό Μαγνησίας. Η ημερίδα πραγματοποιείται στις 11:00 π.μ., στο Δημαρχείο της πόλης στην αίθουσα συνεδριάσεων. 

Όσπρια : Η πλούσια κληρονομιά μας


«Ελληνικά όσπρια : αναδεικνύοντας την πλούσια κληρονομιά μας» είναι το θέμα της 2ης Επιστημονικής Συνάντησης για τις Τοπικές Ποικιλίες που πραγματοποιείται την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στόχος των συζητήσεων αποτελεί η αναζήτηση και ανάλυση των πτυχών που μπορούν να συμβάλουν στην ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών οσπρίων της Ελλάδας. Τα όσπρια στα οποία θα εστιάσει η συζήτηση δεν είναι μονάχα τα γνωστά και περισσότερο διαδεδομένα  όπως η φάβα Σαντορίνης, η φακή Εγκλουβής Λευκάδας ή τα φασόλια Πρεσπών.