Το ψωμί είναι πλούσιο σε :
Γλουτένη (πρωτεΐνη), η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη και συντήρηση του μυϊκoύ συστήματος.
Άμυλο (υδατάνθρακας), το οποίο παρέχει ενέργεια στον οργανισμό για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις διάφορες δραστηριότητες.
Κυτταρίνη (υδατάνθρακες), η οποία είναι απαραίτητη για την καλή πέψη και καλή λειτουργία του εντέρου.
Φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη), οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καλή κατάσταση του νευρικού και πεπτικού συστήματος καθώς και για την καλή κατάσταση του δέρματος.
Άμυλο (υδατάνθρακας), το οποίο παρέχει ενέργεια στον οργανισμό για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις διάφορες δραστηριότητες.
Κυτταρίνη (υδατάνθρακες), η οποία είναι απαραίτητη για την καλή πέψη και καλή λειτουργία του εντέρου.
Φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη), οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καλή κατάσταση του νευρικού και πεπτικού συστήματος καθώς και για την καλή κατάσταση του δέρματος.
-
- Καθάριο ή άσπρο ψωμίΦτιαγμένο μόνο από καλά κοσκινισμένο σιτάριΣταρένιο ή ολικής αλέσεως ψωμίΠροέρχεται από την άλεση ολόκληρου του σιταριού(και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες).Το σταρένιο ψωμί που γίνεται με προζύμι είναι το παραδοσιακό ελληνικό ψωμίΜπομπόταΨωμί από καλαμπόκιΠολύσπορο ψωμίΓίνεται από το σύνολο των δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι και κεχρί) με την προσθήκη σπόρωνΨωμί σίκαληςΕίναι καλό για τους διαβητικούς, γιατί έχει μικρή ποσότητα αμύλου και περισσότερη πρωτεΐνη από το σταρένιοΓερμανικό ψωμίΓίνεται από μείγμα δημητριακών με κυρίαρχη τη σίκαλη
Ψωμί λευκό ή ολικής αλέσεως?Λευκό ψωμί- 1 φέτα λευκό ψωμί (30γραμμ.) παρέχει περίπου 70Kcal
- Περιέχει 2 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου από το ολικής αλέσεως ψωμί
- Έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (αντενδείκνυται για τους διαβητικούς)
Ψωμί ολικής αλέσεως- 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως (35γραμμ.) παρέχει περίπου 70Kcal
- Περιέχει 4 φορές μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών και περισσότερο σίδηρο
- Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το λευκό ψωμί και έτσι ενδείκνυται για τους διαβητικούς
Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι το ολικής αλέσεως ψωμί υπερτερεί σε πολλά από το λευκό.Από έρευνες που έχουν γίνει διαπιστώνουμε ότι μία διατροφή πλούσια σε ψωμί ολικής αλέσεως και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά προφυλάσσει σημαντικά από καρδιακά νοσήματα, ορισμένες μορφές καρκίνου, υπέρταση και διαβήτη.Πολυετής έρευνα που έγινε σε δείγμα 75.521 ατόμων από την Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία απέδειξε ότι τρώγοντας καθημερινά στο πρωινό μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 40%.
Πηγή: e-geoponoi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου