Το φαρμακείο της Φύσης. . .


Λεμόνι, μέλι, βότανα (π.χ λεβάντα, μέντα, τσάι κ.α), μαγειρική σόδα, αλάτι, ξίδι, κρεμμύδι, σκόρδο κ.α φαίνεται να επιστρατεύονται για να ανακουφίσουν από τον πόνο, να απαλύνουν τον βήχα, να ρίξουν τον πυρετό, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και όχι μόνο, καθώς έχουν πλήθος εφαρμογών. Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν αρκετά από τα “γιατροσόφια” της γιαγιάς μας.

Κρυολόγημα
Το φασκόμηλο περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά, όπως καμφορά, άλφα και βήτα καρυοφυλλένιο, ροσμαρινικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, διτερπένια και φλαβονοειδή, όπως είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης λουτεολίνη, σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, κ. Κ. Ξένο. Εχει αποδειχθεί ότι ασκεί ευεργετική δράση σε περιπτώσεις κρυολογήματος, λαρυγγίτιδας και φαρυγγίτιδας. Δεν συνιστάται η κατανάλωσή του κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό.

Οι γενετικές ιδιαιτερότητες του βακτηρίου E.coli


Ο τύπος του βακτηρίου E.coli, που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη Γερμανία, αποτελεί μια γενετική μίξη, ιδιαίτερα επικίνδυνη εξαιτίας της ικανότητά της να προσκολλάται στα τοιχώματα των εντέρων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Ομάδα με επικεφαλής τον Χέλγκε Καρς, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Μύνστερ, ανέλυσε το DNA 80 ασθενών με ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, από δείγματα που πήραν το διάστημα 23 Μαΐου ως 2 Ιουνίου.
 
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το βακτήριο Ο104:Η4 είναι σπάνιο και ιδιαίτερα τοξικό. Η τοξικότητά του προέρχεται από τον συνδυασμό δύο στελεχών : του Ehec (E.coli εντεροαιμορραγικό) και του Eaec (E.coli εντεροσυναθροιστικό), που προσκολλάται στα επιθηλιακά κύτταρα των εντέρων.
 

Επιστροφή στις ρίζες : η λύση για τη σύγχρονη γεωργία


Η γεωργία αποτελεί ένα βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Δεδομένου ότι η σύγχρονη αγροτική οικονομία έχει ευκαιρίες και προοπτικές, μπορούμε να απελευθερώσουμε τη δυναμική της γεωργίας, επιστρέφοντας στις ρίζες μας και από εκεί να ανέβουμε ψηλά, τονίστηκε στην εκδήλωση με θέμα «Οικονομική Ανάπτυξη & Γεωργία : επιστροφή στις ρίζες», που πραγματοποίησε η ομάδα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Τραπεζιτικών Θεμάτων του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS), την Πέμπτη 16 Ιουνίου, στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) – και υπό την ευγενική του χορηγία.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, η λύση δεν θα έρθει από τις Βρυξέλλες αλλά από εμάς! Όμως η έξοδος από την καταστροφή προϋποθέτει συστράτευση σε κοινούς στόχους, όταν όλοι τονίζουν ότι υπάρχει η αισιοδοξία και μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε.
Τα επιμέρους θέματα της εκδήλωσης αφορούν την παραγωγή και την επεξεργασία προϊόντων, την προώθηση και τις εξαγωγές, τη διασφάλιση ποιότητας, καθώς και τη βιώσιμη γεωργική ανάπτυξη.

Το μέλλον της αλιείας στο τραπέζι των 27 στο Λουξεμβούργο



"Στην αλιεία και στο μέλλον της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής θα επικεντρωθεί το Συμβούλιο  Υπουργών Γεωργίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο".




Αναλυτικά, η ημερήσια διάταξη έχει ως εξής :
Παρουσίαση ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με τη διαβούλευση για τις ευκαιρίες αλίευσης.
Αλίευση σκουμπριού από την Ισλανδία και τις Φερόες Νήσους
Σύσκεψη για το μέλλον της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής
Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την αλιεία μετά το 2013

*Είναι καιρός να παρθούν σοβαρές αποφάσεις από όλες τις χώρες και για ένα άλλο σημαντικό θέμα, όπως αυτό της παράνομης αλιείας!

Αμερικάνικη Διατροφή και "Εθισμός"


«Η πιθανότητα η τυπική αμερικανική διατροφή να οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και πρόσληψης θερμίδων, είναι μία νέα οπτική γωνία για την κατάσταση και μπορεί να εξηγήσει τους λόγους που οι περισσότεροι παχύσαρκοι δεν μπορούν εύκολα να χάσουν βάρος»

Τα λιπαρά πρόχειρα φαγητά (junk food) καταστρέφουν εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν το βάρος. Επιπλέον, δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο παχυσαρκίας, καθώς προκαλούν εθισμό για αυξημένη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, ανακάλυψαν ειδικοί ενδοκρινολόγοι.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ειδικοί τάισαν αρουραίους με τυπικά αμερικανικά γεύματα, πλούσια σε λιπαρά (τυριά, σως κ.λπ.) και με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (τηγανιτά) και βρήκαν ότι σε τρεις ημέρες τα ποντίκια κατανάλωναν διπλάσια ποσότητα θερμίδων.

Μπρόκολο εναντίον καρκινικών κυττάρων


Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον ανακάλυψαν πως μία ουσία που περιέχει το μπρόκολο επιτίθεται επιλεκτικά και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή. Η ουσία είναι η σουλφοραφάνη και υπάρχει σε όλα τα σταυρανθή λαχανικά (στην ίδια οικογένεια ανήκει και το κουνουπίδι).

Αν και η αντικαρκινική δράση της σουλφοραφάνης έχει τεκμηριωθεί και από άλλες μελέτες, η παρούσα είναι η πρώτη που αποδεικνύει πως η ουσία δρα ως αναστολέας της ιστονικής διακετυλάσης (HDAC) – ενός ενζύμου το οποίο ρυθμίζει την έκφραση γονιδίων που καταστέλλουν τους όγκους.

Η αναστολή της δράσης αυτού του ενζύμου αποκαθιστά την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έμιλι Χο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Υγείας & Ανθρώπινων Επιστημών του πανεπιστημίου.


Παρθένο Ελαιόλαδο : Ένα λειτουργικό τρόφιμο


Γράφει η Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, Τεχνολόγος Τροφίμων MSc, PhD, Ελληνικό ‘Ιδρυμα Υγείας – Για το http://www.mednutrition.gr

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο αποδεκτά ορισμό: «λειτουργικά τρόφιμα, είναι τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά τα οποία δίδουν σημαντικές φυσιολογικές αλλαγές στον καταναλωτή και η δράση τους είναι  ξεχωριστή και διακριτή από τον ρόλο τους ως θρεπτικά συστατικά (FDA 2004)».

Το 2004 για πρώτη φορά, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών (FDA) αδειοδότησε ποιοτικούς ισχυρισμούς υγείας (health claims) σχετικά με την κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFA) του ελαιόλαδου και το μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Είναι ευρέως γνωστή η προστατευτική δράση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, σε σύγκριση με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (SFA), όσων αφορά τα επίπεδα της χολεστερόλης.


Ελαιόλαδο vs Εγκεφαλικού


Μία διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο μπορεί να μας προστατεύσει σημαντικά μειώνοντας τις πιθανότητες για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.  Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», βασίσθηκε στους ιατρικούς φακέλους 7.625 εθελοντών, ηλικίας 65 ετών και άνω, τους οποίους παρακολούθησαν οι ειδικοί επί μία πενταετία. 
Όσοι από αυτούς έβαζαν λάδι στη σαλάτα, στο μαγείρεμα ή πάνω στο ψωμί, διέτρεχαν κατά 41% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την συστηματική κατανάλωση ελαιολάδου με προστασία και από άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη και η παχυσαρκία. 

*Αξίζει να δείτε ακόμα : ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ : το “Νέκταρ” των Θεών

Έξυπνοι τρόποι για να φάει το παιδί σας τα λαχανικά του...


Συχνά οι γονείς παρατηρούν ότι παιδιά τους δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την “θωράκιση” του οργανισμού μας. Ειδικά όμως στην παιδική ηλικία κατά την οποία ξεκινούν να διαμορφώνονται οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού, η ένταξη των λαχανικών στο καθημερινό διαιτολόγιό τους έχει ιδιαίτερη σημασία. Αν όμως το παιδί σας συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά, θα πρέπει να βρείτε μερικά «κόλπα» για να του αλλάξετε γνώμη, βοηθώντας το με τον τρόπο αυτό να προσλάβει κάποιες από τις 5 απαραίτητες μερίδες φρούτων και λαχανικών της ημέρας.
  1. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα στο τραπέζι σαλάτα με λαχανικά εποχής, ενώ καλό είναι να προσθέτετε λίγα λαχανικά στην άκρη του πιάτου του παιδιού ακόμα και αν δεν τα τρώει.
  2. Δεν αρκεί να παρακινείτε τα παιδιά σας να καταναλώσουν λαχανικά. Θα πρέπει να τα τρώτε και εσείς, καθώς τα παιδιά διαμορφώνουν την συμπεριφορά τους μιμούμενα τις δικές σας κινήσεις.

Ποιές Ελληνικές εταιρείες τροφίμων ανταγωνίζονται τις πολυεθνικές

Ανοδικά κόντρα στην κρίση και στον σκληρό ανταγωνισμό των πολυεθνικών,κινούνται ορισμένες απο τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες τροφίμων. Η υψηλή ποιότητα των προιόντων τους και η σχέση εμπιστοσύνης που έχουν "χτίσει" όλα τα προηγούμενα χρόνια με το αγοραστικό κοινό είναι τα "κλειδιά", μέσα από τα οποία καταφέρνουν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και να εμφανίσουν σημαντικά κέρδη. 
Την ίδια ώρα ευνοούνται και από τη στροφή των καταναλωτών στα ελληνικά προϊόντα, η οποία το τελευταίο διάστημα -ελέω ύφεσης- παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Την τάση αυτή, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν ολοένα και περισσότερες εταιρείες, οι οποίες προχωρούν σε μπαράζ διαφημίσεων υπερτονίζοντας τη χώρα παραγωγής και προέλευσης των προιόντων τους.

Ιστορίες επιτυχίας παρά την οικονομική ύφεση...

Σήμερα και παρόλη την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα που βιώνουν πολλές επιχειρήσεις τροφίμων (και άλλων κλάδων), υπάρχουν λαμπερές εξαιρέσεις που δείχνουν τον δρόμο πρός την επιτυχία! Ένας δρόμος που μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι, αλλά όταν "χτίζεις" κάτι σταδιακά και αναπτύσσεσαι με σταθερά βήματα έχεις και μεγαλύτερες πιθανότητες να αντέξεις στις πιέσεις και να παρουσιάσεις ακόμα και κέρδη!

Ζημιογόνες τέσσερις στις δέκα βιομηχανίες τροφίμων το 2010


Ζημιογόνες ήταν κατά το 2010 τέσσερις στις δέκα ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων. Οι ζημιές μάλιστα αυτών ήταν μεγαλύτερες από τα κέρδη των κερδοφόρων, μ' αποτέλεσμα ο κλάδος να παρουσιάζει αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα, για πρώτη φορά εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των ισολογισμών 463 επιχειρήσεων με πωλήσεις άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ και συνολικές πωλήσεις 9,8 δισ. ευρώ, οι οποίες γνωστοποίησαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, ως τις 20 Ιουνίου 2011. Εξαιρουμένων δέκα νέων επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες λειτούργησαν με νέα εταιρική μορφή, το 2010 κατόπιν απόσχισης των βιομηχανικών κλάδων άλλων εταιρειών ή προήλθαν από συγχωνεύσεις και παρουσιάζουν πολύ υψηλές ζημιές λόγω έκτακτων επιβαρύνσεων και δαπανών αναδιάρθρωσης, 453 παλαιές επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους με πωλήσεις άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ κατέγραψαν συνολική καθαρή ζημιά 68,6 εκατ. ευρώ το 2010 έναντι καθαρών κερδών 111,1 εκατ. ευρώ το 2009.


Με διαφορετική οπτική γωνία. . .

Διατροφικό σκάνδαλο ή άλλη μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης....? Τί μπορεί να κρύβεται πίσω από όλα αυτά? Άς δούμε το βίντεο....


τροφή για σκέψη!!!!

Το “θρίλερ” συνεχίζεται...


Μόλυνση παιδιών από το βακρήριο E.coli (πιθανότατα από γερμανικό κρέας) στη Γαλλία. Η κατάσταση της υγείας ενός από τα 8 παιδιά που νοσηλεύονται με τροφική δηλητηρίαση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Στην Ιταλία κατασχέθηκαν 5 τόνοι κρέατος της γαλλικής εταιρείας SEB.

Η κατάσταση της υγείας ενός από τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από ένα στέλεχος του βακτηριδίου E.coli και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της βόρειας Γαλλίας έχει χειροτερέψει, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ξαβιέ Μπερτράν.
Συνολικά 8 παιδιά έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο αφού κατανάλωσαν κατεψυγμένα βοδινά μπιφτέκια τα οποία είχαν αγοραστεί από καταστήματα της γερμανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl.

Οι υγιεινομικοί υπεύθυνοι πάντως δεν συνδέουν αυτό το στέλεχος με τον τύπο του βακτηρίου E.coli που έχει προκαλέσει το θάνατο 39 ανθρώπων στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία, και ο οποίος φαίνεται να προέρχεται από φύτρες φασολιού.

Το Αλάτι στην Διατροφή μας : Πολύτιμος Σύμμαχος ή Εχθρός ?


Όχι άδικα χαρακτηρίστηκε ώς ο “Βασσιλιάς” των καρυκευμάτων, καθώς ήταν γνωστό ανά τους αιώνες και διατηρεί μέχρι και σήμερα την πρωτοκαθεδρία του στο τραπέζι μας. Αν και δεν μπορεί να το φάει κανείς σκέτο -παρά μόνο όταν προστίθεται στο φαγητό για να του δώσει γεύση αλλά και για να επεκτείνει την διάρκεια ζωής ενός τροφίμου- δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Αν όμως το καταναλώνουμε σε υπερβολική ποσότητα, η υγεία μας τείθεται σε κίνδυνο. Ο λόγος για το αλάτι ή αλλιώς επιστημονικά χλωριούχο νάτριο (NaCl).

Στο παρελθόν ήταν τόσο πολύτιμο που το χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα. Για χάρη του γίνονταν ακόμα και πόλεμοι! Ενώ ίσως ήταν και το πρώτο "ναρκωτικό" της ανθρωπότητας.  (*Σύμφωνα με τον ιστορικό Ρόμπερτ Μούλτχαουφ, πρόκειται για αρχέγονο "ναρκωτικό" ουσία που προκαλεί εξάρτηση). Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η πληρωμή των στρατιωτών γινόταν με μερίδες αλατιού. Οι Έλληνες θεωρούσαν το αλάτι σύμβολο φιλίας και αλληλεγγύης και επισφράγιζαν με αυτό τις συμφωνίες τους, ενώ σε μερικές χώρες της Ασίας οι κάτοικοι έκαναν τις αγορές και τις πωλήσεις με κομμάτια αλατιού. Τέλος, διάφοροι λαοί χρησιμοποιούσαν το αλάτι ως δώρο στις θυσίες και στις προσφορές τους προς τους θεούς, σκορπίζοντάς το στους αγρούς.

Τροφές για εύκολο & γρήγορο Μαύρισμα!

Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην υγεία σας. Αυτό φυσικά το ξέρετε. Εκείνο όμως που δεν γνωρίζετε, είναι πως οι μικρές δόσεις έκθεσης στον ήλιο μπορούν να 'ευεργετηθούν' από την διατροφή σας και να αποκτήσετε γρηγορότερα το μαύρισμα που επιθυμείτε. Η συστηματική κατανάλωση συγκεκριμένων  τροφών μας επιτρέπει να έχουμε επιδερμίδα καλά ενυδατωμένη και καλά προετοιμασμένη για υγιεινό και όμορφο μαύρισμα.


Μικρά Tips :
Πίνετε άφθονο νερό (ή φάτε καρπούζι). Το σώμα μας αποτελείται από περίπου 70% νερό. Είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και την αναζωογόνηση του δέρματος ενώ λειτουργεί και ως θερμορυθμιστής, διατηρώντας σωστή την θερμοκρασία του σώματος.
Επιπλέον, όταν είστε στον ήλιο, ιδρώνετε και το σώμα σας χάνει σταδιακά νερό με αποτέλεσμα το δέρμα σας να αφυδατώνεται και να γίνεται πιο εύθραυστο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού για να διατηρήσετε όλα τα παραπάνω σε ισορροπία. 

Mύθος ή Πραγματικότητα?


Μύθος : “Τρώγοντας καρότα μαυρίζουμε περισσότερο”

Αν κάτι τέτοιο ίσχυε τότε όλοι οι άνθρωποι, θα μπορούσαν να μαυρίσουν εύκολα και γρήγορα κάνοντας ηλιοθεραπεία και καταναλώνοντας καθημερινά καρότα!Φυσικά αυτό από μόνο του είναι αδύνατο.
Αυτό που ισχύει είναι ότι το καρότο περιέχει μία ουσία, το β-καροτένιο, το οποίο συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής μελανίνης και συνεπώς, αν τρώμε τακτικά καρότα ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά ποσοστά σε β-καροτένιο, θεωρητικά μπορούμε να μαυρίσουμε πιο εύκολα, με την προϋπόθεση πως διαθέτουμε σταράτη επιδερμίδα.
Αν έχουμε λευκή επιδερμίδα που στερείται επαρκούς αριθμού μελανοκυττάρων, όσα καρότα και να φάμε, το πιθανότερο είναι πως θα καούμε κάνοντας ηλιοθεραπεία! Υπάρχουν ωστόσο τροφές που όντως μπορούν να βοηθήσουν στο μαύρισμα όπως θα δούμε και σε επόμενο άρθρο μας....

Παγωτό & Διατροφική αξία


Μπορει το παγωτο να αποτελει μια θρεπτικη τροφη κι οχι μια ενοχη απολαυση...? Ελατε να απενοχοποιησουμε μαζι την αγαπημενη αυτη καλοκαιρινη λιχουδια.....

Το παγωτό αποτελείται κυρίως από γάλα, το οποίο, ανάλογα με τον παρασκευαστή, μπορεί να είναι φρέσκο ή σε μορφή σκόνης, ημίπαχο ή πλήρες. Εκτός από γάλα, μπορεί να περιέχει αυγά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, κακάο, ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες, αποξηραμένα φρούτα ή χυμούς φρούτων, σιρόπι, ξηρούς καρπούς, καραμέλα, κομμάτια σοκολάτας κ.ά
Η διατροφική αξία του παγωτού είναι υψηλή, αφού παρέχει στον οργανισμό θρεπτικά και πολύτιμα συστατικά, όπως είναι το ασβέστιο, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και το μαγνήσιο. Ειδικά η ποσότητα του ασβεστίου που περιέχει δεν είναι καθόλου αμελητέα, αφού φτάνει τα 120 mg ανά 100 γραμ. παγωτού, όταν η αντίστοιχη ποσότητα στο πλήρες γάλα είναι 140 mg.

Το παγωτό περιέχει πρωτεΐνες (που προέρχονται κυρίως από το γάλα), υδατάνθρακες (που προέρχονται από τις γλυκαντικές ύλες που προστίθενται σε αυτό και από τη λακτόζη του γάλακτος), συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) που έχει προστατευτική δράση για χρόνιες παθήσεις και λίπη (που προέρχονται κυρίως από το γάλα). Το λίπος του παγωτού είναι φορέας των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E και Κ. Στο γάλα, επίσης, περιέχονται βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β12, Β6). Το κακάο και οι ξηροί καρποί, που προστίθενται συνήθως στο παγωτό, περιέχουν πολυφαινολικές ενώσεις, οι οποίες είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική δράση τους.

Ελιξήριο μακροζωίας τα μήλα!


Ένα μήλο την ημέρα όντως κάνει τον γιατρό πέρα – αρκεί να μην το ξεφλουδίσετε. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που έδειξε πως το μήλο παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, χάρη σε μια ουσία που υπάρχει στην φλούδα του.

Η ουσία λέγεται ουρσολικό οξύ και διαπιστώθηκε πως διατηρεί υγιή την μυϊκή μάζα, αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους, διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τη χοληστερόλη και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τη σχετική μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Άνταμς, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Άιοβα, οι οποίοι αναζητούσαν έναν τρόπο αποτροπής της μυϊκής εκφύλισης που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ : Ρύπανση του Πηνειού από τα τυροκομεία


Μεγαλες ποσοτητες τυρογαλου εριξαν ασυνειδητοι σε καναλια και ρεματα στο Δομενικο Ελασσονας προκαλωντας οικολογικη καταστροφη!


Τα ρέματα που έχουν ρυπανθεί βρίσκονται σε απόσταση μόλις 1 χιλιομέτρου από τα πρώτα σπίτια του χωριού και οι κάτοικοι δεν μπορούν πλέον να ανοίξουν τα παράθυρα, λόγω της αφόρητης δυσοσμίας. Επιπλέον από τα κανάλια αυτά ποτίζονται καλλιέργειες και πίνουν νερό τα ζώα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τροφική αλυσίδα.

"Έχουμε ενημερώσει όλους τους ιδιοκτήτες τυροκομείων πως θα είμαστε πολύ αυστηροί στους παραβάτες και ήδη έχουμε εστιάσει την προσοχή μας σε 1-2 που θεωρούμε "ύποπτους" για την απόθεση τυρόγαλου στα κανάλια, είπε στο Έθνος ο αντιδήμαρχος Ποταμιάς του δήμου Ελασσόνας, Γιάννης Τσούτσος.

Αγγουράκια από το Διάστημα...!


Στο Διάστημα αναμένεται να καλλιεργήσει αγγουράκια ο Ιάπωνας αστροναύτης, Σατόσι Φουρουκάουα, ο οποίος αναχωρήσε την προηγούμενη βδομάδα από το Μπαϊκονούρ του Καζακστάν με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου και θα παραμείνει για έξι μήνες.

Στον κατάλογο των αποστολών του έχει συμπεριλάβει την καλλιέργεια αγγουριών, στο πλαίσιο πειράματος με στόχο να διαπιστωθεί εάν οι αστροναύτες μπορούν να παράγουν οι ίδιοι κάποια από τα τρόφιμά τους.
Η NASA εκφράζει την ελπίδα ότι το πείραμα θα μπορέσει να βοηθήσει τους ερευνητές να ελέγξουν τη διεύθυνση που θα ακολουθούν οι ρίζες καθώς αναπτύσσονται, κάτι που εάν επιτευχθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε "σημαντική πρόοδο την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και στη Γη".

Είναι ΠΟΠ και το γιορτάζει...ο λόγος για το το αρνάκι Ελασσόνας !


Μία τιμητική γιορτή για  το πρώτο νωπό κρεατοσκεύασμα  που έγινε ΠΟΠ, το αρνάκι Ελασσόνας, πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου στο ΤΕΙ Λάρισας προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο των Λαρισαίων αλλά και όλων των φορέων της  περιοχής. Η πιστοποίηση ήταν αποτέλεσμα σκληρής εργασίας επιστημονικής ομάδας επιστημόνων και ερευνητών του ΤΕΙ με επικεφαλής τον καθηγητή του Ιδρύματος Παναγιώτη Γούλα.

Την έγκριση πιστοποίησης ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) έλαβε το κρέας αρνιών γάλακτος περιοχής Ελασσόνας. Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε προ ημερών στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (official journal C307, 12.11.2010).

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, όπως επισημαίνει με δήλωσή του στην εφημερίδα Ελευθερία  ο επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής για τη διεκδίκηση του ΠΟΠ στην ΕΕ, καθηγητής στο ΤΕΙ Λάρισας, Δρ. Παναγιώτης Γούλας.

Σορμπέ Φράουλας με κόκκινο κρασί


Υλικά : 200ml καλό κόκκινο κρασί – 80gr ζάχαρη – 25gr ζλυκόζη – 200gr φράουλες. Για το ντεκόρ θα χρειαστείτε μερικά φύλλα μέντας κ μερικές φράουλες.

Εκτέλεση : Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το κρασί κι όταν ζεσταθεί καλά, προσθέτω τη ζάχαρη και τη γλυκόζη κι ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί ένα λείο σιρόπι. Χαμηλώνω τη φωτιά. Πλένω και καθαρίζω καλά τις φράουλες. Με τη βοήθεια του μπλέντερ τις πολτοποιώ και τις προσθέτω στην κατσαρόλα. Ανακατεύω καλά, μέχρι το μείγμα μου να γίνει ενιαίο. 
Περνάω το μείγμα σε ένα μεταλλικό σκεύος, το σκεπάζω με μια μεμβράνη και το αφήνω στην κατάψυξη. Κάθε μία ώρα και για τρεις φορές βγάζω το μείγμα από την κατάψυξη και το χτυπάω ζωηρά στο μίξερ, όπως ακριβώς φτιάχνω χειροποίητο παγωτό. Το ξαναβάζω στην κατάψυξη και μετά από μία ώρα, επαναλαμβάνω τη διαδικασία. Επαναλαμβάνω μια τελευταία φορά και μετά το χτύπημα, δε βάζω το σορμπέ μου που έχει γίνει στην κατάψυξη, παρά το σερβίρω σε ποτήρια που έχω παγώσει καλά!

Καλή σας όρεξη!  http://www.pastrychef.gr

Δροσιστικά κ απολαυστικά Smoothies!

Ετοίμασέ τα στο άψε-σβήσε και συνόδευσε μ' αυτά όλες τις ώρες της ημέρας σου. Έχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες ενός χυμού, σε συνδυασμό με τις ευεργετικές ιδιότητες (θρεπτικά συστατικά π.χ βιταμίνες κ.α) των γαλακτοκομικών και των άλλων συστατικών που χρησιμοποιούνται, ενώ είναι και μία ευχάριστη ανάσα δροσιάς!
Smoothie με φράουλες και μπανάνα :

Υλικά : 1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι 2% - 1 φλιτζάνι γάλα χαμηλό σε λιπαρά - 1 μπανάνα - 2 φλιτζάνια φράουλες
Εκτέλεση : Κόβουμε τη μπανάνα σε ροδέλες και τη βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τις φράουλες, το γιαούρτι και το γάλα. Τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν ένα βελούδινο μείγμα. Μοιράζουμε σε δύο ψηλά ποτήρια και σερβίρουμε με καλαμάκια. 

Διατροφή & Γονιμότητα


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αύξηση ποσοστών υπογονιμότητας σε όλο τον κόσμο. Στρες, κακές διατροφικές συνήθειες, αύξηση ποσοστών παχυσαρκίας, μειωμένη φυσική δραστηριότητα στοιχειοθετούν το πλαίσιο των αιτίων που ολοένα και περισσότερα ζευγάρια σήμερα καταφεύγουν σε εναλλακτικές μεθόδους σύλληψης.

Παχυσαρκία και πως μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα :
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως οι παχύσαρκοι (άνδρες και γυναίκες με ΔΜΣ>30) εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά τεκνοποίησης από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ 20-25), ενώ συνήθως περιορίζονται στο ένα παιδί, σε αντίθεση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος που εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά πολυτεκνίας.

Τα υψηλά ποσοστά λίπους στο σώμα των παχύσαρκων ανδρών σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και μειωμένα ανδρογόνων, αλλάζοντας κυρίως την ποιότητα του σπέρματος. Ακόμη, η υπερθέρμανση των όρχεων που προκαλεί η συσσώρευση λίπους σε εκείνη την περιοχή σχετίζεται με ελαττωματική σπερματογένεση.

ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ


Αυτό το καλοκαίρι, όλες σχεδόν οι εταιρείες παγωτών αποφάσισαν να "πιάσουν στον ύπνο" τους καταναλωτές. Οι ανυποψίαστοι καταναλωτές λοιπόν (και φέτος) προτιμούν τα δροσιστικά παγωτά των διαφόρων εταιρειών ώς επιλογή για την αντιμετώπιση της ζέστης και την αναζήτηση δροσιάς. Η απάτη όμως κρύβεται καλά, έντεχνα και αποτελεσματικά! Αν κοιτάξουμε στη σύσταση (στο σημείο που αναφέρονται τα συστατικά) θα δούμε πως το παγωμένο προϊόν που κρατάμε στα χέρια μας τιτλοφορείται ώς "παγωμένο γλύκισμα".

Οι καταναλωτές δεν δίνουν προσοχή διότι πολύ απλά δεν ξέρουν τη διαφορά που αξίζει να τη δούμε αναλυτικότερα: Η διαφορά είναι τεράστια! Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο ή σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να προέρχονται από το γάλα.  Απαγορεύεται λοιπόν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών η οποιαδήποτε προσθήκη λιπαρών που δεν έχουν σχέση με το γάλα. Δηλαδή με απλά λόγια επιτρέπονται ζωικά και όχι φυτικά λιπαρά! 
Στα παγωμένα γλυκίσματα τώρα, υπάρχει ελευθερία προσθήκης φυτικών λιπαρών όπως ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, αραπέλαιο και όποια άλλη μαργαρίνη φαντάζεστε (και τους συμφέρει). Το ηλιέλαιο αποφεύγεται γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ομοιογένεια του τελικού προϊόντος, άρα μην ανησυχείτε για μολυσμένο με ορυκτέλαια ηλιέλαιο.

Ο Ένοχος παραμένει άγνωστος!


Την ώρα που η Γερμανία προσπαθεί ακόμα να βρει την προέλευση της επιδημίας που αναστάτωσε όλη την Ευρώπη, η Ολλανδία αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές για ένα διαφορετικό, επίσης παθογόνο στέλεχος της Escherichia coli, το οποίο βρέθηκε στη Γερμανία σε φύτρα παντζαριού από μια ολλανδική φάρμα.
Οι πωλήσεις του μολυσμένου λαχανικού σταμάτησαν τόσο στην Ολλανδία όσο και στην υπόλοιπη ΕΕ. Παραμένει ασαφές αν το νέο στέλεχος σχετίζεται με την επιδημία από την οποία έχουν νοσήσει σχεδόν 3.000 άτομα και έχουν πεθάνει 27 άνθρωποι.
Η ολλανδική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτη ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε αργά την Τετάρτη από την ΕΕ, το νέο παθογόνο στέλεχος βρέθηκε σε ολλανδικά φύτρα στη γερμανική αγορά.
Θετικά βρέθηκαν αργότερα τα δείγματα των φύτρων που εξετάστηκαν στην Ολλανδία. Στο μεταξύ, ο απολογισμός της επιδημίας συνεχίζει να αυξάνεται, αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι βρίσκεται πλέον σε ύφεση.


ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ : Πόσο Ασφαλή είναι η χρήση τους ?

Επιμέλεια άρθρου Σωτήρης Αντωνίου-Τεχνολόγος Τροφίμων & Διατροφής (ΑΤΕΙ Αθηνών)

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζαμε ότι οι διατροφικές μας επιλογές επιδρούν στην υγεία μας είτε θετικά είτε αρνητικά, ανάλογα και με το τρόπο ζωής μας (”Είσαι ότι τρώς”). Νεότερες μελέτες έρχονται να επισημάνουν ότι εξίσου σημαντικός είναι κ ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει κάποιος να μαγειρέψει το φαγητό του. Πολλά έχουν ακουστεί τελευταία γύρω από τα μικροκύματα ώς τρόπο μαγειρέματος, πώς επιδρούν πάνω στο τρόφιμο και πόσο ασφαλή είναι. Πάμε λοιπόν να δούμε αυτό το ζήτημα που μας απασχολεί...

Πώς λειτουργούν :
Τα μικροκύματα αποτελούν μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και η συχνότητά τους εντοπίζεται μεταξύ των υπέρυθρων κυμάτων και των κυμάτων ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του B' Παγκοσμίου Πολέμου συνειδητοποίησαν ότι τα μικροκύματα, που τότε χρησιμοποιούσαν στα συστήματα επικοινωνίας, είχαν και άλλες χρήσεις.
Από τότε, η αρχική τεχνολογία έχει μετασχηματιστεί στη σύγχρονη, περίπλοκη συσκευή της κουζίνας. Σε μια κοιλότητα φούρνου, ένα μαγνητρόνιο μετασχηματίζει την ηλεκτρική ενέργεια χαμηλής συχνότητας σε μικροκύματα υψηλής συχνότητας και στέλνει αυτήν τη συγκεντρωμένη ενέργεια σε έναν κυματοδηγό, που εισέρχεται στα τρόφιμα. 
Η ενέργεια κάνει τα μόρια νερού (το νερό λειτουργεί ώς δίπολο) στα τρόφιμα να δονούνται 2,5 δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο και υπάρχει θέρμανση λόγω της περιστροφής των μορίων νερού (τριβή).

Γάλα το αντίδοτο στη μυρωδία του σκόρδου. . .


Θέλετε να φάτε τζατζίκι αλλά το σκέφτεστε γιατί την επόμενη μέρα έχετε ένα σημαντικό ραντεβού και δεν θέλετε να μυρίζετε σκορδίλα? Ένα ποτήρι γάλα φαίνεται πως μπορεί να λύσει το πρόβλημά σας, καθώς μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως το γάλα καταπολεμά αποτελεσματικά την ενοχλητική μυρωδία του σκόρδου!

Σε πειράματα με ωμά και βρασμένα σκόρδα, επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάϊο διαπίστωσαν ότι 200 ml γάλα μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τις συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών που χαρίζουν στο σκόρδο την χαρακτηριστική γεύση αλλά και μυρωδιά του.
Ειδικά μία από τις ουσίες -η AMS- δεν διασπάται κατά την πέψη, με επακόλουθο να απεκκρίνεται από το σώμα μέσω της αναπνοής και της εφίδρωσης. Ακόμα και το βούρτσισμα των δοντιών δεν μπορεί να μας απαλλάξει από αυτήν, σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες. Ως φαίνεται όμως, το πολυπόθητο αντίδοτο βρίσκεται στο ψυγείο μας.