Τα Eνεργειακά ροφήματα (ENRGY DRINKS) αυξάνουν τον κίνδυνο εξάρτησης από το αλκοόλ!!!!


Η συχνή κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εξαρτηθεί από το αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που αποδίδει τον κίνδυνο στην καφεΐνη, την οποία συνήθως περιέχουν αυτά τα ροφήματα, για να τονώσουν τον οργανισμό, ιδίως όσων αθλούνται έντονα.
Τα ενεργειακά ποτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους νέους και ειδικότερα τους φοιτητές, οι οποίοι συχνά τα συνδυάζουν με αλκοολούχα ποτά, προκειμένου να μένουν ξύπνιοι τα βράδια που διαβάζουν για εξετάσεις.
Οι ερευνητές, υπό την δρα Αμέλια Αρία της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Alcoholism: Clinical and Experimental Research» (Αλκοολισμός: Κλινική και Πειραματική Έρευνα), σύμφωνα με τη βρετανική Independent, μελέτησαν περισσότερους από 1.000 νέους, κυρίως φοιτητές, οι οποίοι κατανάλωναν τουλάχιστον ένα ενεργειακό ρόφημα την εβδομάδα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι νέοι αυτοί ήταν πιθανότερο να αρχίσουν να πίνουν αλκοόλ σε νεαρότερη ηλικία, να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ κάθε φορά που έπιναν και, τελικά, σταδιακά να αναπτύξουν εξάρτηση από το αλκοόλ.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι το περιεχόμενο των ενεργειακών ποτών δεν ελέγχεται (π.χ. για την ποσότητα της καφεΐνης) και επέστησαν την προσοχή στην ανάγκη εστίασης στις πιθανές αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία από αυτά τα ροφήματα, ιδίως στους νέους. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει τους κινδύνους από το ανακάτεμα ενεργειακών ποτών με αλκοολούχα ποτά. Η καφεΐνη «καμουφλάρει» την επίδραση του αλκοόλ, ώσπου ο οργανισμός να εθιστεί πιθανώς σε αυτό, επειδή ο χρήστης νιώθει λιγότερο μεθυσμένος από ό,τι θα ένιωθε αν δεν είχε πιει το ενεργειακό ποτό.
Μια άλλη συναφής έρευνα, από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, υπό τον Τζον Χίγκινς, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της γνωστής Κλινικής Mayo, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι κάνουν τζόκινγκ, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, όταν μετά την άσκηση προσπαθούν να «φρεσκάρουν» τον οργανισμό τους με κάποιο ενεργειακό ρόφημα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα ποτά περιέχουν αρκετή ζάχαρη και περισσότερη καφεΐνη από ένα μέσο φλιτζάνι καφέ και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή αφυδάτωση. Επίσης οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσοι ανακατεύουν τα ενεργειακά ροφήματα με αλκοόλ (π.χ. βότκα), εμφανίζουν αυξημένους καρδιακούς παλμούς, μεγαλύτερη πίεση αίματος και αυξημένο κίνδυνο για νοητικές διαταραχές. Η μελέτη ενισχύει τα συμπεράσματα προηγούμενων ερευνών ότι τα ενεργειακά ποτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή έμφραγμα και, σε μερικές ακραίες περιπτώσεις, να οδηγήσουν σε θάνατο.
Χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία και η Γαλλία έχουν, για παράδειγμα, απαγορεύσει το ποτό Red Bull, όταν μια μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι τα πειραματόζωα που είχαν πάρει τη σχετική ουσία (το αμινοξύ ταυρίνη) που περιέχεται στο ρόφημα, έδειξαν ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως άγχος και αυτοακρωτηριασμό. Οι Αμερικανοί ερευνητές επίσης επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι μερικές φορές οι ετικέτες των ενεργειακών ποτών δεν αναφέρουν όλα τα συστατικά τους.
Οι επιστήμονες συμβούλευσαν κυρίως όσους δεν είναι αθλητές, να μην πίνουν πάνω από ένα ενεργειακό ποτό τη μέρα, ποτέ να μην το αναμιγνύουν με αλκοόλ, καθώς επίσης να πίνουν πολύ νερό μετά την άσκηση και όχι κάποιο ενεργειακό ρόφημα. Οι άνθρωποι με υπέρταση δεν πρέπει να πίνουν τέτοια ποτά και όσοι έχουν προβλήματα με την καρδιά τους, πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους, όπως είπε ο Χίγκινς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου