Μικρά TIPS για την σωστή Συντήρηση των Τροφίμων

Πουλερικά:
Τι κάνεις συνήθως λάθος: 
Τα διατηρείς στο ψυγείο μέσα στη συσκευασία τους. Ποιό είναι το σωστό: Καταρχήν βγάζεις τη ζελατίνα που τα τυλίγουν και τα τοποθετείς σε ένα ανοιχτό μπολ. Έτσι αερίζονται καλύτερα και διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση και για περισσότερο καιρό. Εάν έχουν εντόσθια, τα νωπά πουλερικά διατηρούνται στη συντήρηση το πολύ 24 ώρες, ενώ σε διαφορετική περίπτωση έως τρεις μέρες. Για την κατάψυξη, πρέπει να πλυθούν καλά, να στεγνώσουν, να αφαιρεθούν τα εντόσθια και να μπουν σε ειδικές σακούλες. Αφού τα καθαρίσεις προσεκτικά και τα μαγειρέψεις καλά, πρέπει να καθαρίσεις παράλληλα όλη την περιοχή που χρησιμοποίησες για τον κίνδυνο της σαλμονέλας. 

Κρέας: 
Τι κάνεις συνήθως λάθος: Τα βάζεις στην κατάψυξη και τα ξεχνάς. 
Ποιό είναι το σωστό: 
Όπως και με τα πουλερικά, πρέπει να το τοποθετούμε σε κατάλληλο μπολ. Δεν μένουν τα κρέατα στη συντήρηση πάνω από 48 ώρες. Για να το διατηρήσεις στην κατάψυξη πρέπει να γνωρίζεις ότι έχει ημερομηνία λήξης, ανάλογα με το είδος του κρέατος: Ένα χρόνο για το βοδινό, έξι μήνες για το μοσχαρίσιο, 4-6 μήνες για το χοιρινό, 3-4 μήνες για τα αιγοπρόβατα.

Ψάρι: 
Τι κάνεις συνήθως λάθος: Τα βγάζεις από την κατάψυξη και τα ξεπαγώνεις απότομα. Ποιό είναι το σωστό: Αν τα έχουμε στην κατάψυξη, για να ξεπαγώσουν πρέπει να μπουν στη συντήρηση. Αν τα βγάλεις εκτός ψυγείου, κινδυνεύουν να χαλάσουν από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Αν είναι φρέσκα ψάρια, εκτός από το πλύσιμο και το καθάρισμα, επιβάλλεται να αφαιρέσεις τα εντόσθια πριν τα μαγειρέψεις.



Αλλαντικά: 
Τι κάνεις συνήθως λάθος: Τα βάζεις στο ψυγείο κι όσο αντέξουν. Ποιό είναι το σωστό: Αν αποφασίσεις να τα καταναλώσεις και ανοίξεις τη συσκευασία, να προσέξεις γιατί δεν πρέπει να τα έχεις εκτεθειμένα στη συντήρηση πάνω από 5 μέρες. Στην κατάψυξη, πάλι, διατηρούνται maximum δύο μήνες.

Γάλα- γιαούρτι: 
Τι κάνεις συνήθως λάθος: Τα ανοίγεις και τα καταναλώνεις με βάση την ημερομηνία λήξης τους. Ποιό είναι το σωστό: Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες στη συσκευασία. Όλες οι μορφές γάλατος αν ανοιχτούν από τη συσκευασία τους, διατηρούνται λίγες μέρες. Εκτός ψυγείου μπορεί να διατηρηθεί το εβαπορέ και το μακράς διάρκειας. Εντός ψυγείου διατηρείται το υψηλής παστερίωσης για ένα μήνα, ενώ το φρέσκο γάλα 5-6 μέρες. Απαραίτητη προϋπόθεση να δίνεις μεγάλη προσοχή στην ημερομηνία λήξης.
Το γιαούρτι είναι καλό να το αφήνεις στο κεσεδάκι, με το οποίο το αγόρασες. Εκεί διατηρείται σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Τυριά: 
Τι κάνεις συνήθως λάθος: Καθαρίζεις το τυρί εξωτερικά, το κόβεις κομμάτια και το βάζεις στο ψυγείο.Ποιό είναι το σωστό: Απόφυγε να καθαρίζεις τυριά που έχουν εξωτερικό περίβλημα, πριν τα καταναλώσεις. Επίσης, μην βάζεις διαφορετικά είδη τυριών στο ίδιο δοχείο. Να το τρίβεις μόνο λίγο πριν το σερβίρεις, γιατί διατηρείται καλύτερα ολόκληρο. Επίσης, καλό είναι να επιλέγεις τα ψηλότερα ράφια του ψυγείου για να το συντηρείς. Εάν θέλεις να το βάλεις στην κατάψυξη, να το κλείνεις πρώτα μέσα σε αεροστεγείς σακούλες.

Φρούτα – Λαχανικά: 
Τι κάνεις συνήθως λάθος: Τα πλένεις και τα βάζεις στο ψυγείο. Ποιό είναι το σωστό: Να τα πλένεις λίγο πριν τα καταναλώσεις. Να τα τοποθετείς στα πιο χαμηλά ράφια του ψυγείου σου. Να μην τα πιέζεις ασφυκτικά γιατί θα μαραθούν πιο γρήγορα.


Ξηροί καρποί: 
Τι κάνεις συνήθως λάθος: Τους έχεις εκτεθειμένους σε ένα μπολ στην κάβα σου όλο το χρόνο. Ποιό είναι το σωστό: Το καλοκαίρι να τους βάζεις στο ψυγείο για να διατηρούνται δροσεροί και σε καλύτερη κατάσταση. Έτσι και αλλιώς, πρέπει να βρίσκονται σε κλειστά δοχεία – σκεύη και σε δροσερό μέρος και τον υπόλοιπο χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα: 
http://www.menslounge.gr/ygeia__fitness

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου