Η ΣΟΓΙΑ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων αλλά και τα επίπεδα της συνολικής και της κακής χοληστερίνης (LDL) μειώνει η κατανάλωση σόγιας, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές κατά την διάρκεια του 10ου Διεθνούς συνεδρίου παχυσαρκίας που διοργάνωσε η Ελληνική εταιρεία μελέτης της παχυσαρκίας του μεταβολισμού και των διαταραχών διατροφής και έλαβε χώρα στην Κέρκυρα στις 29-31 Οκτωβρίου. Οι ερευνητές υποστήριξαν πως η σόγια περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρετεΐνες και ισοφλαβόνες ουσίες δηλαδή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση!


Οι ουσίες αυτές τροποποιούν τη δράση δύο γονιδίων-μεταγραφικών παραγόντων (SREBP-1 & SREBP-2) στο ήπαρ και στο λιπώδη ιστό, μ' αποτέλεσμα να μειώνεται η συνθετική ικανότητα παραγωγής λιπαρών οξέων και τριγλυκεριδίων, ενώ παράλληλα αυξάνεται η καταστροφή (οξείδωση) των λιπών, κάτι που έχει θετική επίδραση στο αδυνάτισμα. Στα θετικά της κατανάλωσης σόγιας προστίθενται και η βελτίωση της ποιότητας ζωής και πιθανότατα η μείωση της συχνότητας εμφάνισης ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως για παράδειγμα οι εξάψεις κατά την διάρκεια της εμηνόπαυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου