Η σωστή χρήση του ψυγείου

Το ψυγείο είναι ίσως η περισσότερο χρησιμοποιούμενη οικιακή συσκευή ή για να το θέσουμε αλλιώς, η πόρτα του ανοίγει πιο συχνά κι από την εξώπορτα. Ακολουθούν ορισμένες απλές χρηστικές συμβουλές, αναφορικά με τον ιδανικό τρόπο αποθήκευσης και συντήρησης των τροφίμων.

Όπως ίσως έχετε διαπιστώσει, η θερμοκρασία δεν είναι ίδια σε όλα τα μέρη του ψυγείου- κάποια σημεία δηλαδή είναι ψυχρότερα. Ανάλογα λοιπόν με το τρόφιμο που θέλετε να αποθηκεύσετε, βάσει της ευπάθειας του δηλαδή, επιλέξτε το κατάλληλο σημείο.

Για παράδειγμα, συνίσταται η αποθήκευση των κρεάτων στις ειδικές για αυτό θήκες, καθώς εκεί η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή, ενώ σε περίπτωση που το κρέας χαλάσει, τα βακτηρίδια θα παραμείνουν απομονωμένα, χωρίς τον κίνδυνο να μολύνουν τις υπόλοιπες τροφές. Αντίστοιχα, καθώς η πόρτα του ψυγείο είναι προφανώς το λιγότερο ψυχρό μέρος της συσκευής, τοποθετήστε εκεί αναψυκτικά ή αυγά.

Η διαχείριση των φαγητών

Αρχικά, μην τοποθετείτε καυτά φαγητά στο ψυγείο, αλλά περιμένετε πρώτα να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Ειδάλλως, θα επηρεάσετε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της συσκευής.
Από την άλλη βέβαια, για λόγους συντήρησης, μην αφήσετε να περάσουν περισσότερες από μία ή δύο ώρες μετά το μαγείρεμα.

Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο. Εάν ετοιμάζετε κάποια συγκέντρωση ή πάρτι, περίπτωση κατά την οποία συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος τροφίμων εντός της συντήρησης και η πόρτα ανοιγοκλείνει διαρκώς, χαμηλώστε λίγο τη θερμοκρασία, ώστε να αντισταθμίσετε τις ψυκτικές απώλειες.

Καλύψτε καλά τα φαγητά, όσο το δυνατόν πιο αεροστεγώς. Ακόμη, αφήστε τα κρέατα στην αρχική τους ει δυνατόν συσκευασία, για να περιορίσετε την εξάπλωση των βακτηριδίων.

Η αποθήκευση ψωμιών, κέικ και μπισκότων στο ψυγείο δε βοηθά ιδιαίτερα στη διατήρηση της φρεσκάδας τους…

Ενημερώστε την οικογένεια σας πως είναι καλύτερο να αποφασίσουν το τι θέλουν να φάνε προτού ανοίξουν την πόρτα του ψυγείου, καθώς όπως έχουμε πει αρκετές φορές, η ανοιχτή πόρτα δυσχεραίνει τη ψύξη.
Ίσως αυτό το τελευταίο να ξυπνά σε ορισμένους παιδικές μνήμες από τη διαδικασία επιλογής παγωτού και τα σχόλια των γκρινιάρηδων περιπτεράδων…

Εάν πάλι γίνει διακοπή ρεύματος, η ψύξη στη συντήρηση μπορεί να διατηρηθεί για 8 ώρες, και στην κατάψυξη για 48- με την προϋπόθεση πως οι πόρτες θα παραμείνουν ερμητικά κλειστές. Βέβαια, ορισμένες συσκευές έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν, χωρίς ρεύμα, την ψυκτική τους αυτονομία για ακόμη περισσότερες ώρες.



Κατάψυξη των τροφίμων

Θυμίζουμε πως ενώ η κατάψυξη επιμηκύνει σαφώς τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, εν τούτοις δεν τους χαρίζει την αθανασία, καθώς η ποιότητα τους φθίνει με τον καιρό.
Από κει και πέρα:

•Μην βάζετε ξανά στην κατάψυξη αποψυχθέντα τρόφιμα. Πολύ κακή ιδέα.
•Σημειώστε κάπου στη συσκευασία την ημερομηνία που τοποθετήσατε το τρόφιμο στην κατάψυξη. Αν βασίζεστε αποκλειστικά στη μνήμη σας, και έχετε και μεγάλο ψυγείο, ίσως να μαγειρέψετε κάτι που η θέση του βρίσκεται κανονικά στο μουσείο…
•Καταψύξτε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα τρόφιμα. Το ότι βαρεθήκατε να τα βλέπετε μια βδομάδα στη συντήρηση, δεν τα κάνει κατάλληλα πλέον για την κατάψυξη- ισχύει το ακριβώς αντίθετο!
•Τυλίξτε τα φαγητά σφιχτά.

Σκουπίστε και καθαρίστε άμεσα πάντως ό,τι χύνεται, για να εμποδίσετε την ανάπτυξη των βακτηριδίων.

Διάρκεια ζωής των τροφίμων

Με απόλυτη ασφάλεια, μπορείτε να διατηρήσετε στη συντήρηση τα ακόλουθα τρόφιμα για το αναγραφόμενο χρονικό διάστημα (από εκεί και πέρα, η ευθύνη είναι δική σας):

Μαγειρεμένα λαχανικά: 3 με 4 ημέρες
Φρέσκα λαχανικά: Από 2 ημέρες για τα μαλακά (σπαράγγια, μπάμιες κτλ), έως 2 εβδομάδες για τα σκληρά (ραδίκια ή καρότα).
Γάλα: 5 ημέρες
Φρέσκα αυγά: 3 εβδομάδες
Κρέατα, πουλερικά ψάρια: Περίπου 2 μέρες
Αλλαντικά: 5 μέρες (εάν είναι συσκευασμένα, 3 με 5 ημέρες μετά το άνοιγμα).

Εάν έχετε αμφιβολίες για την κατάσταση κάποιου τροφίμου, μην το διακινδυνεύσετε, καθώς είναι καλύτερο να το πετάξετε παρά να περάσετε την ημέρα σας με στομαχόπονο ή και κάτι πιο σοβαρό.

1 σχόλιο: